Η ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΕίναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, έχουν επιταχυνθεί οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, που ανέδειξε στην προεδρία του κόμματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά το βαρύ όνομα του νέου προέδρου, είχε κατέλθει στις εκλογές ως outsider και λίγοι ως ελάχιστοι περίμεναν την επικράτησή του, ενώ για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και η παρουσία του στον 2ο γύρο της διαδικασίας.

Το αποτέλεσμα όμως είναι δεδομένο πλέον και η κεντροδεξιά παράταξη δείχνει μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αμήχανης αντιπολίτευσης, ν’ανασυγκροτείται.

Ο νέος πρόεδρος, παρά την ταμπέλα του νεοφιλελεύθερου που του καταμαρτυρούν, δείχνει να έχει σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις για την λειτουργία του κράτους, την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις και γενικά για την πορεία της χώρας στο εξωτερικό.

Το ιδεολογικό στίγμα λοιπόν της ΝΔ σταδιακά ξεθολώνει και κινείται στον πολυπόθητο μεσαίο ή κεντρώο χώρο πολιτικά, φιλοδοξώντας να διευρύνει την βάση του κόμματος, κερδίζοντας και νέους ψηφοφόρους από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, εννοώντας κυρίως τις δυνάμεις που κινούνται ή διατείνονται ότι κινούνται ιδεολογικά στο μεταρρυθμιστικό ή ριζοσπαστικό κέντρο.

Ως συνέπεια λοιπόν των κινήσεων στη ΝΔ, ήδη υπάρχουν αναταράξεις στα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα του κέντρου, εκτός του Σύριζα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και εν πολλοίς θα επηρεάσουν τη νέα μορφή τόσο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς καθώς και την κατεύθυνση του εκλογικού σώματος μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Το θέμα βέβαια με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι καθόλου απλό, καθώς πρόκειται για ένα χώρο κατακερματισμένο πολιτικά και ιδεολογικά τόσο μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που κορυφώθηκε τόσο με τις δεκάδες κινήσεις πολιτών που εμφανίστηκαν σε αυτό τον χώρο, όσο βέβαια και με την παρουσία του Ποταμιού, που κινήθηκε και κινείται στον μεσαίο χώρο χωρίς όμως επίσημα να δηλώνει κεντροαριστερό κόμμα.

Ήδη στο Ποτάμι έχει ανακοινωθεί συνέδριο για την ανάδειξη της νέας στρατηγικής του κόμματος και αρκετά στελέχη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, καθώς υπάρχουν σκέψεις συμπόρευσης τόσο με τη ΝΔ όσο και με την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Αλλοι πάλι θέτουν θέμα ηγεσίας ανεξάρτητα από το αν θα προκύψουν συνεργασίες.

Το Πασόκ από την πλευρά του, προέβη δια της αρχηγού του, σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση, για συνεργασία με όλες τις κινήσεις πολιτών και το Ποτάμι, μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο που υποδηλώνει ανάδειξη αρχηγού από την βάση, ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά με διακριτή κομματική λειτουργία και αντίστοιχα όργανα.

Είναι σίγουρα μια πρόταση ως απάντηση στον μετασχηματισμό της Κεντροδεξιάς, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αρκεί πλέον βιώνοντας ήδη την επέλαση του Σύριζα και την αδιαφορία του κόσμου για την κεντροαριστερά.

Το πείραμα των συνεργασιών, έστω και χωρίς το Ποτάμι, εξαντλήθηκε με την ΕΛΙΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές, χωρίς να διατηρήσει ισχυρή δυναμική στην κοινωνία.

Η χώρα απαιτεί άμεσα κάτι μεγαλύτερο και ευρύτερο, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα.

Δεν είναι επαρκές ένα σχήμα συνεργασιών που παραπέμπει στις συνιστώσες του Σύριζα από τις οποίες μάλιστα έχει απεμπλακεί σε μεγάλο βαθμό.

Θεωρώ ότι μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο με όλους, χωρίς ποσοστώσεις και κομματικά αξιώματα, με τελικό στόχο την ανάδειξη, προγραμματικών στόχων, θέσεων, καταστατικού, οργάνων και αρχηγού, η κεντροαριστερά στη χώρα μας θα μπορέσει να μετασχηματιστεί σε μία σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, όπως το έχει ανάγκη ο τόπος, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως μελλοντική κυβέρνηση.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι μόνο αν το νέο σχήμα λειτουργήσει ως ενιαίο κόμμα και ως κοινωνικό υπερσύνολο και όχι ως άθροισμα κομματιδίων, μπορεί να φέρει μια νέα πνοή στην κοινωνία με θέσεις και σταθερές αξίες για όλους.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.