Εξεταστική για το PSI στα Ασφαλιστικά Ταμεία ΤΩΡΑ!

Του Πάρη Κουκουλόπουλου

Ο συγκυβερνήτης της χώρας κ. Π. Καμμένος δεν είναι ο μαιτρ της συναίνεσης και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Το Σάββατο μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (Σ.Π.Α.) φρόντισε να μας το υπενθυμίσει με τρόπο εκκωφαντικό, ανακοινώνοντας  εξεταστική επιτροπή για τις συνέπειες του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφού δεν υπογράψατε το κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό, πάρτε μια εξεταστική, αυτό ακριβώς μας είπε.

Η χυδαιότητα και ο κυνισμός της δήλωσης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Όχι μόνο γιατί ο συγκυβερνήτης Πάνος διαπρέπει στο είδος, αλλά και γιατί το γαϊτανάκι του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν ο βασικός αντίλογος του κ.  Τσίπρα στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια του Σ.Π.Α., σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές του Μαξίμου στα Μ.Μ.Ε.

Τις ίδιες αναφορές έκανε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στερεότυπο της καταστροφής των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI υπήρξε καταλυτικό στη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αναμενόμενη η προσπάθεια συντήρησής του από τον κ. Τσίπρα.

Η αλήθεια όμως και μάλιστα με ντοκουμέντα είναι εντελώς διαφορετική.

Ερώτημα πρώτο. Πόσα έχασαν τελικά τα ασφαλιστικά Ταμεία από το PSI;

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος (δείτε περισσότερα εδώ) σε ερώτηση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου το καλοκαίρι του 2012 οι ζημιές των Ταμείων από το PSI ανήλθαν στο ποσό των 12 δις. € περίπου. Για την ακρίβεια η ονομαστική τους αξία μετά την ολοκλήρωση των 2 φάσεων του PSI, ελληνικό & αλλοδαπό δίκαιο, μειώθηκε κατά 11.909.877.086,76 €.

Το ύψος της ζημιάς, 12 δις €, ανατρέπει από μόνο του τη θεωρία της καταστροφής των ασφαλιστικών ταμείων για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι ελλειμματικά και τα ελλείμματά τους τα καλύπτει το κράτος που είχε και την πρωτοβουλία του PSI.

Στην περίοδο 2000-2015 οι μεταβιβάσεις της Κεντρικής Διοίκησης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ανήλθαν σε 213 δις €. Από το ποσό αυτό τα 120 δις € περίπου ήταν υποχρέωση του Κράτους στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης και τα 90 δις € και πλέον αφορούσαν κάλυψη ελλειμμάτων. Τα στοιχεία υπάρχουν αναλυτικά στο Γ.Λ.Κ.

Με δύο λόγια σε μια περίοδο 16 ετών το Κράτος έχει «επιστρέψει» 8 φορές τη ζημιά του PSI στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ερώτημα δεύτερο: Είναι αλήθεια ότι το ΙΚΑ κέρδισε από το PSI;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι γλυκόπικρη, γιατί το ΙΚΑ κέρδισε, ευτυχώς, αλλά είναι το μόνο ταμείο που κέρδισε, δυστυχώς.

Δεν πρόκειται για μαγική εικόνα, αλλά για σοβαρούς και υπεύθυνους χειρισμούς της Διοίκησης του ΙΚΑ με Διοικητή τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Πως έγινε αυτό;

Όσοι συμμετείχαν στο PSI πήραν ως αντάλλαγμα ομόλογα του EFSF  διετούς διάρκειας τα οποία τότε, όπως και τώρα, ισοδυναμούσαν με ρευστό στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Στις 9 Απριλίου 2012, Μεγάλη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος σε συνάντησή του με τους Διοικητές των μεγαλύτερων Ταμείων πρότεινε την ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF, με ελληνικά που ήταν τότε ιδιαίτερα χαμηλής αξίας. Η λογικά αναμενόμενη άνοδος της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε ένα βάθος χρόνου 1-2 ετών θα περιόριζε αν μη τι άλλο τις ζημιές.

Το ΙΚΑ ήταν το μόνο Ταμείο που αξιοποίησε αυτή την πρόταση και σε στενή συνεργασία με την ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών έκανε εύστοχες επενδυτικές κινήσεις από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2012 και σε ένα έτος περίπου είχε περάσει από τις ζημιές στα κέρδη (δείτε περισσότερα εδώ). Σημειώνεται για την ιστορία ότι ανάλογη επενδυτική πρακτική με το ΙΚΑ ακολούθησαν αρκετοί μικροομολογιούχοι με τα ίδια αποτελέσματα.

Ερώτημα τρίτο: Γιατί τα άλλα Ταμεία δεν ακολούθησαν την πρακτική του ΙΚΑ;

Απάντηση στο ερώτημα μπορούν να δώσουν μόνον οι Διοικήσεις όλων ανεξαίρετα των Ταμείων που έγραψαν ζημιές από το PSI. Αυτό όμως που μπορεί να υπογραμμιστεί είναι ότι η υποδοχή της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ και του τότε Προέδρου του κινήθηκε μεταξύ καταγγελιών & απαξίας.

Δεν ξέρω ποιοι είναι τα σκυλιά που ουρλιάζουν κατά τον κ. Τσίπρα σήμερα, πάντως τότε όλοι κατήγγειλαν με πάθος και… το καραβάνι σταμάτησε.

Αυτό που αξίζει  να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι την πιο επιθετική στάση απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ είχε η ΝΔ (δείτε περισσότερα εδώ) και φιλικά προσκείμενα σε αυτήν μέσα (δείτε περισσότερα εδώ).

Οι άλλοι δεν είχαν καιρό για τέτοιες λεπτομέρειες γιατί από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους ΑΝΕΛ είχαν κατατάξει το PSI γενικά, στις προδοτικές πράξεις.

Συμπεράσματα:

Επιμύθιο δεν υπάρχει, βγαίνουν όμως συμπεράσματα από όλα αυτά.

  1. Το ασφαλιστικό είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και στερεοτύπων που δεν ισχύουν. Το δίδυμο Τσίπρας-Καμμένος ακριβώς αυτό κάνει με το ασφαλιστικό, παίζει εν ου παικτοίς.
  2. Η εξεταστική για το PSI στα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να γίνει για να λάμψει η αλήθεια. Η αλήθεια είναι οξυγόνο για τη Δημοκρατία και οι πολίτες έχουν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να τη γνωρίζουν στα μείζονα ζητήματα της χώρας, όπως το Ασφαλιστικό.
  3. Αυτοί που αυτάρεσκα δηλώνουν πως είναι «το νέο απέναντι στο παλιό» δεν κομίζουν τίποτα καινούργιο γιατί είναι γέννημα μιας συγκυρίας που έχει περιγραφεί 2.500 χρόνια πριν από το Σοφοκλή:

«Τυφλός τα τ‘ ώτα τον τε νουν τα τ‘ όμματ‘ εί»

Σοφοκλέους – Οιδίπους ο τύραννος.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να εκτιμήσει κανείς πώς θα ολοκληρώσει τον κύκλο του το «νέο» πολιτικό σύστημα, αρκεί η κοινή λογική.