Εθνική Ημέρα των Γάλλων: VIVE LA FRANCE!

Του Ανδρέα Γιαννόπουλου


ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣΈζησα τα νεανικά μου χρόνια στη Γαλλία, ως φοιτητής και εργαζόμενος, και είχα το προνόμιο και την τύχη να γνωρίσω από κοντά τη μεγάλη αυτή χώρα και να αποκτήσω πολλούς και καλούς Γάλλους φίλους.
Τις κρίσιμες αυτές μέρες που περνάει η πατρίδα μας, η Γαλλία «έβαλε πλάτη». Όχι μόνον ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γάλλος Επίτροπος στην Ε.Ε. και στελέχη από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της χώρας. Αλλά ο ίδιος ο γαλλικός λαός ήταν αυτός που σήκωσε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Οι Γάλλοι απέδειξαν, για μιαν ακόμη φορά, ότι βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της. Πολλά είναι τα παραδείγματα στην Ιστορία και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λίγες μόνον ώρες από το δραματικό διήμερο στις Βρυξέλλες και τα μάτια ακόμη κόκκινα από το ξενύχτι και την αγωνία, δεν θα παρασυρθώ από τα συναισθήματα, για να υποτιμήσω τις κάθε είδους σκοπιμότητες που καθορίζουν τις διεθνείς σχέσεις. Ωστόσο, οφείλουμε να αποδώσουμε με γενναιοδωρία τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και φιλίας προς τον γαλλικό λαό και τη σπουδαία αυτή χώρα. Όχι μόνον ως Έλληνες, αλλά και ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Η Γαλλία, ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. και θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αρχών, απέδειξε τις μέρες αυτές την ηγετική της θέση στην Ευρώπη. Ύψωσε το ανάστημά της στο όνομα της Ευρώπης των αξιών. Δεν συγκρούστηκε με τη Γερμανία, όπως αφελώς ισχυρίζονται κάποιοι. Απλώς υπηρέτησε με πάθος και αποτελεσματικότητα την ευρωπαϊκή παράδοση – αυτή που επιμένουμε ακόμη στην Ελλάδα να αγνοούμε, αν και παλαιό πια μέλος της Ε.Ε….- που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση λύσεων, συμβιβασμών και συνθέσεων, για το καλό των κρατών-μελών και της ίδιας της Ευρώπης. Η Γαλλία προστάτευσε, αυτές τις κρίσιμες μέρες, το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε. Και το έκανε αυτό εν μέσω ενός πολύ ταραγμένου και εξαιρετικά βεβαρημένου εσωτερικού και διεθνούς πλαισίου.

Οι Έλληνες οφείλουμε αναγνώριση και ευγνωμοσύνη στη Γαλλία, τους ηγέτες της και τον γαλλικό λαό. Σήμερα, ημέρα της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε προς τον φίλο γαλλικό λαό, είναι να ευχηθούμε και εμείς: VIVE LA FRANCE !