Γιάνης Βαρουφάκης: Ένας νάρκισσος και μυθομανής προφήτης  

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

 Toυ Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο Γιάνης, με ένα ν, εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς με τις παραστάσεις του στην Πλατεία Συντάγματος και τα τηλεπαράθυρα. Ύστερα άρχισε να κάνει μαθήματα στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα ύφος καθηγητικό, που ενόχλησε. Φαφλατά τον είπαν. Νάρκισσο τον είπαν. Χαβαλετζή, ξερόλα και τρελό. Ο Πάγκαλος τον αποκάλεσε μάλιστα “άθλιο υποκείμενο”.

Η αποπομπή του από την κυβέρνηση – η ηρωική παραίτηση, κατά τη δική του εκδοχή- τον έκανε για πολλούς ήρωα. Τον άνθρωπο που μίλησε  στους Ευρωπαίους ως ίσος προς ίσους. Τάβαλε με την Τραπεζοδουλο-χρεοκρατία! Πολλοί πρόσεξαν ότι ο καθηγητής Οικονομικών και προφήτης- έκανε στενή παρέα με τους μερικούς εκπροσώπους της τραπεζοκρατίας, κερδοσκόπους και ανθρώπους των παρασκηνίων, όπως ο Τζορτζ Σόρος ή ο αρχιτέκτονας της Μαύρης Δευτέρας για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο αδίστακτος νεοφιλελεύθερος  Λόρδος Λαμόντ.

Ο Βαρουφάκης δεν δίστασε να πάει στα Εξάρχεια και τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων για να πει ότι «είμαι ένας από σας» και την ίδια στιγμή να εξάρει την μεγαλοφυία του …Σόιμπλε. Πήγαινε με τα πόδια και χωρίς φρουρά στο υπουργείο, αλλά ξαφνικά βρέθηκε πάνω στο πλοίο για την Αίγινα με τρεις “φουσκωτούς”. Εκτός αν στο υπουργείο πήγαινε ο Δόκρωρ Τζεκίλ και στην Αίγινα ο Μίστερ Χάιντ.

Η θεωρία του ήταν απλή. Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ ή χρεοκοπούσε θα έτρεχαν να την δανείσουν μες τη νύχτα. Αλλά αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά ο Τσίπρας πρέπει να υπέστη ένα σοκ, όταν κατάλαβε που τον οδηγούσε ο Βαρουφάκης. Η κλεμμένη  από σινεμά φράση «έκλεισα τις τράπεζες, ντάρλιγκ» που είπε στη γυναίκα του ή αυτή του Τσόρτσιλ «σας υπόσχομαι δάκρυα και αίμα» -που έκλεψε με μεγαλομανία- δείχνει πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο μιας ψυχολογικής –ναρκισιστικής- διαταραχής με τον Γιάνη.

Οι θεωρίες του ότι …το Βέλγιο θα εξαφανιζόταν ή Γερμανία θα φύγει από το ευρώ δείχνουν μια καλπάζουσα και μάλλον αρρωστημένη φαντασία. Ο δόκτορας έπαιζε με την ελληνική οικονομία όπως θάπαιζε play station και μάλλον το διασκέδαζε πολύ, φροντίζοντας πάντα να ταιριάζει τις εκκεντρικές δηλώσεις του- π.χ. «χρεοκοπείστε άφοβα!»- με το ντύσιμό του. Πιθανόν και να έκανε δηλώσεις ανάλογα με το τι φορούσε.

Το πρώτο πράγμα που έκανε όταν παραιτήθηκε- δηλαδή τον παραίτησαν- ήταν να αλλάξει το προφίλ του στο Τουίτερ. Το δεύτερο να απειλεί τον Τσίπρα με αποκαλύψεις, αφού ο πρωθυπουργός δεν ήταν άσχετος με τα σενάρια για το «σχέδιο Βαρουφάκη» ή τα πλάνα του Βαρουφάκη. Ο Τσίπρας φαίνεται να φοβάται τον πρώην υπουργό του που έχει πολλά ακόμα να πει. Το ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες του με τους ομολόγους του στα συμβούλια είναι μια μικρή λεπτομέρεια που ίσως έχει κάποια σημασία.

Ο άνθρωπος που χειριζόταν τις τύχες της χώρας ενδέχεται να είναι ένας μυθομανής. Μέσα σε μια συνέντευξή μόνο ο Γιάνης κατάφερε να πει καμιά δεκαριά ψέματα.  Όταν είπε πως  η μητέρα του ήταν ακροδεξιά τρομοκράτισσα με εντολή να παρακολουθεί τον άντρα που τελικά παντρεύτηκε έλεγε μια απίστευτη ιστορία για να εντυπωσιάσει. Ύστερα είπε πως τον πατέρα του τον βασάνιζαν με …κλασσική μουσική στην Μακρόνησο. Κι ότι ο θείος του ήταν στη Ζίμενς στέλεχος, αλλά και βομβιστής που καταδικάστηκε μάλιστα σε θάνατο – όταν είχε καταργηθεί η θανατική ποινή!

« Του πατέρα μου του αρέσει να ακούει κλασική μουσική. Με μία εξαίρεση: Johann Strαuss. Με την μουσική αυτού του συνθέτη βασανίστηκε. Θυμάμαι όταν επισκέφθηκα τον θείο μου, ως παιδί, στη φυλακή. Ήμουν ο μόνος από την οικογένεια, που είχε τη δυνατότητα να τον δεί γιατί απλά ήμουν τόσο μικρός τότε. Ήταν σχεδόν είκοσι χρόνια, ο επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1967, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής της Siemens, προσχώρησε σε μια ομάδα πολιτικής αντίστασης που κατασκεύαζε αυτοσχέδιες βόμβες – μην φανταστείτε πολύ επικίνδυνες βόμβες- αλλά δυστυχώς συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1971 σε θάνατο».

 Βέβαια σε άλλο σημείο της συνέντευξης στην γερμανική εφημερίδα Ζέιτ λέει πως “κατά τη διάρκεια της Χούντας περνούσα κάθε καλοκαίρι με την οικογένειά μου τις διακοπές στη νότια Γερμανία και την Αυστρία – ήταν μια μικρή φυγή από τη δικτατορία», αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει πόση αλήθεια και πόσο ψέμα υπάρχει σ΄αυτές τις ιστορίες, όπως αυτή πως ήταν  -όταν σπούδαζε- γενικός γραμματέας των …Μαύρων Φοιτητών ή ότι το υπουργείο του δεν είχε κανένα κομπιούτερ, ούτε υπαλλήλους και …χαρτί υγείας θα πρέπει να ελεγχθούν:

“Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν είχαμε καν τα χρήματα για χαρτί τουαλέτας. Όταν έγινα υπουργός, μετακόμισα σε ένα σχεδόν άδειο Τμήμα. Στον όροφο μου – υπήρχα μόνο εγώ και το laptop μου. – Δεν υπήρχαν υπολογιστές; – Όχι, τίποτα. Μηδέν. – Μήπως ο προκάτοχός σας πήρε όλους τους υπολογιστές; – Προφανώς. Ή δεν είχαν ποτέ κανένα. Στο Υπουργείο δεν υπήρχε ψυχή. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διώξει όλους τους υπαλλήλους».

Φυσικά το ότι δεν ήξερε τι είναι το Paris Μatch όταν έφαγε μισή μέρα για να φωτογραφηθεί με την γυναίκα του δεν ακούγεται πιστευτό. Αλλά και το σενάριο της εξόδου από την χώρα με ένα πλάνο για το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία μπορεί να ήταν- με πολλά στοιχεία αλήθειας- ένα ακόμα ψέμα. Στο μέλλον θα ακούσουμε πολλές φορές μια άλλη εκδοχή της ιστορίας από τον Γιάνη που μπορεί να μεταμορφώνεται από καθηγητή σε ροκ σταρ με μια μοναδική άνεση.

« Δεν πρόκειται να πληρώσουμε τους δανειστές, κηρύσσουμε χρεοκοπία, θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα προχωρήσουμε σε εκτύπωση νέου νομίσματος» φέρεται να έχει πει πριν την κρίση με τα κάπιταλ κόντρολς. Ωστόσο οι συνεχείς αυτοδιαψεύσεις του δημιουργούν  την εντύπωση πως η Ελλάδα βρέθηκε για πολλούς μήνες στα χέρια ενός φαντασιόπληκτου που δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα. Ή ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Πολλοί τον χαρακτήρισαν επικίνδυνο, αλλά σε ότι αφορά την εικόνα του ο Γιάνης ήξερε τι έκανε: ο κόσμος κάνει ουρές στην Βαρκελώνη να τον ακούσει ή πληρώνεται χίλια ευρώ το λεπτό για μια συνέντευξη. “Παραλίγο να γίνω πιανίστας” είπε πρόσφατα. Κι ύστερα “όταν ήμουνα μικρός ήθελα να γίνω μηχανοδηγός”. Το κοινό δεν ασχολείται πλέον με τις οικονομικές θεωρίες του αλλά με τον ίδιο τον  Βαρουφάκη που προβάλλει ως σταρ τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο Γιάνης- αν μη τι άλλο- χειρίζεται πολύ καλά τα μέσα επικοινωνίας. Μπορεί και να ζει για την κάμερα. Κι όπου νάναι θα χτυπήσει ξανά με μια καινούργια, φρέσκια, ιστορία, όπως ο βαρώνος Μινχάουζεν. Άλλωστε ούτε ο ναρκισσισμός δεν είναι έγκλημα, ούτε η μυθομανία ποινικό αδίκημα. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα διαλυθεί το Βέλγιο, θα φύγει η Γερμανία από το ευρώ κι ο Βαρουφάκης θα επιστρέψει με έναν καινούργιο ρόλο. Στο θέατρο, την πολιτική ή τον κινηματογράφο, αλλά σίγουρα με καινούργια …τραγούδια.