Ήταν ένας άθεος που τον αγαπούσε ο Θεός

Του Νίκου Γαλάτη

ImageHandlerO νεαρός Αλέξης Τσίπρας, άθεος -κομμουνιστής- μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας-  αντί για θρησκευτικό γάμο έκανε σύμφωνο συμβίωσης. Ώσπου βρέθηκε στο Άγιο Όρος. Βγαίνοντας χαράματα από τη λειτουργία που παρακολούθησε στην ιστορική Μονή Ιβήρων το 2014 είπε πως είχε έρθει σε επαφή με τα θεία ή έτσι νόμισε. Σαν τον Απόστολο Παύλο, τον πρώην Σαούλ!

Πλησίαζαν, βέβαια και εκλογές. Είχε πάρει βιβλία του Ρήγα Φεραίου, του πρωτοκομμουνιστή, για τους καλόγερους, που τον υποδέχτηκαν με χαρά παρότι έκανε οικογένεια εκτός γάμου και δεν βάφτισε, αλλά ονομάτισε τα παιδιά του. “Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου, η  θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου. Η ψυχή ενός άψυχου συστήματος. Το όπιο των μαζών»έλεγε ο Μαρξ.  Κι ο Λένιν πως είναι ένα πνευματικό αλκοόλ μέσα στο οποίο πνίγονται οι σκλάβοι του κεφαλαίου αναζητώντας την ανθρώπινη εικόνα τους.

Στην κουβέντα που έγινε στην τριήμερη επίσκεψή του τόριξε σε συζητήσεις για την αρχιτεκτονική- αυτό πούχε σπουδάσει. Ξαφνικά πριν φύγει ζήτησε να μείνει μόνος για ένα τέταρτο με τη θαυματουργή εικόνα του Άξιον Εστί στον Ναό του Πρωτάτου.  Έκλεισε τις πόρτες του Ιερού κι έμεινε μόνος- μάλλον για ένα είδος προσευχής- εκλογές που έρχονταν. Αν δεν υπάρχει θεός, δεν έχανε και τίποτα. Αν όμως υπάρχει; Ο μέλλων πρωθυπουργός περιεργάστηκε τις βυζαντινές εικόνες της Παναγίας και ιδιαίτερα αυτή στο παρεκκλήσι της Μονής Ιβήρων της Παναγία της Πορταΐτισσας, που θεωρείται η αρχαιότερη εικόνα που υπάρχει στο Άγιον Ορος και είναι θαυματουργή.

Ακόμα το να πάρει την κυβέρνηση η Αριστερά, θα ήταν ένα θαύμα. Ο Αλέξης Τσίπρας τρεις μέρες  και τρεις νύχτες έζησε με βυζαντινή ώρα, να ξυπνάει τρεις  η ώρα και να ακούει ψαλμωδίες στον Όρθρο τρώγοντας μπάμπιες και λαχανόχορτα. Κι όταν ο Φιλόθεος της Μονής Καρακάλλου του παρήγγειλε να τον περιμένει να φτάσει από την Κρήτη, εκείνος έμεινε και τον περίμενε. Να του πει ίσως πως οι παρελάσεις ομοφυλοφίλων στην Θεσσαλονίκη του προκαλούν αποστροφή.Untitled+

«Η εκδήλωση αυτή συνιστά προσβολή της δημόσιας αιδούς, καταδεικνύει την κατάπτωση των ηθών της κοινωνίας μας, και την αδιαντροπιά των σημερινών ανθρώπων» ανέφερε αργότερα σε μια επιστολή του Άνθιμο Θεσσαλονίκης ο άγιος και πως θα του στείλει Μοναχό της Μονής, στην Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου –κατά των «αδιάντροπων».

Στην Αθήνα αρχιεπίσκοπος -και πάσης Ελλάδος είναι ο Ιερώνυμος Β’ (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) από τα Οινόφυτα που ηττήθηκε από τον από τον Δημητριάδος Χριστόδουλο, αλλά έγινε αρχιεπίσκοπος όταν εκείνος πέθανε. Έχει κάνει σπουδές- Αρχαιολογίας στην Φιλοσοφική Αθηνών και βυζαντινές στην Αυστρία και το Μόναχο, αλλά και το Ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Είναι και φίλος του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, του Παύλου και θα πρωτοστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του.

«Που έστιν η του κόσμου προσπάθεια; Που έστιν η των προσκαίρων φαντασία; Που έστιν ο χρυσός και ο άργυροςΠάντα κόνις, πάντα τέφρα, πάντα σκιά. Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ ημών».

Κατά σύμπτωση ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει σπουδάσει κι αυτός στην Ρώμη, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών και πήρε διδακτορικό τίτλο από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης. Εδώ τoν Οκτώβριο του 2014 η Αγία έδρα είχε δυο  παράξενους επισκέπτες. Ο ένας ήταν ο αυστριακός νεοκομμουνιστής Βάλτερ Μπάγιερ. Ο άλλος ο Αλέξης Τσίπρας. Τι πήγαν να κάνουν στην Αγία Έδρα; Ο κόσμος είναι ένας και δεν τον δημιούργησε κανένας, λέει ο Λένιν.ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

O πάπας Φραγκίσκος- κατά κόσμον Χόρχε, καρδινάλιος της Αργεντινής, είχε εκλεγεί μόλις πριν ένα χρόνο. Προέρχεται από το  Τάγμα των Ιησουιτών και έχει σπουδάσει φιλοσοφία. Ως αρχιεπίσκοπος Αργεντινής άλλαξε μια από τις πιο συντηρητικές εκκλησίες κι εντυπωσίασε με την ταπεινοφροσύνη του. Είναι ο πρώτος Αμερικανός πάπας που ασχολήθηκε με την λογοτεχνία και επαγγέλλεται μια εκκλησία φτωχή και των φτωχών.

Η συνάντηση δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, είπαν όλες οι πλευρές. Ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας δέχθηκε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ως άνθρωπο που ασχολείται με θέματα «ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα». Η «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» -το ψηφοδέλτιο της ιταλικής ριζοσπαστικής αριστεράς- έδωσε δημοσιότητα στη συνάντηση- στις 17 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν την συνομιλία των δύο ανδρών.

“Για πρώτη φορά προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας συναντά Ευρωπαίο ηγέτη του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Το θέμα σχολιάστηκε στην Ελλάδα πολύ. Τι πήγε να κάνει ένας κομμουνιστής στην Αγία Έδρα;

Δεν πέρασε πολύς καιρός που πολλοί εξεπλάγησαν όταν είδαν πριν τις εκλογές τη μέρα των Θεοφανείων τον Ιερώνυμο να δίνει στον Τσίπρα το περιστέρι- να το αφήσει να πετάξει στον Ουρανό- κατ΄άλλους να δώσει το μήνυμα ‘Μη Φοβάστε Χριστιανοί- Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ”. Κάπου αλλού- στην Κόρινθο ένας παππάς κάθε Κυριακή έλεγε στο ποίμνιό του πως ο Τσίπρας είναι ο
ΤΣΙΠΡΑΣ…Αντίχριστος.

tsipras-agio1 Μερικές φήμες λένε πως οι σχέσεις είχαν αρχίσει από το 2011 με πρωτοβουλία του νυν υπουργού Νίκου Παππά. Υπήρξαν πολλές τέτοιες συναντήσεις, γεύματα και συζητήσεις.Τη μέρα της ορκωμοσίας- χωρίς όρκο- του πρωθυπουργού πλέον Αλέξη Τσίπρα ο σαραντάχρονος πολιτικός επισκέφτηκε -φανερά- την Αρχιεπισκοπή. Κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει μια ομάδα υπουργών, μαρξιστών όπως ο Μπαλτάς κι ο Κοτζιάς, η Θεανώ Φωτίου, ο Δημ. Μαρδάς πήραν το δρόμο για την Αρχιεπισκοπή. Φυσικά, όπως εξήγησε κι ο Νίκος Φίλης, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι παλιές σκέψεις του κόμματος για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους είχαν μπει στο αρχείο. Υπήρχε, πια, “συναντίληψη”. Κι ο Σαούλ είχε γίνει Παύλος.

«Να προσεύχεστε και για μας» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Ιερώνυμο φεύγοντας μετά από ένα τρίωρο μαζί του. Ο σεβασμός προς την εκκλησία μαζί με την “αντιμνημονιακή”στάση ήταν η βάση της συγκυβέρνησης με τον χριστιανό και πατριώτη Πάνο Καμμένο, που συνεχίζεται κι όταν ο αγώνας τέλειωσε. Κι ο Τσίπρας, ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς υποδέχεται στην Λέσβο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- και τον πρόεδρο Δημοκρατίας, τον οικουμενικό πατριάρχη και τον Πάπα Φραγκίσκο. Αν δεν υπάρχει Θεός, ποιος αγαπά τόσο πολύ τον Αλέξη;