Απαγορευμένο είδος: η παιδεία!

ΦΒΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ /ΙΓΚΟΡ ΤΑΛΑΕΒΙΤΣ

Του Μελέτη ΡεντούμηΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

Είναι ενδεικτικό, ότι το μέτρο που έχει κάνει αίσθηση τον τελευταίο καιρό και δικαίως κατά την γνώμη μου, όσον αφορά τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου, είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην παιδεία στο 23%.

Να τονίσουμε, ότι αυτό το μέτρο δεν υπήρχε από τους δανειστές στο αρχικό πακέτο μέτρων, καθώς γινόταν διαπραγμάτευση σε ποια αγαθά και υπηρεσίες, θα επιβληθεί τελικά ο μεγαλύτερος συντελεστής ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση λοιπόν του κ.Τσίπρα, αποφάσισε, χωρίς απαίτηση των δανειστών, να κάνει ακόμα μια στρατηγική κίνηση, συνεπής στις ιδεολογικές και ιδεοληπτικές του εμμονές, που θέλει οτιδήποτε προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν παρέχεται από το κράτος, να είναι μισητό και να πρέπει να καταπολεμηθεί μέχρις εσχάτων.

Έτσι λοιπόν, αποφασίστηκε να μειωθεί ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας στο 13%, και να αυξηθεί ως ισοδύναμο στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης πάσης φύσεως στο 23%.

Προφανώς το να φάει κανείς περισσότερο μοσχάρι, έχει μεγαλύτερη αξία, από το να μορφωθεί, να καλλιεργηθεί και να προοδεύσει σε μια κοινωνία που έχει δραματική έλλειψη παραγωγικής δυναμικής στα περισσότερα επαγγέλματα.

Πιο συγκεκριμένα, επιβλήθηκε αναδρομικά από 1ης Ιουλίου ο ΦΠΑ, στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων δια βίου μάθησης. Είναι εύλογο να υποθέσουμε, ότι πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί, με πολυετή παρουσία στην εκπαίδευση, κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, καθώς οι εγγραφές έχουν ήδη κλείσει με τον προηγούμενο πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ και καλούνται έμμεσα οι ιδιοκτήτες  ν’ απορροφήσουν το σύνολο του κόστους.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος ανά νοικοκυριό, θ’ αυξηθεί ανά μέσο όρο, περίπου κατά 2.000 ευρώ ετησίως, κόστος δυσβάσταχτο για την μέση ελληνική οικογένεια που χρηματοδοτεί τις σπουδές των παιδιών της, ενώ βέβαια η ανεργία των υπαλλήλων και διδασκόντων στα ιδιωτικά ιδρύματα θα χτυπήσει κόκκινο, επιβαρύνοντας δραματικά και το κοινωνικό κόστος.

Σύμφωνα με το Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αναμένεται ετήσια αύξηση εσόδων 168 εκατ. ευρώ για το 2015 και 240 εκατ. ευρώ για το 2016, γεγονός πολύ αμφίβολο για την επιτυχία του στόχου δεδομένης της δραματικής πτώσης της ζήτησης που ήδη έχει εμφανιστεί.

Εκτός αυτού, ακόμα και το εύρος εφαρμογής του νέου συντελεστή, έχει περίεργες γκρίζες ζώνες, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, δημιουργώντας σύγχυση και ερωτηματικά. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι δύνανται να εξαιρεθούν της ρύθμισης ιδιωτικά σχολεία, που λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε φωτογραφίζει συγκεκριμένα σχολεία, και μάλιστα ξένων ομίλων ή πολυεθνικών δημιουργώντας μια ιδιωτική παιδεία δύο ταχυτήτων, με αθέμιτο ανταγωνισμό που προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Είναι δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού DG Comp θα παρέμβει και πρέπει να το κάνει, αφενός για να ελέγξει εξ υποθέσεως την πρόθεση φορολόγησης στο 23% και αφετέρου για την διαφοροποίηση της  φορολόγησης αναλόγως της νομικής μορφής της σχολής.

Δυστυχώς το παραπάνω πλαίσιο, αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από καταστροφικές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η απελθούσα κυβέρνηση.

Προσωπικά πιστεύω, ότι οφείλει άμεσα η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, να παγώσει την ρύθμιση της υπερφορολόγησης στην παιδεία, ώστε να συζητηθεί το θέμα με τα κοινοτικά όργανα αλλά και ν’ αναζητηθούν αλλού ισοδύναμα, που θα έχουν χαμηλότερο κοινωνικό αντίκτυπο και θα προστατεύουν ταυτόχρονα τα βασικά κοινωνικά αγαθά.

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.