Βιομηχανία κατασκευής “κομμάτων” με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη …διάλυση του ΠΑΣΟΚ !

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική Βουλή, μετά τις εκλογές  αμοιβαδοποιείται. Από τα κόμματα που μπαίνουν  στη Βουλή προκύπτουν νέα κόμματα. Ελληνική πατέντα.

Ωστόσο τελευταία το σλόγκαν “φτιάξε και εσύ ένα κόμμα, μπορείς” γίνεται μόδα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυρίως, με τελειωμένη πολιτική καριέρα και καμένοι στη συνείδηση της κοινής γνώμης, θεωρούν ότι μπορούν να ηγηθούν νέου  κόμματος και αναλαμβάνουν ιδρυτικές πρωτοβουλίες  .

Για τους πολιτικούς παρατηρητές αποτελεί  μυστήριο από πού προκύπτει η ανάγκη για νέα κόμματα. Άλλο η δυσφορία των πολιτών για τα  υπαρκτά κόμματα  και την πολιτική εν γένει και άλλο η εντύπωση ότι θα προτιμήσουν  σχήματα που θα στηθούν με παλιά υλικά.  Όταν απορρίπτεις το ΠΑΣΟΚ γιατί να  ακολουθήσεις πρώην υπουργούς ή εν ενεργεία βουλευτές του; Ειδικά αυτούς που το οδήγησαν στα βράχια.

Οι ερμηνείες που δίνουν είναι ότι πρόκειται για δραστηριότητες που έχουν κεντρικό στόχο να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και να  αποδυναμώσουν τον Τσίπρα στην εκλογική αναμέτρηση του με τη ΝΔ, όποτε προκύψει, δίνοντας την εντύπωση ότι διαμορφώνεται  ένα ευρύτερο μέτωπο πολιτικών δυνάμεων απέναντί του. Αν ίσχυε η θεωρία ότι η μιντιακή υποστήριξη προς το Ποτάμι είχε και την έννοια του αναχώματος  στον ΣΥΡΙΖΑ ,  η  προσπάθεια για την εκδίωξή του απο την εξουσία  φαίνεται περισσότερο πολύπλοκη .

 Πισώπλατα χτυπήματα στη Φώφη

imagesΕν όψει της  τελικής διάταξηε δυνάμεων ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκηη βιομηχανια ιδρυσης αντι-ΣΥΡΙΖΑ κόμμάτων   πλήτει τη Φώφη Γεννηματά.   Οι    επιδιώξεις κάποιων κύκλων για διάλυση του  ΠΑΣΟΚ – ακόμη και για … συμβολικούς λόγους- που δεν καρποφόρησαν με το σχέδιο ίδρυσης “νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς”  στη θέση του, δια της συμπτύξεως με το Ποτάμι, δεν εγκαταλειφθηκαν μετά το ναυάγιο .

Αντίθετα από ό,τι προκύπτει εντάσσονται πλέον στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού των ίδιων  κύκλων που αποσκοπεί να δημιουργήσει μικρά κομματίδια, τα οποία προεκλογικά θα συγκλίνουν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη- είτε ως δορυφόροι, είτε με πλήρη ένταξη – για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι “καταλαμβάνει το κέντρο”.   Αυτά τα σχηματα  πριν από όλα θα διεμβολίσουν το ΠΑΣΟΚ .

Από τον “Μικροπολιτικό” των “Νέων” μαθαίνουμε – δίκην προαναγγελίας- ότι πρόσωπα που μετείχαν στον σημιτικό πυρήνα του “εκσυγχρονισμού”,  κινούνται για τη δημιουργία κόμματος,  ανασύροντας από την αποστρατεία  ξεχασμένους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, που φέρεται ενημερωμένος-  κατά την ιδία πηγή. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι αν χρειαστεί ηγέτη αυτό το κόμμα δεν θα ψάξει για πολύ: όλα οδηγούν στον Βαγγέλη Βενιζέλο– που θα λυτρωθεί έτσι και από μαρτύριο να είναι υπό την Φώφη.

Τα πράγματα φαίνεται να είναι  άσχημα για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς ετοιμάζονται να την εγκαταλείψουν και πρόσωπα που είχαν διεισδύσει στο περιβάλλον της με διατεταγμένο ρόλο και τώρα σχεδιάζουν κινήσεις που θα δώσουν την εντύπωση ότι  τα κομματικά στελέχη της γυρίζουν την πλάτη.

Εφόσον εξελιχτούν έτσι τα πράγματα, δίπλα στη διάσπαση του Γ. Παπανδρέου -που κατέληξε σε νέο κόμμα που δεν μπήκε στη Βουλή-  θα  προστεθεί και μια ακόμη διάσπαση που θα πάρει επίσης τη μορφή σχήματος που θα κινηθεί όμως σε επόμενη φάση κατά το πρότυπο της συνεργασίας  Σαμαρά –Βενιζέλου.

Στη Χαρ.  Τρικούπη πάντως έχουν γνώση αυτών των σχεδιασμών και ετοιμάζουν την αντίδρασή τους, καθώς φέρονται αποφασισμένοι να  αποτρέψουν πάση θυσία την εξαφάνιση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον πολιτικό χάρτη.  Δεν αποκλείεται μάλιστα και να καταγγείλουν ονομαστικά  κάποια  προσωπα,.

Η  Άννα και οι άλλοι

Ωστόσο οι διεργασίες στο χώρο που ιστορικά καλύπτει το ΠΑΣΟΚ συντελούνται και με άλλα πρώην στελέχη του σε ρόλους οργάνωσης και άλλων πολιτικών  φορέων, παρότι οι πληροφορίες είναι συχνά αντιφατικές και συγκρουόμενες. Π.χ. προ καιρού η Άννα Διαμαντόπουλου μετείχε  σε δείπνο στο οποίο- κατά τις πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν – ετέθη το θέμα για δημιουργίας νέου κόμματος υπό τον Στουρνάρα- κάτι που τις επόμενες μέρες κάποιος από τους συνδαιτυμόνες έσπευσε να κάψει.

Την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες την φέρνουν να κινείται, με υπασπιστή τον Γ. Φλωρίδη, για την ίδρυση δικού της κόμματος που κατ’ ουσίαν θα είναι η μετεξέλιξη του “θινκ τανκ” που συντηρεί από χρόνια. Εκ παραλλήλου συντηρείται το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που η ίδια αποδίδει  μάλλον σε  .. επιθυμία  των ανθρώπων του Κυριάκου.  Η ιδια <επιθυμία> φαίνεται να υπάρχει και για τον Μιχ. Χρυσοχοίδη που απέχει απο το ΠΑΣΟΚ χωρίες νά εχει δηλώσει αποχώρηση.

Από την πλευρά του ο Γιάννης  Ραγκούσης  επιτυχημένος -ίσως  ο μόνος- υπουργός του Γ. Παπανδρέου, με προγενέστερη πολιτική δράση  στο φοιτητικό κίνημα και τη αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε την δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης με χαρακτηριστικά εν δυνάμει κόμματος. Παρά το καλό προφίλ του ιδίου όμως , μέχρι στιγμής δεν είναι φανερό ποιοι θα ενταθούν  σ’ αυτό το κόμμα -αν επιχειρήσει να κατεβεί στις εκλογές- και ποιος θα είναι ο προσανατολισμός του -αν υπάρξει.

Σε μια άλλη περίπτωση, με χαρακτηριστικά ιλαροτραγωδίας, ο πρώην γενικός γραμματέας  Χάρης Θεοχάρης, που πολιτεύτηκε με το Ποτάμι,  δεν άντεξε την καθοδήγηση του Σταύρου και αποχώρησε μαζί με την έδρα του και ίδρυσε κόμμα στο οποίο ο πρώτος που δεν μακροημέρευσε ήταν ο … ίδιος. Το κόμμα μένει  χωρίς αυτόν, αλλά και με την απορία ποιος θα μπορούσε να το ψηφίσει και ποια ήταν εξ αρχής η σκοπιμότητα  της ίδρυσής του.

Κάποιοι πολιτικοί παρατηρητές  πάντως σημειώνουν οτι  οι απόπειρες διάλυσης του ΠΑΣΟΚ για να ενισχυθεί η ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλειεται εν  τέλει να αποβούν  υπέρ του Τσίπρα καθώς  ο προσανατολισμός  πράσινων στελεχων προ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διευκολύνουν  άλλα στελέχη   να  κινηθούν προν τον ΣΥΡΙΖΑ.   Πρόκειται και για εν ενεργεία βουλευτες , και απο το ΠΑΣΟΚ και απο το  Ποτάμι και για  πρώην υπουργους των κυβερνήσεων  Σημίτη και Παπανδρέου.

images-6

Να σημειωθεί  παρενθετικά  εκτός απο αυτές  δραστηριότητες, ή και σε διασταύρωση μαζί τους σε κάποιες περιπτώσεις, κόμματα -με τη μια ή την άλλη έννοια- έχουν ήδη πολλοί. Ο  Γ. Παπανδρέου, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο  Νίκος Κοτζιάς, ο Σπ. Λυκούδης, ο Φ. Κρανιδιώτης, ο Τάκης Μπαλτάκος, ο  Νίκος  Καραχάλιος,- ως διάδοχος του  Στέφανου Μάνου- ο Τζήμερος, ο Λαφαζάνης, η Ζωή. Κάποιοι που κατεβαίνουν μονίμως στις εκλογές για μερικές εκατοντάδες ψήφους και άλλοι που το ψάχνουν. Ακόμη και ο εξ Αμερικής  σαλεμένος που μοιράζει <δισεκατομμύρια>.

Γιατί τόσοι πολλοί θέλουν να κατεβούν στις  επόμενες εκλογές;

Μια εξήγηση είναι ότι το χούι φεύγει τελευταίο και  όποιος μπήκε μια φορά στην πολιτική δύσκολα την εγκαταλείπει, ειδικά αν δεν έχει τι άλλο να κάνει στη ζωή του.

Μια άλλη είναι ότι δια της δημιουργίας κόμματος  θεωρούν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να φιλοξενηθούν στα ψηφοδέλτια ενός από τα μεγάλα κόμματα, καθώς υποτίθεται ότι θα κομίσουν και άλλους ως προίκα. Αυτό το ενδεχόμενο συνδέεται με τον προαναφερόμενο σχεδιασμό  για την δημιουργία ενός “αστερισμού” που θα κατευθυνθεί την κρισιμη στιγμη προς τη ΝΔ.

Μια τρίτη – και χειρότερη- είναι ότι απλώς κάποιοι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν  εγχειρήματα διείσδυσης στην πολιτική και αν πιάσουν έχει καλώς. Ηδη διακρίνεται η ανανέωση παλαιών σχέσεων   πρωην στελεχων του ΠΑΣΟΚ με  παράγοντες που  κινούν κάποιες από αυτές  τις δραστηριότητες από το παρασκήνιο. Άλλωστε  υπάρχει και ένα θέμα  κάλυψης των δαπανών που έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες στις οποίες μετέχουν και  άεργοι, ή   πρόσωπα με προσχηματικές επαγγελματικές δραστηριότητες.