Αθανάσιος Γιαννόπουλος: Ο ‘πονηρός πολιτευτής’

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΟ Αθανάσιος  Γιαννόπουλος είναι από μόνος του ένα θέμα για τον εγχώριο δημόσιο βίο. Από το 1993 ως το 2007 έβγαινε βουλευτής με τη ΝΔ στη  Φθιώτιδα. Το 2004 έγινε υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Το 2014 καθώς η ΝΔ έδειχνε ότι έφαγε τα ψωμιά  στην  εξουσία βρήκε τρόπο να  παραμείνει στα πράγματα: προσχώρησε στο κόμμα του Πάνου Καμένου.

“Δεν είμαι μόνο εγώ. Και άλλοι συνάδελφοι θα ανταποκριθούν στο πατριωτικό κάλεσμα του Πάνου Καμμένου’, δήλωσε μετά την ένταξή του στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτοί οι  άλλοι δεν βρέθηκαν. Ο ίδιος πάντως ως ΑΝΕΛ τοποθετήθηκε το 2015 πρόεδρος στο πολύπαθο ΚΕΛΠΝΟ.  Κανένας δεν χάνεται, αν ξέρει τι πρέπει να κάνει στην κατάλληλη στιγμή.

Παρ’ ότι έβρισκε τρόπο να προβάλει τις δραστηριότητες του στα ΜΜΕ κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία.Ούτε ρωτούσε γιατί κάποιος από μέλος κυβέρνησης βρέθηκε σε θέση για την οποία είχε ρόλο πολιτικού προϊστάμενου προηγουμένως. Μέχρι που ο φοβερός και τρομερός υφυπουργός Πολάκης, αποφάσισε να τον αντικαταστήσει και ζήτησε την παραίτησή του.

Ο Γιαννόπουλος αρνήθηκε και ο αψίκορος υφυπουργός Υγείας τον έπαυσε, αφού είχε αποτύχει και το.. αίτημα παραίτησης από τον υπουργό Υγείας. Ο πρώην υφυπουργός πάλι αρνήθηκε… εγκαταλείψει τη θέση του,  που δεν του ανήκε πλέον, καθώς του είχε αφαιρεθεί. Νομίμως.

Ο  υφυπουργός Υγείας είναι υπόλογος για πολλά αυτή την περίοδο- και για τις παρεμβάσεις του στους διορισμούς στο  ΚΕΛΠΝΟ.  Αλλά, όταν ζήτησε την παραίτηση κι έπαυσε τον επικεφαλής ενός οργανισμού που εποπτεύει, άσκησε δικαίωμα του. Ο Γιαννόπουλος το ξέρει γιατί βρισκόταν κάποτε στη θέση του και θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.

Ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής τάξης, δηλώνει ότι δεν παραιτείται. Μόνο που πλέον περί παραίτησης δεν τίθεται θέμα καθόσον έχει ήδη παυθεί. Άρα, από τι να παραιτηθεί;.

Το θέμα είναι τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει. Όχι πάντως να μείνει στη θέση του καταθέτοντας….ασφαλιστικά μέτρα κατά του υφυπουργού. Για φανταστείτε να το κάνουν αυτό όλοι οι επικεφαλίδων δημοσίων οργανισμών. Έτσι κι αλλιώς από τη θέση θα φύγει.Το ερώτημα είναι ποιο είναι το  παιχνίδι του.

Η εικόνα που δημιουργεί είναι μεν για κλάματα, αφού ένας διορισμένος αρνείται να δεχθεί την άρση του διορισμού του -από αυτόν που έχει την ίδια εξουσία που είχε και όταν τον διόρισ. Αλλά είναι και για γέλια αφού δημιουργεί και μια ενδοκυβερνητική εμπλοκή, ως προερχόμενος από ένα εκ των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν. Από την ώρα που τον έπαυσε ο Πολάκης, τον έπαυσε  η κυβέρνηση, άρα και ο αρχηγός του Πάνος Καμμένος.

Η συμπεριφορά Γιαννόπουλου δεν είναι πρωτοφανής.  Το 1989 ο τότε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζα Δημόπουλος δεν ήθελε να παραιτηθεί  χωρίς αποζημίωση και τελικά τον παραίτησαν με νόμο. Αλλά και κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ το 1996 δεν ήθελαν να παραιτηθούν όταν τους το ζήτησε ως νέος πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης. Και μάλιστα απορούσαν  …αν  άλλαξε το κόμμα που κυβερνά. Κάθε εποχή έχει τους τύπους της.

Ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος πρωτοτυπεί  ίσως στο ότι θέτει τον εαυτό του υπεράνω του προϊσταμένου του και υπεράνω του νόμου. Δήλωσε: “Μετά την τελευταία τροπή στα γεγονότα ενημερώνω ότι δεν θα παραιτηθώ. Δεν θέτω την προσωπική, πολιτική και πανεπιστημιακή μου πορεία υπό τα καπρίτσια του αναπληρωτή υπουργού υγείας κυρίου Πολάκη. Δυστυχώς αυτές είναι πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές”.

Ποια είναι τα γεγονότα;  Για μια απλή απόφαση ενός υφυπουργού πρόκειται. Από πότε οι υπουργικές αποφάσεις είναι ‘καπρίτσια’; Και ποιες είναι οι εποχές στις οποίες αναφέρεται; Υπήρξαν εποχές που αποφάσιζαν οι επικεφαλής των οργανισμών και όχι οι υπουργοί; Πάλι καλά που δεν εξέδωσε και απόφαση αποπομπής του … υφυπουργού. Στον οποίο μάλλον υπηρεσίες προσφέρει. Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό έχει δίκιο σε μια υπόθεση.

Με τον τρόπο του πάντως ο  Αθαν. Γιαννόπουλος καταφέρνει να μείνει στην ιστορία έτσι όπως δεν κατάφερε να μείνει ως πολιτικός. Γιατρός στο  επάγγελμα, το 1989 διετέλεσε πρόεδρος του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία». Από το 1996 αναπληρωτής Αφηγητής της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2010 τακτικός καθηγητής. Δηλαδή στην περίοδο που ήταν βουλευτής- τομεάρχης  Υγείας και Πρόνοιας της ΝΔ και εν συνεχεία υπουργός της, πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Περιβλεπτιωτών -από το 1986- και ιδρυτής του Συλλόγου … Φίλων Αθανασίου Γιαννόπουλου «Κοινωνική Παρέμβαση και Δράση», κλείνει  τον  κύκλο του με ένα τρόπο που θυμίζει τον ‘Πονηρό Πολιτευτή’ του Σαββόπουλου.

Για να δούμε τι θα δούμε, ακόμη.