Έφη Αχτσιόγλου: Η Άννα Διαμαντοπούλου της Αριστεράς;

 

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΟ Αλέξης Τσίπρας δεν αντιγράφει μόνο τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και τον Γιώργο. Τώρα άρχισε να δίνει υπουργεία στα μέλη  του γραφείου του. Και ακόμη περισσότερο: στα μέλη του γραφείου των υπουργών του.

Κάπως έτσι η 31 ετών  Έφη Αχτσιόγλου από διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου  έγινε υπουργός Εργασίας.  Είτε η διευθύντρια ήταν καλύτερη από τον υπουργό, είτε ο υπουργός δεν έκανε ούτε για διευθυντής γραφείου. Γι αυτό άλλωστε και δεν τον… κράτησε- η διευθύντρια του!

Ας αφήσουμε την  πλάκα.  Η νέα υπουργός Εργασίας είναι η πιο αξιοπρόσεκτη περίπτωση υπουργοποίησης των τελευταίων χρόνων.  Ως  τώρα τα κόμματα εξουσίας δεν είχαν να επιδείξουν πολλά στην ανάθεση φορτίων σε νέες γυναίκες.

Η  περίπτωση της  Άννας Διαμαντόπουλου  που έγινε νομάρχης στα 26 της και έφτασε μέχρι επίτροπος – είναι κατά κάποιος τρόπο ο πήχης για τη νέα  υπουργό.  Υπέρ της έχει πως ξεκινάει με περισσότερα τυπικά προσόντα από την  παρ’ ολίγον υποψηφία πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και  από υψηλότερη  αφετηρία.  Μπαίνει στην πολιτική από τη μεγάλη πόρτα. Βαρύ πολιτικό βιογραφικό δεν έχει, αλλά  προφανώς έχει τις φιλοδοξίες της.

Στην Ευρώπη και  ειδικά στις βόρειες και ανατολικές χώρες  δεν είναι σπάνιο να βρεις σε υπουργικό αξίωμα πρόσωπα που δεν έχουν  φτάσει καν στα 30 τους. Αλλά στην  Ελλάδα στα 30 δεν παίρνεις ούτε ειδικότητα γιατρού ακόμη. Ποιος θα σου εμπιστευτεί τόσο βαρύ υπουργείο υπουργείο σε τέτοια ηλικία;

Ειδικά ο Τσίπρας  “πιτσιρίκες” στην κυβέρνηση δεν βάζει. Όχι γιατί δεν θα χαράμιζε τη θέση. Κυρίως γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιες. Κακά τα ψέματα η γυναίκεια εκπροσώπηση στην Αριστερά πάσχει. Το έκανε τώρα , ακόμη και αν αναγκάσθηκε να ψάξει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, και το  πιστώνεται- ανεξάρτητα από τις επιδόσεις της  υπουργού του.

Η πρόγνωση πάντως  είναι καλή: η κυρία ξέρει τη δουλειά. Είχε σχετική προϋπηρεσία και ψήθηκε στα χρόνια του Κατρούγκαλου ως συνεργάτης του. Το θέμα είναι αν ο προκάτοχος της αποτελεί και πρότυπο της. Το πρώτο τεστ για την υπουργό Εργασίας θα είναι όταν θα καθίσει απέναντι στην τρόικα, όχι ως υποβολέας αλλά ως  συνομιλητής  των στελεχών της.

Αν πάει να κινηθεί ως  ασυμβίβαστη διαπραγματευτής θα χάσει. Αν  υποκύψει στο βάρος του άγχους για τον απολογισμό που πρέπει να κάνει στο κόμμα εν  συνεχεία καταστράφηκε. Θα  επιβιώσει α βρει τρόπο να  μιλήσει με ρεαλισμό και να αποφασίσει με υπευθυνότητα.

Ζητάμε πολλά από μια  νέα  γυναίκα που ακόμη δεν ανέλαβε δέχθηκε ήδη έναν οχετό επιθέσεων; Καθόλου. Αν έχει κάποια ελπίδα η χώρα να βγάλει πέρα τα βάρη του Μνημονίου και να πετύχει στόχους στους οποίους θα θεμελιωθεί η  επιστροφή στην ανάπτυξη να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους οι Αχτσιόγλου των κυβερνήσεων.

Αρκεί να ξέρουν ότι οι υπουργοί απολογούνται στον Πρωθυπουργό, στη Βουλή και την κοινωνία και όχι στην  κεντρική επιτροπή του κόμματος.