Γιάννης Πανούσης: ΥΠΠ. (Υπουργός Προστασίας του Πρωθυπουργού)

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Ο Γιάννης Πανούσης είναι το σοβαρό πρόσωπο της κυβέρνησης. Προκύπτει από το έργο του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τον ευθύ τρόπο διατύπωσης της γνώμης του και από το περιεχόμενο αυτής της γνώμης: για την κυβέρνηση, για την Αριστερά, για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της συγκυρίας.

Ποτέ άλλοτε εν ενεργεία πολιτικός και μάλιστα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν έχει μιλήσει με τόση σαφήνεια και χωρίς αμφισημίες. Έχει  την άποψη του και τη λέει , αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της. Δεν  κρύβεται πίσω από «διαρροές» και «κύκλους». Από αυτή την άποψη ο τρόπος με τον  οποίο πολιτεύεται είναι υποδειγματικός.

Με την συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Γιάννης Πανούσης  θέτει  ένα ζήτημα που πρέπει να κάνει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ξανασκεφθεί όσα είπε  στη Βουλή για τον Βαρουφάκη.

«Η αποσταθεροποίηση του νομίσματος, η αποσύνδεση νομίσματος – ασφάλειας συναλλαγών και κατ’ επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β’ του Ποινικού Κώδικα» .

Με απλά λόγια: αναφέρεται στο  αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Βαρύ, αλλά σαφές και συγκεκριμένο. Δεν μιλάει ο πολιτικός και ο υπουργός, αλλά και ο διαπρεπής καθηγητής  Πανεπιστημίου- κορυφαίος εγκληματολόγος με  αναγνώριση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει ως τώρα «περιουσιακό στοιχείο» κυβέρνησής του Βαρουφάκη, είπε ότι «ακόμη και αν δεν υπήρχε  έπρεπε να  τον εφεύρουμε», τον αναγόρευσε σε «κορυφαίο  οικονομολόγο» και  του απέδωσε εύσημα για τη διαπραγμάτευση, η οποία κατά τα λοιπά, κατά δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, απέτυχε.

Ωστόσο αυτά είναι απόψεις και αναφέρονται σε  χαρακτηριστικά του ανδρός. Η  κάλυψη όμως που προσέφερε ο Πρωθυπουργός επισήμως στον πρώην υπουργό του  αφορά πράξεις του. Και γι’ αυτές τις πράξεις ένας άλλος  υπουργός,  με πλήρη γνώση των λόγων του, διατυπώνει νομική γνώμη για  το ενδεχόμενο τέλεσης  βαρύτατου αδικήματος.

Μπορεί μια τόσο σοβαρή και υπεύθυνη άποψη, διατυπωμένη από υπουργό, να περάσει σαν να μην έγινε τίποτε;  Μπορεί να παραμένει ο Πρωθυπουργός στη δήλωση περί δικής του εντολής που εκτελούσε ο Βαρουφάκης στην περίπτωση του  σχεδίου έκτακτης ανάγκης;

Προφανώς ο υπουργός Προστασίας του  Πολίτη  δεν αναφέρεται  στην εντολή  για εναλλακτικό σχέδιο -αυτή  καθ’ εαυτή. Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο την υλοποίησε ο Βαρουφάκης .

Αυτό που υποδηλώνει η δήλωση Πανούση είναι ότι ο πρώην υπουργός υπερέβη τα όρια των οδηγιών που είχε. Αντί για σχέδιο επί χάρτου, δημιούργησε μια παρακρατική ομάδα με εμπλοκή και αλλοδαπών, σχεδίασε την κατάργηση του νομίσματος με παράνομες μεθόδους και τελικά τα ανακοίνωσε όλα αυτά στους μόνους που δεν έπρεπε να τα γνωρίζουν. 

Μετά από όλα αυτά –που αποτελούν και αντικείμενο έρευνας της Δικαιοσύνης- αντί να έχει  βρει μια τρύπα να κρυφτεί-  σουλατσάρει  και προκαλεί με τις παλαβομάρες του. Συνεχίζει να εκθέτει τη χώρα και τον Πρωθυπουργό, καταχρώμενος του αξιώματος που είχε.

Ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν εννοούσε όλα αυτά όταν ζήτησε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεωνκάτι που μάλλον επιδίωξε ο υπουργός.  Αλλιώς θα ήταν συνένοχος για τις πράξεις και τις  μεθοδεύσεις του.

Αυτό το ζήτημα θέτει ο Πανούσης. Και από αυτή την άποψη είναι  και υπουργός Προστασίας  του Πρωθυπουργού.