Για τον Στάθη Ευσταθιάδη

Του Θ. Καρυώτη

 

Τον γνώρισα την περίοδο της χούντας όταν είχε έρθει για μια επαγγελματική του συνάντηση στην Ουάσιγκτον από την Νέα Υόρκη και με τίμησε από τότε με την φιλία του.

Υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος για μένα την περίοδο που ήμουν ακόμα νέος και μου έμαθε πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορούσε να με μάθει.

Ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στα ταξίδια μου στην έδρα του ΟΗΕ για την Διάσκεψη του Δίκαιου της Θάλασσας. Θα μου μείνουν αλησμόνητες οι συζητήσεις με τον αείμνηστο φίλο του  Ντόρη  Χαλκιόπουλο της ειδικής νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που υπήρξε ο μεγάλος μου δάσκαλος για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν μπορώ να περιγράψω τις στιγμές που αυτοί οι δυο διανοούμενοι φίλοι συζητούσαν στα ωραία εστιατόρια που ο Mr. Eust μας έβγαζε τα βράδια.

Ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ υπήρξε ένα από τα δημιουργήματά του. Προσέλαβε τον αδελφικό μου φίλο Γιάννη Ρουμπάτη σαν συνεργάτη του στην  Ουάσιγκτον και του έμαθε την τέχνη της δημοσιογραφίας.

Είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος ο Θεός θα θέλει να ακούσει τις κουβέντες που τώρα κάνουν οι αχώριστοι φίλοι Στάθης και Ντόρης.

Αιωνία σου μνήμη, μεγάλε Έλληνα.

Υ.Γ.: Επισυνάπτω μια φωτογραφία έξω από την ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον που απεικονίζονται δυο φίλοι κολοσσοί της ελληνικής δημοσιογραφίας ο Στάθης Ευσταθιάδης και ο Ηλίας Δημητρακόπουλος.