Επενδύσεις στον αθλητισμό στην Ελλάδα

EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Του Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΤο μεγάλο γεγονός της χρονιάς που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο έλαβε τέλος και όλοι σταδιακά αποχωρούν κάνοντας τον απολογισμό τους όπως και οι εθνικές ομάδες που συμμετείχαν.

Η Ελλάδα είχε αναμφίβολα τηρουμένων των αναλογιών, μία πετυχημένη παρουσία εξασφαλίζοντας συνολικά 6 μετάλλια και μάλιστα 3 χρυσά σε μία δύσκολη ομολογουμένως οικονομική συγκυρία.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι γίνεται από δω και πέρα και τι μπορεί να κάνει η χώρα μας στο να ενισχύσει τις επενδύσεις στον αθλητισμό, τόσο σε αθλητές όσο και σε εγκαταστάσεις και υποδομές.

Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς η μόνη μεγάλη επένδυση που έχει γίνει στο θέμα αυτό τις τελευταίες δεκαετίες είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, αφήνοντας μία πλούσια κληρονομία έτοιμων εγκαταστάσεων.

Δυστυχώς όμως οι περισσότερες από αυτές σταδιακά απαξιώνονται, αν δεν έχουν ήδη απαξιωθεί, με έλλειψη συντήρησης, απουσία προσανατολισμού και στήριξης των περισσότερων αθλημάτων καθώς και έλλειψη στοιχειωδών παροχών για την προετοιμασία των αθλητών στις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Η πολιτεία είναι εδώ και χρόνια απούσα από την επαρκή στήριξη του αθλητισμού στη χώρα μας τόσο στα ομαδικά όσο και στ’ατομικά αθλήματα όπου οι περισσότεροι αθλητές χρηματοδοτούν τελικά μόνοι τους όλη την προετοιμασία, από τους προπονητές, την τεχνογνωσία μέχρι την διατροφή τους.

Και όμως, πάρα την οικονομική κρίση που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί για την έλλειψη υποδομών στη χώρα, έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω της ΕΕ και των ταμείων της.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει το πρόγραμμα Cosme που έχει δημιουργήσει εδώ και 2 χρόνια η Κομισιόν ως μέρος του προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων για την περίοδο 2014-2020, με χρηματοδότηση 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το COSME απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μάλιστα έχουν αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες γεγονός που διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια αφενός επιβίωσής τους αφετέρου την βιώσιμη ανάπτυξή τους.

‘Ένας σημαντικός πυλώνας αυτού του προγράμματος είναι ο αθλητισμός και ο τουρισμός και μάλιστα ο συνδυασμός των δύο, μέσω δαπανών εγκαταστάσεων για κέντρα ευεξίας αλλά και εκμάθησης διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα αν τα παραπάνω συνδυαστούν με κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τότε μπορούν όντως να χρηματοδοτηθούν σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα με την συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και των Περιφερειών, έτσι ώστε να φιλοξενούνται στο μέλλον συχνότερα, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και να δίνεται έτσι ολοένα και ισχυρότερο κίνητρο στους πολίτες ν’ ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ενισχύοντας μάλιστα την προώθηση και τον πολιτισμό του τόπου τους.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω η Ελλάδα μπορεί, μέσα από μία στοχευμένη ομάδα συντονισμού και διαπραγμάτευσης, να συζητήσει την χρηματοδότηση αθλητικών δραστηριοτήτων και υποδομών, τόσο με νέες εγκαταστάσεις όσο και συντηρώντας τις υφιστάμενες από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Θα μπορούσε κάλλιστα η Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια και συντονίζοντας την απορρόφησή τους, να πετύχει να καταστεί κόμβος προετοιμασίας όλων των μεγάλων εθνικών ομάδων πριν από σημαντικές διοργανώσεις όπως παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακοί Αγώνες, συνδυάζοντας τις υποδομές, την φιλοξενία, τουριστικά θέρετρα και άριστες κλιματολογικές συνθήκες.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι πρέπει η πολιτεία, όλα τα κόμματα από κοινού, οι κινήσεις πολιτών, η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα, για μία νέα στρατηγική για τον αθλητισμό στη χώρα, όχι ως αυτοσκοπός για την παραγωγή Ολυμπιονικών, αλλά για μία διαδικασία αλλαγής τρόπου ζωής και ενίσχυσης ταυτόχρονα του κύρους της χώρας μας στο εξωτερικό.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.