Ένα παράδειγμα από το παρελθόν των άλλων για το δικό μας μέλλον

Του Ηλία Κυριακάκη

Το άρθρο που ακολουθεί θα μπορούσε να έχει τίτλο “ξένη δημοσίευση”. Ή θα μπορούσε να είναι κουίζ: περιγράφει σκηνές από το μέλλον ή από το παρελθόν; Ας το διαβάσουμε με προσοχή.

” Μετά τις εκλογές, την αλλαγή της Κυβέρνησης και τη διαφωνία με τους πιστωτές της, η Χώρα εμφανίζεται αδύναμη να σταθεροποιήσει το νέο της νόμισμα και να σταματήσει την αιμορραγία του.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μόνο τον περασμένο μήνα, αναγκάστηκε να ρίξει στην Αγορά 1,2 δισεκατομμύρια Ευρό, από τα τελευταία αποθέματα της σε ξένο συνάλλαγμα, για να αποφύγει την ολοκληρωτική κατάρρευση του. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδέσει ξανά το νόμισμα στο ευρώ.

  Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός, μόνο τον τελευταίο μήνα έφτασε το 26%, παρά τον αυστηρό έλεγχο τιμών που έχει επιβληθεί από τις Αρχές.
Τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε ξένο νόμισμα, που είναι απαραίτητα για την εισαγωγή ξένων προϊόντων και καυσίμων, έχουν πέσει στο μισό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011.

Η πτώση αυτή φέρνει τη Χώρα στην τελευταία θέση, μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η Γαλλίδα οικονομολόγος Στεφανί Τράουμπ, δήλωσε ότι η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι πολύ επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη υποτίμηση και μεγάλο πληθωρισμό, αφού δεν θα είναι δυνατή πια η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος.

Το νόμισμα έχασε 24% της αξίας του πέρυσι και άλλο 18% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Η πτώση αυτή έφερε τη σχέση του με το ευρώ στο ένα προς οκτώ, από ένα προς 1,3 που ήταν στην αρχή της Κρίσης, δηλαδή το μείωσε κατά εννιά φορές, τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην μαύρη Αγορά ή ισοτιμία αυτή είναι ακόμη χειρότερη και συγκεκριμένα φτάνει το 12,8 προς ένα.
Παρόλο που η παραπάνω υποτίμηση θα έπρεπε να χαροποιήσει τον αγροτοκτηνοτροφικό και κάθε άλλο εξαγωγικό τομέα, αυτό δε συμβαίνει, διότι οι εξαγωγείς δεν στέλνουν στο εξωτερικό τα προϊόντα τους, ελπίζοντας σε ακόμη καλύτερες για αυτούς ισοτιμίες. Αλλά και οι εισαγωγείς είναι σε αδιέξοδο, μη μπορώντας πια να κάνουν εισαγωγή κανενός ξένου προϊόντος.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί αβέβαιη και θυμάται εποχές του παρελθόντος αφού η κατάρρευση του Εθνικού νομίσματος έσβησε σε μια νύχτα τις οικονομίες όλων των κατοίκων της Χώρας και κατέστρεψε πλήρως τη μεσαία τάξη της.
“Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω τα τελευταία μου Ευρό στην Τράπεζα, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης και τα μεγάλα επιτόκια που δίνονται για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, στήνουν παγίδα για να μας τα κλέψουν και αυτά”, δήλωσε σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό ένας ανώνυμος ακροατής.

Η Κυβέρνηση ελέγχει πια με νόμους την άνοδο των τιμών. Και ελπίζει ότι η παραπέρα υποτίμηση του εθνικού Νομίσματος και ο πληθωρισμός που αναμένεται να φτάσει το 30% το επόμενο έτος, θα αναγκάσουν τους Κατοίκους να ανταλλάξουν και τα τελευταία τους ξένα νομίσματα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Βοηθώντας άθελα τους με τον τρόπο αυτό, στην αύξηση των αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά η κυρία Στράουμπ δήλωσε ότι αυτό δεν είναι μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη τακτική.

Αυτό το άρθρο – επίκαιρο και σήμερα, αρα προφητικό – που διαβάσατε, δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική διαδικτυακή εφημερίδα www.rawstories.com στις 30 Ιανουαρίου του 2014. Το αναδημοσιεύσαμε στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα, στις 14 Φεβρουαρίου του 2014.

Φυσικά είχε υποστεί τότε κάποιες αλλαγές και προσαρμογές. Οι αλλαγές είχαν να κάνουν με την απαλοιφή του ονόματος της Χώρας, την αλλαγή της ονομασίας των νομισμάτων, ορισμένες νοηματικές προσαρμογές καθώς και την περικοπή μερικών μη σημαντικών μερών του άρθρου, αλλά όχι με τη διαστρέβλωση του περιεχομένου του.

Ο αγγλικός του τίτλος είναι: “Argentina powerless as economy plummets”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: “Η Αργεντινή δε μπορεί να αντιδράσει, καθώς η Οικονομία της βυθίζεται”. Και είναι βέβαιο πως, το παραπάνω κείμενο, θα ταιριάζει “γάντι” στην Ελλάδα που θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα, αν επικρατήσει το ΟΧΙ στο σχεδιαζόμενο Δημοψήφισμα.

Πόσοι άραγε θα τα σκεφθούν αυτά προτούν πάνε στην κάλπη;