Απόστολος Τζιτζικώστας: Πιο λαμπρός γίνεσαι εκλαμπρότατος!

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Νίκου Γαλάτη

ÅÊÄÇËÙÓÇ ÌÍÇÌÇÓ ÃÉÁ ÔÏ ÏËÏÊÁÕÔÙÌÁ ÔÙÍ ÅÂÑÁÉÙÍΟ 37χρονος διεκδικητής του «θρόνου» της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μέσω Facebook την υποψηφιότητά του. Τώρα φαίνεται να κοντράρει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην κούρσα με σκληρό μαρκάρισμα, πλασσάροντας τον εαυτό του, ως τον άνθρωπο που μπορεί να νικήσει στις εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αντίπαλοί του δεν διστάζουν να μιλήσουν για το βλακώδες «κίνημα του Βορρά» που βάζει μπροστά έναν … «Μπούλη» για να πάρει το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο πρώτος υποστηρικτής του «νεαρού» ήταν ο Παπαμιμίκος, ο άνθρωπος που ανάγκασε τον Μεϊμαράκη να θυμηθεί τα γαλλικά του. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν δίστασε να εκφραστεί υπέρ του οδηγώντας πολλούς να θυμηθούν ποιος είναι ο νονός της και τι σχέσεις έχει με την τέως βασιλική οικογένεια.

Ο Τζιτζικώστας δεν θα είχε την πορεία αυτή αν δεν υπήρχε η καταδίκη του άλλοτε περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η απουσία πολλών επισήμων από την εξέδρα στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης οφειλόταν στη στάση του απέναντι στην «Χρυσή Αυγή» και στην δήλωσή του ότι «και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε κάποιος να το πει εγκληματική οργάνωση».

«Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από εμένα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ».

Ο πατέρας-Τζιτζικώστας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 έως το 1993 ήταν υφυπουργός Γεωργίας επί Καραμανλή και Συντονισμού επί Ράλλη ωσότου έγινε υπουργός Μακεδονίας και Θράκη, το 1991. Οι σκληρές του θέσεις και τα φιλοβασιλικά του αισθήματα ίσως έπαιξαν ρόλο στο να μην επανεκλεγεί το 2.000. Την ίδια χρονιά στην κηδεία του παρέστη ο ίδιος ο «τέως» Κωνσταντίνος.

Ο Απόστολος μεγάλωσε στην Αθήνα στην Φιλοθέη και τέλειωσε το Κολλέγιο Αθηνών, όπου τον φώναζαν χαϊδευτικά και «Τζίτζι». Τον περιγράφουν ως άτομο χαμηλών τόνων που από τα κλαμπς προτιμούσε τα καλά ρεστοράν. Από την Ουάσιγκτον που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες βρέθηκε για μεταπτυχιακά στη Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο Univercity College στο Λονδίνο. Η Μακεδονική Φάρμα ΑΕ με γαλακτοκομικά προϊόντα τον απασχόλησε- μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του- ως οικογενειακή επιχείρηση, αλλά στα 29 του βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής μια έδρα που έχασε στις εκλογές του 2009.

Η απόφασή του να κατέβει για περιφερειάρχης, ως αντάρτης, κόντρα στο κόμμα και να εκλεγεί θριαμβευτικά αναπτέρωσε τις φιλοδοξίες του. Τώρα υπόσχεται ένα «ανοιχτό κόμμα» και πολλές δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να περνά στον δεύτερο γύρο με αντίπαλό τον Μεϊμαράκη, αν εκείνος δεν εκλεγεί με από τον πρώτο γύρο. Με σκληρές δηλώσεις όπως ότι ο Μεϊμαράκης έκανε με την Ντόρα συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες ή ότι έκανε «θεατρική παράσταση»- όταν διέκοψε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Τζιτζικώστας βάλει ευθέως κατά του αντιπάλου του για τα «κόλπα του παρελθόντος».

«Θεωρώ τουλάχιστον κακόγουστο αστείο και πολύ υποτιμητικό να λένε κάποιοι ότι αν εκλεγώ θα γίνει την επόμενη μέρα αντιπρόεδρος το κ. Σαμαράς» είπε. Κι όσο για τον Παπαμιμίκο; Τον είχε ήδη αποκαλέσει «τζάμπα- μάγκα».  Βέβαια δεν είναι ο πρώτος από τζάκι που υπόσχεται ανανέωση της πολιτικής με το πιο παλιομοδίτικο τρόπο. Ο Τζίτζι με το λαμπερό χαμόγελο δεν κρύβει πως είναι ένας γιάπης, αριστοκρατικής καταγωγής, από τζάκι. Πιστεύει πως  αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να επιδεικνύει, όπως τις σπουδές του.

Το πρόβλημα είναι πως ο «νέος» ετών 37, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες- αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά- σε ένα κόμμα που φτάνει να μιλάς «γαλλικά». Ή σερρέικα όπως ο ιδρυτής του, ο Καραμανλής ο Μεγάλος. Που κάθε προσπάθεια να τον μιμηθεί κανείς καταντάει θέαμα τουλάχιστο αστείο, όπως ένας αριστοκράτης που προσπαθεί να δείξει λαϊκός και και κορδώνεται και  χτυπάει όπως εκείνος το τραπέζι.  Μάταια. Άλλο πρόεδρος κι άλλο ηγέτης.