ΓΑΠ-Φώφη: Tο ειδύλλιο του αμοιβαίου εξευτελισμού

 

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ  ξέρουν πώς αισθάνονται ο Γ. Παπανδρέου και η Φώφη Γεννηματά ο ένας για τον άλλον. Ξέρουν π.χ. ότι στο περιβάλλον της κόρης του Γ. Γεννηματά μια περίοδο έλεγαν ότι “έχει και η Φώφη όνομα και είναι πιο καθαρό από του Γιώργου”.  Κάποιοι υποψιάζονται ότι το σύστημα  Παπανδρέου δεν ήταν άσχετο από τον οκταετή αποκλεισμό της Φώφης από τη Βουλή το 2007, λόγω της εκλογής της στην υπερνομαρχία Αττικής.

Εν πάση περιπτώσει ο γιος του Παπανδρέου δεν ήθελε την κόρη του Γεννήματα στα πόδια του. Άλλωστε ούτε ο πατέρας της την έβαλε στην πολιτική. Την έβαλε ο Σημίτης το 1996 – στα …36 της ενώ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής έγινε το… 2001!- μετά το θάνατο του ως πρόεδρος του Ομίλου “Γιώργος Γεννηματάς”. Την ίδια χρονιά έγινε και ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος του  Ιδρύματος “Ανδρέας Παπανδρέου”. Σόι πάει το βασίλειο.

Έκτοτε η πορεία τους υπήρξε διαφορετική. Ο Παπανδρέου υπό συνθήκες που όλοι γνωρίζουν έγινε μέχρι και πρωθυπουργός. Η Φώφη δεν κατάφερε να πάρει τίποτε περισσότερο από τους τίτλους  της υφυπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού σε διάφορα υπουργεία -στα οποία  δεν άφησε  έργο. Απλώς της έδιναν το “μαύρο αυτοκίνητο με τα κουρτινάκια” που έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που είχε διακρίνει τις αντιθέσεις μεταξύ των δυο κληρονόμων την έκανε ένα φεγγάρι πορτ παρόλ του και όχι και μεγάλη επιτυχία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στις εκλογές.

Ωστόσο η μοίρα της είχε ένα δώρο- άδωρο. Όσο χειρότερα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ τόσο κέρδιζαν έδαφος οι φιλοδοξίες της να αναλάβει την ηγεσία του. Το κατάφερε το καλοκαίρι του 2015, αφού  ο Παπανδρέου είχε πατήσει τα κορδόνια του και ο Βενιζέλος  συνέχισε να ρίχνει στη φωτιά της αυτοκαταστροφής τα πολιτικά του προσόντα.

Σε μια ψηφοφορία στην οποία, όπως ανακοινώθηκε, πήραν μέρος μόλις 52.000 οπαδοί του ΠΑΣΟΚ νίκησε τον από τον πρώτο γύρο τον Ανδρέα Λοβέρδο. Κυρίως λόγω ονόματος και του βεβαρημένου ιστορικού του αντιπάλου της που είχε φύγει από το ΠΑΣΟΚ.  Το πρώτο κύμα απογοήτευσης από τον Τσίπρα τη βοήθησε να έχει καλύτερες επιδόσεις από τον Βαγγ. Βενιζέλο.  Πολλοί υπολόγισαν ότι στις επόμενες εκλογές  θα πήγαινε καλύτερα για τον ίδιο λόγο, αν δεν άρχιΖε τα λάθη με κορυφαία την επιδίωξη διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και πλέον τη σύμπραξη με τον Γ. Παπανδρέου.

Η αποστασία του ΓΑ από το ΠΑΣΟΚ και η ίδρυση δικού του κόμματος που πήγε άπατο, άφησε τη Βουλή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες χωρίς μέλος της δυναστείας Παπανδρέου. Η Φώφη ήταν αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έπαιρνε την εκδίκησή της και η περιφρόνησή της για τον νεοπαπανδρεϊσμό δεν κρυβόταν. Φάνηκε και στην προθυμία της δήλωσης που έκανε όταν ασκήθηκε η πρώτη δίωξη για την οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου.

Είναι άγνωστο τι μεσολάβησε και η Φώφη που δεν ήθελε ούτε να τον δεχθεί, τον έκανε εταίρο της. Πολλοί το εντάσσουν στα πλαίσια της περίεργης απόφασης της να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και να  δημιουργήσει νέο κόμμα, που να της ανήκει αποκλειστικά -με τα συμφραζόμενα της εν γένει παρουσία της, όπως π.χ. η εξομολόγησή της  για  συγκεκριμένο επιχειρηματία ότι “την έχει σαν κόρη του”.  Η ουσία είναι ότι άρχισε να μπαίνει και η ίδια σε διαδικασία καταστροφής του ΠΑΣΟΚ, ανάλογη με αυτή του  Παπανδρέου που προηγήθηκε.

Από την άλλη πλευρά είναι επίσης άγνωστα και τα κίνητρα του Παπανδρέου να υποταχθεί τη Φώτη, την οποία θεωρεί μικρότερο κακό από ότι θεωρεί ο Βενιζέλος και τους δυο μαζί. Κάποιοι λένε ότι τον ώθησε η απελπισία που τον κατέβαλε μετά την αποτυχία του συστήματος Κλίντον,  από το οποίο περίμενε να ευεργετηθεί με κάποιοι αξίωμα κάπου στο κόσμο. Άλλοι η ανάγκη του να προταθεί  για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνής την οποία συντηρεί από χρόνια, αλλά το κόμμα του δεν είναι  μέλος της, όπως το ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για λυκοφιλία στην οποία το μόνο κοινό είναι η εκατέρωθεν επιδίωξη να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν κατόρθωσαν όσοι το επιχείρησαν ως τώρα -και δεν είναι βέβαιο ότι θα το κατορθώσει  και ο συνεταιρισμός των γόνων.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τη συμπόρευσή τους σε αποτυχία.

Ο ένας είναι ότι θα αντιπαρατεθούν για την ηγεσία του νέου σχήματος καθώς ο Παπανδρέου έσπευσε ήδη για τους εκπροσώπου του να δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος. Ο δεύτερος είναι ότι οι διαφαινόμενες ροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ αποκλείονται πλέον καθώς  όσοι  ψηφοφόροι έφυγαν εξ αιτίας του Παπανδρέου δεν πρόκειται φυσικά να επιστρέψουν σε ένα σχήμα που δεν θα ονομάζεται καν ΠΑΣΟΚ.

Ένας ακόμη λόγος είναι οι αντιδράσεις στελεχών με πρώτο τον Βαγγέλη Βενιζέλο που δικαιώθηκε για την καταγγελία που έκανε εναντίον της σε μια συνεδρίαση: “θέλεις να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου”. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει αν επιστρέψει ο Παπανδρέου και έχει έναν ακόμη λόγο. Υπάρχει περίπτωση να τοποθετήσει τον εταίρο της η Φώτη στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης με στόχο να αφήσει εκτός Βουλής τον Βενιζέλο.

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου θα είναι έτσι κι αλλιώς σημείο τριβής. Ο υπομονετικός, αλλά ισχυρός στη Α Αθήνας, Κ. Σκανδαλίδης δεν πρόκειται να δεχθεί καπέλο και να χάσει την έδρα του, ενώ στην Αχαΐα δεν θέλουν ως υποψήφιο τον ΓΑΠ εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπλέον θα υπάρξουν τριβές για την τοποθέτηση των δικών του ανθρώπων σε ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια εξοβελίζοντας στελέχη που στάθηκαν πιστά στο ΠΑΣΟΚ- όταν αυτός το  διέσπασε. Στην περίπτωση μάλιστα που ο Τσίπρας προκηρύξει εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου, για να προλάβει τη λίστα, το ειδύλλιο του αμοιβαίου εξευτελισμού δεν θα προλάβει ούτε να σαραντίσει.

ΥΓ Προφανώς  οι τράπεζες  τις  οποίες  φέσωσε ο Παπανδρέου  πρέπει  να έχουν  το νου  τους  μήπως  πίσω από  αυτά  κρύβεται  προσπάθεια  αποφυγής  των χρεών.