Βύρων Πολύδωρας: Δύσκολοι καιροί για σαμουράι

 

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)

Στα γιαπωνέζικα η λέξη σαμουράι σημαίνει: φύλακας ή φρουρός. Στα ελληνικά σημαίνει: δεν τον θέλει ο Κυριάκος  για πρόεδρο του ΕΣΡ.  

Έτσι   ο κυβερνητικός  ελιγμός στο πρόσωπο του Βύρωνα  Πολύδωρα απέτυχε αφήνοντες εκτεθειμένες και τις δυο πλευρές. Την κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί να βρει τρόπο να κλείσει την πληγή του της άνοιξε η απόφαση του  ΣτΕ   συγκροτώντας το ΕΣΡ.  Αλλά πρωτίστως τη ΝΔ που δεν πρόκειται να της το επιτρέψει ποτέ. Ακόμη  και να προταθεί ο ίδιος ο Κυριάκος 97893Μητσοτάκης.

Παρένθεση. Με την Ντόρα Μπακογιάννη κάτι θα μπορούσε να γίνει αν από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν την πρόνοια να την προτείνουν. Γιατί απλούστατα ως πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να κάθεται στη Βουλή δίπλα στον Κυριάκο και να δίνει την εντύπωση  ότι “η ΝΔ διοικείται απο την οικογένεια”.

Έτσι και ο αδελφός της δεν θα είναι αναγκασμένος να της συστήνει μέσω τρίτων -κατ’ευθείαν δεν μπορείς να διακινδυνεύσεις την αργκό της Ντόρας σε τέτοιες περιπτώσεις –να  βολεύεται στα πίσω έδρανα και πάντως να βγαίνει από το κάδρο.  ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÌÅÁÑ×ÙÍ ÔÇÓ ÍÅÁÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ

Άλλη καζούρα σαν αυτή με την συνάντηση με την Μέρκελ προ μηνών, στην οποία η Ντόρα -και όχι ο ίδιος- κάθονταν απέναντι από την καγκελάριο,   δεν πρόκειται να δεχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσο κατεβάζει το επίπεδο εκπροσώπησης της ΝΔ η Μπακογιάννη, αυτός θα το ανεβάζει- κατά την κλεμμένη από την αμερικανική προεκλογική σκηνή ατάκα που χρησιμοποίησε στη Βουλή κατά του Τσίπρα.

Αν έχεις καλές εταιρίες συμβούλων το καλύτερο κοπιράιτ σπάνε για χάρη σου. Ρωτήστε και τον Γ. Παπανδρέου που ξεπατίκωνε τον Όμπάμα: “Ναι μπορούμε” και τέτοια.`

Να κλείσουμε την παρένθεση, αλλά να αφήσουμε έξω αυτό το τελευταίο. Ο Βύρωνας ανεβάζει ή κατεβάζει το επίπεδο του ΕΣΡ;. Σύμφωνα με την επίσημη ΝΔ  το  ρίχνει στα  τάρταρα. ” Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί”. Επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Αυτές τις προϋποθέσεις δεν τις έχει περιγράψει ακόμη  η ΝΔ. Και ούτε πρόκειται τώρα που πιστεύει ότι με την υπόθεση ΕΣΡ -το οποίο η ίδια διατηρεί χωρίς  συγκρότηση,-  ανακάλυψε χρυσωρυχείο.  Αλλά “σε κάθε περίπτωση” η θέση της αδικεί τον  Πολύδωρα.  Είναι  πισώπλατη μαχαίρια για κάποιον με τη δική του πορεία στη Δεξιά και τη ΝΔ.  Έστω κι αν  τον διέγραψαν στα τέλη του 2013 γιατί δεν ψήφισε τον ΕΝΦΙΑ με το –διόλου υπερβολικό – επιχείρημα “Ο Στουρνάρας απαλλοτριώνει την ακίνητη περιουσία αλά Λένιν”.

Η  διαγραφή τον υποχρέωσε να ιδρύσει δικό του κόμμα. Την ” Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό”. Αντιμνημοναικό βεβαίως. Αλλά η προσπάθειά του να δημιουργήσει την ” Ελιά της Δεξιάς”, όπως ήθελε, συμπράττοντας με Καμμένο, Ζώη, Καρατζαφέρη, Χρήστο Ζώη και Νικολόπουλο , δεν καρποφόρησε και τα παράτησε.

Ο Βύρων Πολύδωρας, τυπικός δεξιός χωρίς εκπτώσεις,  είναι ένας από τους θεωρητικούς της παράταξής του και έγραψε και βιβλία για να  αποδυναμώσει  την “ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς”. Άρα ο Άδωνις τον αντιγράφει.

Από τότε  που μετέφρασε το βιβλίο ” Μπουσίντο – ο κώδικας των Σαμουράι”  έχει μια ταύτιση μαζί του. Στη φιλοσοφία των σαμουράι υπήρχαν αυστηροί  κώδικες: ειλικρίνεια, ηθική, γνώση,  αυτογνωσία, αυτοθυσία, σεβασμός . Αν τον ψηλαφίσει κανείς τα τηρεί- με εξαίρεση δυο περιπτώσεις.

Πρώτον, όταν ως πρόεδρος μιας ημέρας της Βουλής πήρε την κόρη του υπάλληλο και, δεύτερον, όταν δήλωσε : «Ο κίνδυνος δεν είναι η Χρυσή Αυγή, είναι η τρόικα. Είναι ο αργός θάνατος. Μιλάς με τον εχθρό και δεν θα μιλήσεις με ένα κόμμα με ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους;”.  Φάλτσα, περιωπής.

Κατά τα λοιπά  ο “Μπάιρον” είναι ένας πολύ ενδιαφέρων πολιτικός και ένας ανοιχτόκαρδος άνθρωπος. Αυθόρμητος και ειλικρινής. Καταρτισμένος κοινοβουλευτικός, καλός νομικός, αξιοπρεπής ιδεολογικός αντίπαλος της Αριστεράς,ενίοτε  αιθεροβάμων κα πάντα χιουμορίστας. Οταν ηττήθηκε ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ  απευθύνθηκε στους συνέδρους: < Σας είπα δεν θέλω την ψήφο σας  αλλά την αγάπη σας κι εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς>. ÌÍÇÌÏÓÕÍÏ ÃÉÁ ÔÏÍ ÐÁÕËÏ ÌÐÁÊÏÃÉÁÍÍÇ

Ξέρει καλά ελληνικά και το προβάλλει με το ζήλο που προβάλει ο Ζουράρις την ιωνική διάλεκτο. Είναι εραστής των λέξεων και από  τους πιο προικισμένους αγορητές της μεταπολιτευτικής Βουλής. Δεν ξέρει απλώς την αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά ασπάζεται και τα νοήματά της, την ίδια στιγμή που εμφανίζεται -και είναι- ως “μηχανόβιος”.

Είναι ο αυτοδημιούργητος που κατάφερε να ξεπεράσει  τους περιορισμούς μιας φτωχής οικογένειας να μπει στο κέντρο της σκηνής, καθώς έχει εκλεγεί 13 φορές βουλευτής. Σε κάθε περίπτωση  υπερασπίζεται  την πολιτική σαν κάτι που έρχεται από την αρχαιότητα. Ως  δράση της αγοράς και του δήμου.  Ίσως η μετατροπή του καλοπροαίρετου αυθορμητισμού του λόγου του σε πολιτική τον βλάπτει. Όπως τον αδικούν και  τα σχόλια για δηλώσεις “όπως ποινήν εκτίω” για τη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το κρίσιμο στοιχείο στην πρόταση για την ανάθεση της  ηγεσίας του ΕΣΡ  στον Βύρωνα  Πολύδωρα δεν είναι ότι τον πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ότι τον απέρριψε η ΝΔ -παρότι θα ήταν καλός πρόεδρος του ΕΣΡ . Ότι το δέχθηκε ο ίδιος δεν είναι περίεργο. Από την εποχή  της προσπάθειας για τη “Δεξιά Ελιά” έχει καταθέσει μια  γνώμη για τον εαυτό του:

“Εγώ είμαι Κολοκοτρώνης, και αναζητώ συνεννόηση με όλους τους εμπολέμους”.