Δημήτρης Κουτσούμπας: το σοβαρό πρόσωπο της Αριστεράς

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)
Όταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναδέχθηκε γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο πήχης ήταν ήδη ψηλά  Η Αλέκα Παπαρήγα είχε καταφέρει να κρατήσει όρθιο του ΚΚΕ -χωρίς να διαπραγματευτεί την ιστορία του, ή να κάνει εκπτώσεις στην ιδεολογία του- σε μια πολύ σκληρή περίοδο σαν αυτή που περίμενε τους κομμουνιστές, όπου Γης, μετά την κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Η πρώτη γυναίκα γραμματέας του ΚΚΕ είχε προσωπική ακτινοβολία ευρύτερη της πολιτικής απήχησης του κόμματός της και οι πιο σκληροί επικριτές της την αντιμετώπιζαν με συμπάθεια και την αποκαλούσαν με το μικρό της όνομα

Όταν έγινε ο Κουτσούμπας αφεντικό στον Περισσό, πολλοί προέβλεπαν ότι η σκιά της προκατόχου του θα τον επικαλύπτει για πολλά χρόνια. Σύντομα διαψεύστηκαν. Ο γενικός γραμματέας διαμόρφωσε το δικό του προφίλ που εκπέμπει αξιοπιστία σε ότι αφορά τις αρχές του και σοβαρότητα σε ότι αφορά την παρουσία του στο δημόσιο χώρο.

Όσοι τον ξέρουν λένε ότι είναι ένας απλός άνθρωπος αλλά με κύρος, συγκροτημένος κομμουνιστής που καταφέρνει να συνδυάζει την απλότητα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας με το χάρισμα του καθοδηγητή ενός κόμματος . Που διεκδικεί πεισματικά να κρατήσει στους θεσμούς του κοινοβουλευτισμού αρχές και ιδέες που για τους περισσότερους έχουν χρεοκοπήσει, αλλά και επιδιώξεις που δεν έχουν καμιά τύχη.

Ο λόγος του Κουτσούμπα εκπέμπει από τη μια συνάφεια προς την εργατική τάξη που θέλει να εκπροσωπεί πρωτίστως το ΚΚΕ και από την άλλη την υψηλή θεωρητική εξεργασία της μαρξισμού που επαγγέλλεται .

Είναι λόγος προλετάριου και διανοουμένου ταυτόχρονα.

Πρωτίστως είναι ένα καθαρό πρόσωπο. Αναδύει ντομπροσύνη και δεν του έχει προσάψει ποτέ κανείς κάτι επιλήψιμο σε ότι αφορά τον βίο του. Εξ ίσου διαυγής είναι και στις πολιτικές σχέσεις του και δεν μετέχει σε παρασκήνια στα οποία είχε εισέλθει παλαιότερα το ΚΚΕ. Ό,τι έχει να πει σε όσους το λέει στη Βουλή και τις συνεντεύξεις του και ό,τι έχει να πει στο κόμμα του το λέει στις κλειστές συνεδριάσεις του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας γεννήθηκε στη Λαμία πριν από 61 χρόνια από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με εξορίες και διώξεις, είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Είναι απόφοιτος της Νομικής και μετέχει στο κομμουνιστικό κίνημα από νεαρός ως μέλος της ΚΝΕ, μέχρι το 1974 που έγινε μέλος του κόμματος. Το 1987 έγινε μέλος της ΚΕ και το 1991 μπήκε στο Πολίτικο Γραφείο, εν μέσω αναταραχών στην εσωκομματική ζωή του ΚΚΕ. Στο 19ο συνέδριο διαδέχθηκε την Αλέκα Παπαρήγα και έκτοτε κρατάει το τιμόνι σε ένα κόμμα με το οποίο μπορεί να διαφωνεί κανείς ,αλλά δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει τη σαφήνεια στην πολιτική και την ιδεολογία του.

Ο γραμματέας της ΚΕ του πιο δραστήριου και μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες, αν εξαιρεθεί το ΑΚΕΛ, εκτός από τις καθοδηγητικές αρετές του προσφέρει στο κόμμα και τους οπαδούς του και το στέρεο ύφος της δημόσιας παρουσίας του.