Η συμφωνία Φώφης-ΓΑΠ αποτελειώνει το ΠΑΣΟΚ

Του Γ. Λακόπουλου

Όλοι στην πολιτική έχουν τα όριά τους- ειδικά όσοι αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις. Η Φώφη Γεννηματά έδειξε ότι τα δικά  την δεν θα ξεπεράσουν τη διετία.  Ήδη πληθαίνουν οι ενδείξεις που κάνουν πολλούς να προβλέπουν ότι την επόμενη των εκλογών δεν θα υπάρχει ούτε η ίδια, ούτε το κόμμα της.  Μπορεί να μην υπάρχουν και την προηγούμενη.

Οριακός υπήρξε και ο προκάτοχός της. Αλλά τουλάχιστον κράτησε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Η Φώφη φροντίζει να μην την ξαναδεί, ενδεχομένως επηρεασμένη από την πεποίθηση ότι οι οπαδοί του Κινήματος ψηφίζουν αυτήν προσωπικά. Άρα μπορεί να το διαλύσει και να δημιουργήσει ένα δικό της κόμμα. Αν δεν τη σταματήσει κάποιος, το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου θα σβήσει.

Η Γεννηματά αναδείχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δυο στόχους. Ο ένας να το ανασυντάξει οργανωτικά και πολιτικά. Ο δεύτερος να το επαναφέρει στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη -όπως την όριζε ο Ανδρέα Παπανδρέου-μετά την περιπέτεια της πρόσδεσής του στη Δεξιά με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Παλιά κομματικά στελέχη κρίνουν ότι η διαλεκτική σύνδεση αυτών των δύο ήταν αρκετή για να αποτρέψει τα τραγικά λάθη της, αλλά δεν την έκανε ποτέ. Παραβλέπει ότι η ανασύνταξη περνάει από την παλιννόστηση όσων το εγκατέλειψαν –εκτός από την προσέλκυση νέων οπαδών. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν με την εγκατάλειψη της ιστορίας και της ιδεολογίας αλλά και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ- αλλά με την επιστροφή σ’ αυτά.

Το συγχωροχάρτι  στον ΓΑΠ

Μετά την απόρριψη της απλής αναλογικής- που την τοποθετεί στους στρατηγικούς συμμάχους του Μητσοτάκη, κατά το πρότυπο του Βενιζέλου με τον Σαμαρά -και μετά την ατέρμονη διαδικασία των διαβουλεύσεων με τους σουλατσαδόρους και τους τελειωμένους, που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, τώρα προχώρησε σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ολέθρια από παλιά στελέχη: τη συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι περισσότερο από τοξικός. Είναι αποσυνάγωγος και υπόλογος στη βάση του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Πέραν την απόλυτης πολιτικής χρεοκοπίας που τον βαρύνει και πέρα από την οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ για την οποία δεν έχει δώσει ποτέ εξηγήσεις, βαρύνεται ότι αυτό που δεν συγχωρείται στην πολιτική: τη διάσπαση του κόμματος που τον ευεργέτησε.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ τον τίμησε και τον έκανε πρωθυπουργό, αφού το διάλυσε, αφού τίναξε τη χώρα στον αέρα με το ΔΝΤ -ενώ για άλλο λόγο ψηφίστηκε- στο τέλος διέσπασε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του- ασεβώντας ακόμη και στη μνήμη που του έλεγε ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται”.

Ίσως γιατί προηγουμένως, σε συνεργασία με τον Κ. Σημίτη διέψευσε την άλλη πρόβλεψή του: ότι “δεν κληρονομείται”. Το κληρονόμησε, το ανατίναξε και πήγε να το  αφήσει εκτός Βουλής.  Ήταν το δεύτερο ολίσθημα μετά την ακρισία του δημοψηφίσματος, επί ειλημμένης κοινοτικής απόφασης υπέρ της χώρας.

Αυτό που δεν περίμενε κανείς είναι ότι η άλλη κληρονόμος, που “έχει κάνει το όνομά της επάγγελμα”, όπως υπαινίσσεται συχνά ο Γιάννης Ραγκούσης στις δημόσιες εμφανίσεις του, αντί να κρατήσει ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ που της εμπιστευτήκαν τα βρήκε με τον  διασπαστή. Του έδωσε συγχωροχάρτι, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση από κανέναν για αυτό.

Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι σύντομα θα βρει και η ίδια το μπελά της απο τον νέο έταίρο της, με τον οποίο κατά τα λοιπά δεν θέλει ούτε να μυρίσει ο ένας τον άλλο. Θα το καταλαβει  το Σαββάτο .Αλλά η πληγή που άνοιξε δεν θα σταματήσει εκεί.

Προφανώς η συμφωνία είναι να τον βάλει και στη Βουλή. Αυτό στην πράξη όμως θα σημάνει υποκλοπή της έδρας κάποιου άλλου υποψήφιου που θα αγωνιστεί και θα μείνει εκτός γιατί ο Παπανδρέου εκλέγεται χωρίς σταυρό. Μένει να δούμε πάντως αν θα τον δεχτούν οι Πατρινοί στην Αχαΐα, ή ο Κ. Σκανδαλίδης στην Α’ Αθήνας.

Η συμφωνία  των μοιραίων γόνων

Διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ δεν αποτόλμησε ούτε ο Βαγγέλης Βενιζέλος το 2008, όταν ο Παπανδρέου τον ταπείνωσε διορίζοντας  Οργανωτική Επιτροπή για συνέδριο χωρίς κανέναν δικό του. Ούτε ο Σημίτης, τότε που ήθελε να εκδικηθεί τον -υπόδικο- Ανδρέα Παπανδρέου, ή όταν τον  διέγραψε ταπεινωτικά ο γιος του- στον οποίο είχε δώσει το δακτυλίδι σε αντάλλαγμα τη στήριξη  του 1996.

Το έκανε ο Γ.  Παπανδρέου. Ωμά και προκλητικά. Και φυσικά η κοινωνία και η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ τον πλήρωσαν κατάλληλα.

Πολλοί σχολιάζουν ότι έρχεται τώρα μια κοπέλα -που μπήκε στην πολιτική πολύ καθυστερημένα και με το όνομα του πατέρα της ,που τίμησε το ΠΑΣΟΚ, και η οποία χωρίς να έχει επιδείξει κάτι ιδιαίτερο τιμήθηκε από τους καταταλαιπωρημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ =και ανοίγει την πόρτα στον ΓΑΠ, αυτονομούμενη ακόμη και απο τα προφανώς από τα ιστορικά στελέχη που τη στήριξαν.

Μετά τον δώρο στον Κυριάκο, με την καταψήφιση της απλής αναλογικής, η Φώφη κάνει δώρο και στον Τσίπρα τον ΓΑΠ. Ποιος ψηφοφόρος θα επιστρέψει, όταν εξ αιτίας του έφυγε;Αν υπάρχει Θεός της πολιτικής και αν εκεί πάνω ο Α. Παπανδρέου και Γ. Γεννηματάς έχουν πιάσει επαφή μαζί του, να δούμε ποια φωτιά θα πέσει και ποιους θα κάψει.

ΥΓ1. Εννοείται ότι αν μετά από αυτά ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποχωρήσει λόγω Παπανδρέου -όπως προειδοποίησε- θα έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Εκτός αν αυτό θέλουν οι δακτυλοδεικτούμενοι υπασπιστές της Φώφης.

ΥΓ2.  Με την επιστροφή  Παπανδρέου θα τον προτείνει το ΠΑΣΟΚ και θα πληρώσει και τη  συνδρομή  για να είναι εκ νέου υποψήφιος στην ανυπόληπτη Σοσιαλιστή διεθνή το 2017;

ΥΓ3.  Τώρα που συνεταιρίστηκαν θα δώσουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα  για την οικονομική διαχείριση Παπανδρέου; Ή θα πάει μάρτυρας η Φώφη στο κατηγορητήριο που ήδη έχει συνταχθεί;