Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Η επικοινωνία με τους πολίτες και το Europarl TV

Του Γιώργου Κασιμάτη*

kasimatis-300x183  Το στοίχημα της ενημέρωσης και πληροφόρησης των Ευρωπαίων πολιτών για το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες μπήκε κάπως αργά στην ατζέντα της Ε.Ε. Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για την ανάγκη επικοινωνίας με τους πολίτες το 2002 στο Συμβούλιο Κορυφής του Laeken στο Βέλγιο.
Από τότε έχουν γίνει αρκετά βήματα και πολλές προσπάθειες που όμως δεν έχουν δώσει ακόμα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν γνωρίζει πώς δουλεύει αυτή η Βαβέλ των 28 κρατών και κυρίως πόσο τους αφορούν άμεσα οι αποφάσεις της Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρωτοπόρο στο τομέα της ενημέρωσης με πιο πρόσφατο εργαλείο στη φαρέτρα του τη διαδικτυακή τηλεόραση, το EuroparlTV.
Το EuroparlTV ‘θεσμοποιήθηκε’ το 2008. Σκοπός του είναι να ανταποκριθεί και να απαντήσει στις ανάγκες και φυσικά στο δημοκρατικό δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών για πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι όπως αυτό μορφοποιείται μέσω του δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ιδέα ήταν να ενισχυθεί από τη μία, η διαφάνεια και η ‘δημοκρατικοποίηση’ της Ε.Ε και να διευρυνθεί από την άλλη, ο ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος.

Στα πλαίσια αυτά, με σεβασμό πάντα στις αρχές της πολυφωνίας και του πλουραλισμού οι επιμέρους στοχεύσεις του EuroparlTV, είναι να διασφαλιστεί με τον πλέον αξιόπιστο και ουδέτερο τρόπο, δηλαδή πολιτικά ή κομματικά αποστασιοποιημένο, η παρουσίαση κάθε πλευράς της ζωής του Ε.Κ.

Το EuroparlTV, αποτελείται από τρία κανάλια που απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια, το ευρύ κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά σχολικής ηλικίας, και τους νέους άνω των 18 ετών: Τα κανάλια αυτά είναι “Νέα του Κοινοβουλίου”, με ειδήσεις, συνεντεύξεις και εκπομπές λόγου, “Κοινοβούλιο των Νέων”, με εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκπομπές και παιδικά προγράμματα, και “Ανακαλύψτε το Κοινοβούλιο”, με ντοκιμαντέρ, οδοιπορικά και ιστορικά προγράμματα.
Το EuroparlTV προσφέρει επίσης “ρέουσα” μετάδοση (live streaming) των κοινοβουλευτικών συνόδων και των συνεδριάσεων των διαφόρων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπροσθέτως στην πολύ ουσιαστική και χρήσιμη ενότητα ”Ανακαλύψτε το Κοινοβούλιο” υπάρχει πλούσιο υλικό των προφίλ των ευρωβουλευτών και των προέδρων του Ε.Κ καθώς και τα προγράμματα των πολιτικών ομάδων και των επιτροπών.

Τα θέματα τα οποία καλύπτονται από το EuroparlTV εναρμονίζονται βασικά με τα ζητήματα ημερήσιας διάταξης καθώς και την ατζέντα του Ε.Κ. Αυτό σημαίνει πως το παραγόμενο κοινοβουλευτικό έργο όπως για παράδειγμα η ψηφοφορία επί νομοθετικών πρωτοβουλιών που προτάσσονται από την Ε. Επιτροπή, προέχει μεταξύ των θεμάτων επικαιρότητας.
Αναφορικά με την δημοσιογραφική κάλυψη των κρατών μελών, το EuroparlTV, αποτελεί την πηγή ενημέρωσης του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι στο οποίο ανατρέχουν οι ενδιαφερόμενοι για να αποσπάσουν πληροφορίες επί θεμάτων που τους ενδιαφέρουν. Και εδώ ακριβώς συνίσταται και η παγκόσμια πρωτοπορία του EuroparlTV, καθώς διαθέτει ένα οπλοστάσιο μετάφρασης των προγραμμάτων του σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέποντας σε όλους τους ευρωπαίους να ενημερώνονται με έγκυρο τρόπο για θέματα τα οποία επηρεάζουν τη ζωή τους. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση υπότιτλων είτε μέσω προγραμμάτων μεταγλώττισης.

Κάθε πολίτης που διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να παρακολουθήσει EuroparlTV. Επιπλέον, τα προγράμματα του EuroparlTV είναι διαθέσιμα μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου 200 και πλέον συνεργατών σε όλη την ΕΕ (αποτελούμενο από τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων, ενημερωτικά sites κλπ), ενώ οι χρήστες μπορούν να ανταλλάσσουν βίντεο και απόψεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Youtube, Twitter) και να συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία και στον πολιτικό διάλογο.

*Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και
Επικεφαλής του EuroparlTV