Αιγαίο: Γιατί τόση αγάπη, τριαντάφυλλα και φιλία;

 

Toυ Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ«Θα μπορούσα να κατέβω και υποψήφιος» είπε στη Σμύρνη ο Αλέξης. «Ναι, αλλά με το δικό μας κόμμα» είπε ο Αχμέτ. «Υπάρχει πρόβλημα με τις παραβιάσεις» τόλμησε να πει ο Αλέξης. «Α, θα είναι ο στρατός!» είπε ο Αχμέτ. Ο Τσίπρας δέχτηκε με χαρά την έδρα του διδάκτορα …Πολιτικής Οικονομίας. Κι ύστερα μοίρασαν τριαντάφυλλα στις γυναίκες. Η Τουρκία- τη μέρα που φίμωσε την μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας- κάθισε στο τραπέζι του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωσεί εταίρος. Κι έφυγε με βίζα, μερικά δισεκ. ευρώ και τον ρόλο του χωροφύλακα της Ευρώπης πια –χωρίς να δεσμευτεί και για τίποτα.

Όλοι πια άρχισαν να καταλαβαίνουν, αυτό που είχαν διαπιστώσει οι «Γιατροί του Κόσμου». Οι Τούρκοι ελέγχουν απόλυτα τις ροές, τις εθνικότητες, τον χώρο και τον χρόνο όπου θα περάσουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Ένα σενάριο λέει πως έχει μεταφέρει- παρά τα πόλεμο- στρατιωτικές μονάδες εκεί που παίζεται το πιο σημαντικό παιχνίδι. Στο Αιγαίο. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν, αλλά όχι όλοι. Η Άνγκελα Μέρκελ είχε πάει στην Τουρκία προ ημερών. Ύστερα ήρθε το ΝΑΤΟ. Και ξαφνικά χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Σμύρνη. Αλλά πότε σχεδιάστηκε  αυτό το -δεύτερο- ταξίδι;

 “Eίναι ώρα να μιλήσουμε για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση» είπε ο Νταβούτογλου και γελούσαν και τα μουστάκια του, την ίδια μέρα η τούρκικη αστυνομία επιτέθηκε σε διαδήλωση γυναικών.  Πολλοί ηγέτες θέλαν να διαβάσουν αναλυτικά το νέο κείμενο και να το παρουσιάσουν στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε τις ιδέες της Τουρκίας «δελεαστικές». Τελικά όλοι χαιρέτησαν την απόφαση της Άγκυρας να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες, αλλά γιατί, πότε και πως θα το κάνει αυτό η Άγκυρα. Και με πόσα ανταλλάγματα;

H συνεργασία, η φάκα και το τυρί

Τα σενάρια για διαμελισμό της Τουρκίας, για πόλεμο Ρωσίας- ΝΑΤΟ, ακόμα και στο Αιγαίο, δίνουν και παίρνουν μαζί με θεωρίες συνωμοσίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μιλά για  στρατηγική ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ένωση. Οι νέες προτάσεις που έφερε στις Βρυξέλλες είχαν συζητηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ την στην Άγκυρα. Όσον για την ελευθερία του Τύπου “στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης αποτελεί βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση”.. Ούτε οι Ευρωπαίοι- πλην Ολάντ-, ούτε  η Ελλάδα δεν βρίσκει λόγο να μη μοιράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός χέρι-χέρι τριαντάφυλλα στις γυναίκες- την ίδια μέρα που η τούρκικη αστυνομία με υπερπολυτελείς αύρες έδερνε γυναίκες. Άλλο  εσωτερική κι άλλο εξωτερική πολιτική.

img51584_d392169d1d2802e325a3a018a43ee8fd_650_432Mε αυτό τον τρόπο η Τουρκία δεν μπαίνει ακόμα στην Ένωση, αλλά έχει αναλάβει- με  καλή αμοιβή τον ρόλο του πορτιέρη. Η Ελλάδα- φαίνεται πως- δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών». Θα αναλάβει αυτό το ρόλο η Τουρκία, όπου οι ψυχές δεν έχουν και τόση σημασία. Θα παίρνει η ΕΕ απευθείας από την Τουρκία έναν πρόσφυγα για κάθε έναν πρόσφυγα που παίρνει πίσω η Τουρκία από την Ελλάδα. Άρα η Ελλάδα … κερδίζει …δύο πρόσφυγες λιγότερους. Φυσικά, «είναι ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα». “Παίρνουμε μέτρα να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα» είπε η Μέρκελ. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως η Ελλάδα έχει αναθέσει την φύλαξη των συνόρων της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Τουρκία, και την …Αλβανία- που ανήκει στο ΝΑΤΟ.

«Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θεωρούν εθνικό εναέριο χώρο αυτό που οι Έλληνες θεωρούν ελληνικό» είπε ο Νταβούτογλου, εννοώντας προφανώς τον χώρο μεταξύ των 6 και 10 μιλίων. Για την ιστορία το casus belli το χρησιμοποίησε όχι η Τουρκία, αλλά  ο Ανδρέας  Παπανδρέου για να μην κατέβει το «Σισμίκ» στο Αιγαίο. Άλλη πολιτική, άλλες εποχές. Τώρα η Ελλάδα ετοιμάζει  συμφωνία σύνδεσης των λιμανιών Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, τουριστικής συνεργασίας, ακόμα και συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού και της ΕΡΤ με την Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση-χώρια νάχουμε πράγματι Τούρκο καναλάρχη στη θέση του Mega!

Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν την βούλησή τους να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας τουριστικής. Ο Τούρκος πρωθυπουργός  τον Μάιο θάρθει στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στην Θεσσαλονίκη. Θα φάνε, θα πιούνε και θα συζητήσουν πάλι. Βέβαια, θα πείτε, υπάρχει και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του. «Είναι ανάγκη να λυθεί με βάση της αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, να κατοχυρώνει την ασφάλεια όλου του λαού και των μειονοτήτων. «Η αύξηση των εντάσεων δεν ωφελεί κανέναν» είπε ο κ. Νταβούτογλου. «Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν περάσει σε άλλη φάση, έχουν αλλάξει φύση και ότι στην Σμύρνη σήμερα 22 υπουργοί κάθισαν σε ένα τραπέζι σαν να ήταν εθνική κυβέρνηση». Η Τουρκία δεν έχει καμία φιλοδοξία να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο. «Να προσεγγίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις να δώσουμε οδηγίες , ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καθώς οι πολλές εμπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε δυστυχήματα και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εμπλοκές».

imageΟι  δύο άνδρες θυμήθηκαν την συνεργασία Ατατούρκ -Βενιζέλου – ο Νταβούτογλου είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γίνουν πρότυπο συνεργασίας στην Μεσόγειο όπως οι σκανδιναβικές χώρες στο βορρά. Κι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο απορρέουν από το διεθνές δίκαιο κι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικό τρόπο, μέσω συνομιλιών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρδας ήταν πιο αποκαλυπτικός. «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος!».

Ποιο προσφυγικό!  Αλλού είναι το …τυρί!

Όλα αυτά ωραία. Αλλά τι δεν πάει καλά; Το πρόβλημα δεν είναι πλέον το προσφυγικό, το οποίο χρησιμοποιεί η Τουρκία ως μοχλό για να ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι η εκμετάλλευση  του Αιγαίου- η ΑΟΖ. Η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ΑΟΖ, αν και έχει το δικαίωμα να το κάνει. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο, ως ημίκλειστη θαλάσσια περιοχή -δεν μπορεί να επεκταθεί στα 12 ν.μίλια-αν και εκείνη έχει επεκτείνει τα εθνικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.  Από το 1995 αυτό θεωρείται casus belli. Από τότε η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αναγνωρίσει την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου με σκοπό να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν- με υποθαλάσιο αγωγό. Συμπτωματικά  ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε πολιτική από όταν επισκέφτηκε το Ισραήλ.«Τα εξωτερικά της τουρκικής αρχείο λήψης (1)υφαλοκρηπίδας ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ακτογραμμής, το ακραίο δυτικό σημείο της οποίας θα καθοριστεί σύμφωνα με την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις» λέει η Άγκυρα και αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα των σε θαλάσσιες ζώνες.

Ο  Σαμαράς στην Κωνσταντινούπολη είχε πει ότι τα κοιτάσματα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελούν «ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας», που θα περιορίσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από άλλες πηγές. Κι ο Ολάντ όταν βρέθηκε στην Αθήνα μίλησε για «συνεκμετάλλευση». Η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης -να το μετατρέψει σε ευρωπαϊκό ζήτημα είχε στόχο να  βάλει την Τουρκία στο τραπέζι των συζητήσεων -με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία διεκδικεί “οικόπεδα” επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για
έρευνα. «Καζάν-καζάν» είπε ο Ερντογάν στον Σαμαρά. Η ψήφιση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «Ενεργειακό Χάρτη για το 2050» ξανάφεραν στην επιφάνεια τα περίφημα κοιτάσματα. Η λύση είναι η εκμετάλλευση υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα. Η Τουρκία όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί –που θα πει συνεκμετάλλευση.

Ένα γερμανικό πλοίο, ένα καναδικό, ένα τούρκικο κι ένα ιταλικό- περιπολούν αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο μαζί με την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς. Οι περιπολίες- για τους πρόσφυγες- άρχισαν μεταξύ Λέσβου και Ρόδου –αφήνοντας απέξω το Καστελόριζο. Οι διακινητές κατευθύνθηκαν πιο βόρεια. Ο Έλληνας Πρόεδρος Δημοκρατίας έσπευσε στη Κω να πει πως τα Δωδεκάνησα είναι ελληνικά. Γιατί; Δεν είναι; Tι νόημα έχει π.χ. να πάει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στα …Πατήσια και να πει πως είναι ελληνικά;

“Το ΝΑΤΟ περίμενε, για πολλά χρόνια τώρα, με υπομονή να επανέλθει στο Αιγαίο και άρπαξε αμέσως την ευκαιρία να σπεύσει  ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της Μέρκελ και του Σουλτάνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να λυθεί αυτό που αποκαλούν Κυπριακό και Αιγαίο μέσα στο 2016 και έτσι έχει ήδη μπει σε κίνηση ο μηχανισμός για την λύση των προβλημάτων που πάντα τις ενοχλούσαν» γράφει ο καθηγητής Θοδωρής Καρυώτης. “Οι συμπατριώτες μου νομίζουν ότι μόνο η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας και δεν έχουν αντιληφθεί ότι ολόκληρη η συμμαχία του ΝΑΤΟ παραβιάζει, για πολλές δεκαετίες, αυτόν τον εναέριο χώρο”.

Η ΑΟΖ, το ΝΑΤΟ και το Καστελόριζο

Από την εποχή που λέγαμε «ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» πέρασαν πολλά χρόνια. Το ΝΑΤΟ ήρθε ολόκληρο «στην “ελληνική λίμνη” του Αιγαίου όπου, μέσω αυτής, η Τουρκία θα μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα και ωραία στα ονειρεμένα νερά».Ούτε ο Κων/νος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκαν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Οι Αμερικανοί δεν ζητούν συνεκμετάλλευση σε περιοχές που οι ΑΟΖ των δύο κρατών συνορεύουν, – λέει ο καθηγητής- κάτι λογικό, αλλά ζητούν να υπάρξει συνεκμετάλλευση σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος κάτι που αποτελεί, συνδιαχείριση!

16014992-660x440 (1)Ο Άτσεσον, το 1964, πρόσφερε την Κύπρο στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την χερσόνησο της Καρπασίας και το Καστελόριζο. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου αρνήθηκε να παραχωρήσει ελληνικό έδαφος στη Τουρκία και το σχέδιο ναυάγησε.«Οι Αμερικανοί γνώριζαν, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τις ποσότητες υδρογονανθράκων που κρύβονταν στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν άρχισαν οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, στη Κύπρο και στην Αίγυπτο, η Ουάσιγκτον δεν έδειξε καμία έκπληξη και όταν ρώτησα ειδικούς μου απάντησαν ότι αυτός ο πλούτος ήταν γνωστός σε αυτούς”.

” Η σύμπλευση των Αμερικανών με τους Τούρκους στο θέμα της ΑΟΖ του Καστελόριζου δεν ήταν μια τυχαία χειρονομία. Γνώριζαν τον ορυκτό του πλούτο και ήθελαν να τον δώσουν στους Τούρκους με αντάλλαγμα να σταματήσουν να έχουν βλέψεις στο Αιγαίο. Πίστευαν ότι έτσι θα έλυναν την ελληνοτουρκική διαφορά μια για πάντα. Σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, δεν πρόκειται να δώσουν το Καστελόριζο στους Τούρκους, αλλά θα βρουν έναν τρόπο για να  δώσουν την ΑΟΖ του Καστελόριζου στην Τουρκία.  Υποψιάζομαι ότι το ΝΑΤΟ δεν ήρθε στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος για να μας προστατεύσει από τους πρόσφυγες. Ήρθε, για να πει στον  Αλέξη, που σίγουρα, δεν είναι Ανδρέας, ότι έφτασε η ώρα να τα βρεις με τη Τουρκία, διαφορετικά: «είτε θα τα χάσεις όλα, είτε θα πάρεις τα μισά.» Να υπενθυμίσουμε, απλώς, στους πάντες ότι Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ”. ( Το Καστελόριζο και τα μάτια μας: Η ΑΟΖ, το ΝΑΤΟ και το Αιγαίο Αρχιπέλαγος http://wp.me/p3kVLZ-svA).

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, αλλά στο Αιγαίο “καζάν- καζάν”, όπως είπε στον Σαμαρά ο Ερντογάν. Ή win-win όπως λέει με τα Αγγλικά του Αλέξης Τσίπρας. Ανλαμάκ Γιουνάν; Mπεν ανλαμαντίμ νεγί; (Κατάλαβες; Tι δεν κατάλαβες, Έλληνα;).