Γιώργος Προβόπουλος: Απαιτείται εθνικό σχέδιο πέραν του Μνημονίου για έξοδο από την κρίση

Το αποκορύφωμα ήταν ότι το 2015 και ύστερα από μια, θα μπορούσα επιεικώς να τη χαρακτηρίσω αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη, κατέφθασε το 3ο μνημόνιο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα ν’ αυξήσει και πάλι το χρέος πολύ σημαντικά, να γυρίσει η χώρα σε ύφεση ενώ έχει μια δυναμική αναπτυξιακή προς τα τέλη του ’14, να επιβληθούν τα capital controls, τα οποία έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος .

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τι προκάλεσε την ελληνική κρίση, πως μπορούσε να αποτραπεί το Μνημόνιο, πως μπορούμε να βγούμε από το τούνελ και πόσο δρόμο έχουμε ήδη διανύσει; Πώς θα επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη;

Τις απαντήσεις έδωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος , σε ομιλία του με θέμα “Διδάγματα από την ελληνική περιπέτεια: ο δρόμος μπροστά μας” και το διάλογο που είχε εν συνεχεία ως προσκεκλημένος του πρόεδρου του δικτύου Ελλήνων “Αργώ” Σπύρου Παππά και παρόντος του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, που είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις πολιτικές ηγεσίες για τη δημοσιονομική εκτροπή του 2009 και διαχειρίσθηκε αποφατικά την κρίση αποτρέποντας τα χειρότερα – όπως π.χ. η μεταφορά των προβλημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα- ήταν σαφής στην επισήμανσή του ότι ” η κρίση ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη μιας πορείας ετών” και οφείλεται στην αλόγιστη επέκταση της εγχώριας ζήτησης καταναλωτικών προϊόντων που στηρίχθηκε στο δανεισμό.

Κατά τον Γ. Προβόπουλο ήταν αναμενόμενο η εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης να πλήξει την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο, καθώς οι αγορές έθεταν πλέον δυσμενείς όρους δανεισμού της. Το δίλημμα “χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ, ή στήριξη από τους εταίρους” οδήγησε αναπόφευκτα στο Μνημόνιο.

Περιγράφοντας την καταστροφική εικόνα ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή σημείωσε ότι μόνο με τολμηρές μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης, μπορεί να ανακτήσει η χώρα όσα έχασε στην περίοδο της κρίσης σε εθνικό εισόδημα, ανταγωνιστικότητα, θέσεις εργασίας, επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού της.

Ο διακεκριμένος τραπεζίτης νόμισε ότι παρότι το Μνημόνιο απέτρεψε την τη χρεοκοπία, καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής και δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλει, αλλά αντιμετωπίσθηκε ως αναγκαίο κακό.

Ωστόσο σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα επτά χρόνια της κρίσης και επιπλέον προστατεύτηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο ίδιος δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι η κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων οφείλεται στο PSI το 2012 και μίλησε για τις μακροχρόνιες αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας και την άρνηση έγκαιρης παρέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις προειδοποιήσεις διεθνώς οργανισμών και της Τράπεζας της Ελλάδος. .

Εκ παραλλήλου ανέφερε ότι η ελληνική κρίση δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο παρά τις θυσίες για την αποτροπή εξόδου από το ευρώ και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για επιστροφή στην ανάπτυξη με νέες υγιείς επενδύσεις ξένων κεφαλαίων .

Ο Γ. Προβόπουλος εξέφρασε την απορία του για την αδυναμία τη χώρας να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο υπέρβαση της κρίσης, πέρα από μνημόνιο, με προσανατολισμό στην ανάπτυξη και ζήτησε να διαμορφωθεί άμεσα ένας τέτοιος οδικός χάρτης καθώς το Μνημόνιο είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη αλλαγής πορείας ώστε να ανακτηθούν οι παραγωγικές ικανότητες της ελληνικής οικονομίας.