Δεξιοί και φτωχοί, αριστεροί και πλούσιοι: Τι μας λένε τα πόθεν έσχες

Του Νίκου Γαλάτη

Το ότι αυτή η κυβέρνηση – η τόσο πολύ αριστερή- δεν αποτελείται από …εργάτες κι αγρότες ήταν γνωστό από καιρό. Τα εκατομμύρια πολλών υπουργών παρέπεμπαν πιο πολύ σε μια αριστερή μπουρζουαζία -που σημαίνει ότι και με δεξιά και με αριστερά πάντα κυβερνά η ….αστική τάξη. Ένα σύστημα ευγενών -μια κληρονομική δημοκρατία- παρότι η τελευταία βουλή, όπως συγκροτήθηκε, μετά την κατάρρευση των δύο μεγάλων κομμάτων- έφερε -με πρώτο τον πρωθυπουργό, που δεν είναι από τζάκι- την μικροαστική τάξη στο προσκήνιο.

Δεκάδες νέοι βουλευτές -κυρίως από την επαρχία- με παρόμοιο βιογραφικό, ύφος και ντύσιμο, φρασεολογία και παρουσιαστικό. Είμαστε χώρα μικροαστική, με βουλευτές ιδιοκτήτες ακινήτων και πολλών … αυτοκινήτων. Η μεγάλη τομή -μετά τις μοτοσυκλέτες του πρώην υπουργού Οικονομικών- με καταθέσεις σε …στερλίνες και δολάρια- είναι έχουμε πρωθυπουργό κάτοχο …μοτοσυκλέτας -μόνο 652 κυβικών- που οι καταθέσεις του δεν ξεπερνούν τις 23.000 ευρώ- μαζί με τη γυναίκα του.

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -με πολλά ακίνητα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες, αν και εισέπραξε 342.000 ευρώ από ακίνητα ξέχασε να πληρώσει τα δάνεια του Εθνικού Κήρυκα -στον οποίο είναι μέτοχος. Αντίθετα αγόρασε 16 μετοχές της Samsung με λεφτά που απέκτησε από πώληση ενός τηλεφωνικού κέντρου.

Φαίνεται πως οι δυο αρχηγοί- πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης- έχουν λιγότερες καταθέσεις από τον -….πλούσιο, αλλά τίμιο- Σταύρο Θεοδωράκη- που δηλώνει 289.000 ευρώ -καταθέσεις- και …δύο μοτοσυκλέτες! Η δε Φώφη Γεννηματά- με καμιά τριανταριά ακίνητα- είναι μια τυπική εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης με μόλις 104.000 ευρώ σε καταθέσεις κι ένα αυτοκίνητο αξίας 12.000 ευρώ.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ – με 17.000 ευρώ καταθέσεις μαζί με την μητέρα του- δεν έχει καν αυτοκίνητο- αν και δυο ακίνητα τα έχει. Στον αντίποδα ο γραμματέας του “λαϊκού επαναστατικού” συνδέσμου “Χρυσή Αυγή” τα έχει τα εισοδήματά του με την γυναίκα του. Κάτοχοι ξενοδοχείου κι άλλων επιχειρήσεων, μαζί με τις καταθέσεις του – πάνω από 200.000 ευρώ-, αν και η κ Ζαρούλια- σύζυγος και βουλευτής- διαθέτει ένα αυτοκίνητο μόλις 1596 κ.ε.

Φυσικά το σοκ προέρχεται από τα εκατομμύρια του νέου υπουργού Οικονομικών και της επίσης υπουργού συζύγου του που εισπράξανε μόνο από ένα ακίνητο στις ΗΠΑ ένα εκατομμύριο ευρώ. Αλλά είναι παράδοση οι αριστεροί οικονομικοί υπουργοί να έχουν εκατομμύρια, καταθέσεις, μετοχές της Morgan Stanley και της Black Rock- όπως ο Σταθάκης με ….πενήντα ακίνητα ή ο γόνος αστικής οικογένειας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η νέα είδηση είναι πως ο Γιάνης Βαρουφάκης διατηρεί τα χρήματά του ασφαλή σε …ξένες τράπεζες, όπως και η ευρωβουλευτής Κούνεβα- που προτιμά την Ελβετία κι άλλες χώρες για τις 360.000 ευρώ καταθέσεις της. Και φυσικά ο απίστευτος πλούτος του ευρωβουλευτή Παπαδημούλη -που δεν κρύβεται. Διαθέτει αγροτεμάχιο και ….βόσκοτοπο. Η σύζυγος του είναι ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας – διαμερισμάτων, οικοπέδων, βοσκότοπων κι άλλων ακινήτων. Ο ίδιος έχει μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα «πόθεν έσχες» του 2013 οι Έλληνες πολιτικοί –που είχαν λεφτά- κατά κανόνα δεν εμπιστεύονταν  το ελληνικό σύστημα, αλλά  τις καταθέσεις σε λίρες Αγγλίας, ελβετικά φράγκα και δολάρια. Φυσικά το κεφάλαιο όχι μόνο δεν έχει πατρίδα, αλλά ούτε πολιτική ιδεολογία. Αριστεροί και δεξιοί- όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος, η Νάντια Βαλαβάνη ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτιμάνε την ασφάλεια ξένων τραπεζών. Οι φήμες που επιβεβαιώθηκαν θέλουν και πιο αριστερούς- βλέπε Λαϊκή Ενότητα- και οπαδούς της ίδιας της δραχμής να μην προτιμάνε ελληνικές τράπεζες, αλλά αγγλικές λίρες και ελβετικά  τραπεζικά ιδρύματα.

Ο Βασίλης Λεβέντης τάχει τα αγροτεμάχιά του- είκοσι στρέμματα- τα -1264 τ.μ.- οικόπεδά του, τις οικονομίες του. Κι ένα παλιοσαράβαλο οχτώ ίππων που πούλησε 2.000 ευρώ. Ο δε σκαφάτος πρόεδρος των ΑΝΕΛ και η σύζυγός του Ελένη Τζούλη, που δηλώνει δικηγορικές αμοιβές 32.950,82 ευρώ, τόκους 163 ευρώ και από ενοίκια, 1.200 ευρώ- δεν είναι δα και φτωχοί.

Καταθέσεις, δύο αυτοκίνητα 5.967 κ.ε και 1.979 κ.ε και ένα σκάφος αναψυχής φουσκωτό, ανοιχτού τύπου, 8,30 μέτρων, αλλά -φευ!-η σύζυγός έχει ένα αυτοκίνητο 4.970 κ.ε που βρίσκεται σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησής του.

Πολλοί μιλάνε για θεατρική παράσταση.  Λεφτά υπάρχουν, αλλά πούντα; Στο στρώμα τάχουν; Eίναι πιο τίμιο να δηλώνεις πάνω από εκατομμύριο ευρώ, όπως ο κ. Κρεμαστηνός -του ΠΑΣΟΚ- που είχε μιλήσει για θέατρο:

«Η Βουλή ανακοινώνει τα Πόθεν Έσχες. Tα ΜΜΕ φωτογραφίζουν τους βουλευτές που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα, χωρίς βεβαίως να αναφέρουν αν αποκτήθηκαν και πόσα από την πολιτική. Εν συνεχεία, αρχίζουν διάφορα απίθανα σχόλια με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο πλήρης αποπροσανατολισμός του κόσμου από εκείνα που πρέπει να δει και να ακούσει. Κανένας δεν δηλώνει στο Πόθεν Έσχες εισοδήματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Έτσι, αν υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού ή έχουν αποκτήσει μέσω off shores ακίνητα ή οτιδήποτε άλλο, αυτά δεν τα αναφέρει κανένας στο Πόθεν Έσχες του».