Αλέξης Τσίπρας:  Δεν είναι από τζάκι, έγινε πρωθυπουργός στα 40 του και συλλαμβάνει καστανάδες

ΦΩΤΟ: PARALLAXIMAG.GR

Toυ Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μόνο ως προβοκάτσια κατά της κυβέρνησης θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Αλλά καθώς δεν υπήρξε από την πλευρά της καμία αντίδραση, προφανώς έχει τη συγκατάθεση της: το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες αρχές συλλαμβάνουν σωρηδόν μεγάλους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας,  δόλιους υπονομευτές του ανταγωνισμού στην αγορά και ασύδοτους καταστροφείς του περιβάλλοντος.

Δηλαδή, καστανάδες με παράνομες φουφούδες,ηλικιωμένες κυρίες που προσπαθούν να πουλήσουν τον μαϊντανό από τον κήπο τους στη Λαϊκή, για λίγα ευρώ και άπορους ηλικιωμένους που ψήνουν καλαμπόκια στις γωνίες χωρίς ταμειακές μηχανές.

Σταχυολογούμε  μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις  “ασυνείδητων” που έπεσαν στην παγίδα του νόμου.

-Στη Λαϊκή Αγορά των Τρικάλων μια 79χρονη από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων που κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο  5.000 ευρώ  επειδή πωλούσε ανεξέλεγκτα σπανάκι, παντζάρια και μαϊντανό, 8 μπρόκολα και 3 λάχανα. Η  79χρονη πρέπει να εμφανιστεί στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων για την πληρωμή του προστίμου.

-Στην Καρδίτσα με αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων και 350 κιλά κάστανα. Συνελήφθη 92χρονος καστανάς ο οποίος   παραπέμφθηκε  στο αυτόφωρο με τις κατηγορίες της «άνευ αδείας εμπορίας», του «αθέμιτου ανταγωνισμού», της «μη ύπαρξης ταμειακής μηχανής», αλλά και της «παράνομης χρήσης ρυπαίνοντος μηχανισμού». Δηλαδή της φουφούς, η οποία και κατασχέθηκε φυσικά.

-Στα Ιωάννινα σε άπορη ηλικιωμένη  γυναίκα επιβλήθηκε πρόστιμο  5.000 ευρώ  επειδή εντοπίστηκε να ψήνει και να πουλάει καλαμπόκια στην εμποροπανήγυρη της Βουνοπλαγιάς -τις ημέρες της εμποροπανήγυρης- χωρίς να διαθέτει άδεια .

Να σταματήσουμε εδώ. Επισημαίνονται μόνο ότι σε όλες τις περιπτώσεις η κινητοποίηση των αρχών περιλάμβανε περιπολικά, μοτοσυκλέτες και ικανό αριθμό αστυνομικών που σε μια περίπτωση έφτασαν τα εφτά άτομα. Άντε μετά να τους ξεφύγουν οι παράνομοι. 

Συμπέρασμα. Μια κυβέρνηση που υπόσχεται να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση συνθλίβει τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Τι άλλο είναι οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι  άνθρωποι που προσπαθούν να διαθέσουν τα ελάχιστα προϊόντα τους για να εξασφαλίσουν ένα μπουκάλι γάλα και μια φραντζόλα  ψωμί; Για τίποτε παραπάνω δεν φτάνουν οι εισπράξεις τους.

Το επιχείρημα ότι δεν έχουν άδεια και συνεπώς παρανομούν είναι αστείο. Ειδικά επί των ημερών της διακυβέρνησης ενός κόμματος που είχε κάνει σημαία το ‘δεν πληρώνω’.

Αν είναι τυπικό το θέμα, επειδή δεν διαθέτουν άδειες αυτοί οι άνθρωποι, οι αρχές δεν έχουν παρά να τους τη χορηγήσουν. Ατελώς εννοείται.

Η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να ισοδυναμεί με τυφλή και ανάλγητη επίθεσης εξόντωσης των απολύτως αδυνάμων. Γιατί δεν είναι αυτή η έννοια της εφαρμογής του νόμου και της επιβολής του δικαίου.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για εφαρμογή του νόμου με ζήλο σε όσους ζουν στην ένδεια και την κακουχία. Πρόκειται για ελεεινή συμπεριφορά  από ένα κράτος το οποίο διευθύνει τώρα κάποιος που δικαιολογεί στον εαυτό του και λίγη οίηση, επειδή δεν είναι από τζάκι και έγινε πρωθυπουργός στα 40 του.

Αντί να κάνει επίδειξη φιλαυτίας στη Βουλή με μεγάλες κουβέντες, ας πάει να τα πει στους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν  πουλώντας το μαϊντανό  που καλλιέργησαν. Κι αυτό μάλλον παρανόμως γιατί ένα Θεό ξέρει αν έχουν άδεια παραγωγού μαϊντανού και λαχανίδων. Να μιλήσει με τους καστανάδες  που προσπαθούν με τις φουφούδες τους να ζήσουν οικογένειες και να ζεσταθούν, μέχρι να τις κατάσχει το κράτος της ‘πρώτης φοράς Αριστεράς’. 

ΥΓ.

Υπάρχουν τρόποι και ο νόμος να τηρηθεί και οι άνθρωποι να προστατευτούν. Αν μελετήσουν ο αρμόδιοι το παράδειγμα του Σολομώντα με τις δυο γυναίκες που διεκδικούσαν το ίδιο μωρό  θα καταλάβουν.

Όσοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους αδιάκριτα και ότι όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου, θα γίνουν απλώς γελοίοι.  Άλλωστε σ’ αυτό έχει απαντήσει ήδη ο Ανατόλ Φρανς: «Το μεγαλείο της ισότητας απέναντι στο νόμο απαγορεύει στους πλούσιους όπως και στους φτωχούς  να κοιμούνται κάτω από γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί».

Και να πουλάνε κάστανα, προφανώς.

 

YΓ2. Σύμφωνα με όσα  έγιναν γνωστά απο την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό  Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα   και ζήτησε  ενημέρωση για τις  υποθέσεις διενέργειας ελέγχων σε μικροπωλητές κατά τις οποίες τα όργανα της τάξης επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, όπως στην περίπτωση του καστανά από τη Θεσσαλονίκη.  Οπως  ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες  οι έλεγχοι θα συνεχιστούν , αλλά ο  Πρωθυπουργός  είπε στον υπουργό του  το επίπεδο αυτών να αντιστοιχεί στο επίπεδο της παράβασης και να μην το υπερβαίνει, καθώς και να μην υπάρχουν δυσανάλογες και υπερβολικές αντιδράσεις απέναντι στους μικροπωλητές.

Το συμπέρασμα που βγαίνει απο αυτή την  πληροφορία, είναι οτι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θόρυβο. Για την ουσία δεν κατάλαβε τίποτε.