Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού: Μια παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη

Βασισμένη σε πρόταση του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ

 

Με στόχο την εξοικείωση σε ζητήματα μνήμης και ιστορίας, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου του, την παράσταση «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού – μια παράσταση στο Αρχείο», από 1 Απριλίου έως 23 Μαΐου, κάθε Δευτέρα & Παρασκευή στις 20.00, με ελεύθερη είσοδο.

Η παράσταση: Λίγο προτού δύσει ο ήλιος, 20 θεατές καταφτάνουν στην είσοδο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που βρίσκεται στην περιοχή του Ταύρου. Εκεί τους περιμένουν δύο νέες γυναίκες με στολές αρχειονόμων. Η μία καταγράφει τα ονόματα των θεατών και η άλλη τους χωρίζει σε δύο ομάδες: Εργαζόμενους και Βιομήχανους. Οι επισκέπτες είναι οι θεατές και ο κάθε θεατής φέρει πλέον από ένα διακριτικό.

Εν συνεχεία μπαίνουν όλοι μέσα στο πρώην βιομηχανικό κτήριο, που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο. Οι δύο ερευνήτριες μυούν τους επισκέπτες στα άδυτα του Αρχείου και καθώς οι ίδιες διεισδύουν στην έρευνα, σταδιακά μεταλλάσσονται οι ίδιες στο αντικείμενο της έρευνας.

 

Το θέμα: Ολο το υλικό της παράστασης προέρχεται από το αρχείο της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας που λειτουργούσε κάποτε στο κτίριο που στεγάζει σήμερα το ΠΙΟΠ. Το υλικό αυτό είναι πραγματικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από εγκαίνια, αποκριάτικοι χοροί, γιορτές παιδιών, απονομές βραβείων προσωπικού, γενικές συνελεύσεις, ξεναγήσεις, μητρώα εργατών, μισθολόγια, δείγματα υφασμάτων, περιοδικά εποχής, διαφημιστικό υλικό καθώς και ζωντανές συζητήσεις με ειδικούς στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων.

 Η μέθοδος: Ακολουθώντας αρχές του «θεάτρου-ντοκουμέντου» και συνδυάζοντάς τες με τη site-specific performance, η παράσταση που δημιούργησε η ερευνήτρια και σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη συγγενεύει με αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «θέατρο-αρχείο». Μόνο που το αρχείο εδώ δεν χρησιμοποιείται απλώς ως πηγή έρευνας και σχεδιασμού μιας θεατρικής παράστασης, αλλά και ως ένας ζωντανός χώρος που περικλείει ολόκληρο το θεατρικό συμβάν.

 

Μ΄άλλα λόγια από το αρχείο προέκυψε η ιδέα, στο αρχείο έγινε η έρευνα και η σύνθεση της παράστασης, στο αρχείο παρουσιάζεται το έργο και μέσα σε αυτό καλούνται οι θεατές να παρακολουθήσουν το δρώμενο, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα οποία είχαν λάβει χώρα χρόνια πριν, στον ίδιο χώρο.

Πραγματικά, ένας πολύ πρωτότυπος και ελκυστικός τρόπος για να έρθει σε επαφή το κοινό, με ένα αρχείο και με τη διαδικασία της έρευνας. Αν μη τι άλλο σου τραβάει την προσοχή και ο τίτλος: Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού!

Σκηνοθεσία-Ερευνα αρχείου-Κειμένο: Ιόλη Ανδρεάδη. Επιστημονική σύμβουλος: Λένα Μπενέκη. Ερμηνεύουν: Ιφιγένεια Γρίβα και Κατερίνα Μισιχρόνη

 

123699-277336

Η παράσταση
Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού, της Ιόλης Ανδρεάδη
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, τηλ. 210 9571305
Παίζεται: από 01/04 έως 23/05
Ημέρα και ώρα: Δευτέρα και Παρασκευή στις 20.00
Διαρκεί: 70 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός 20 θεατών ανά παράσταση. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, στο τηλέφωνο 210 3418011 (09.00-17.00)