Η Γιορτή της Μητέρας σήμερα: Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες!

Toυ Σπύρου Σαρρή

10463061_108552929542574_8555543409393474586_nΜε ξεχωριστό όμως  σεβασμό στέλνω τις ευχές μου σε εκείνες τις γυναίκες που για να γίνουν μητέρες χρειάστηκαν  και χρειάζονται την ιατρική βοήθεια για να συλλάβουν υποβαλλόμενες σε θυσίες σωματικές, ψυχικές ,οικονομικές και κοινωνικές. Φυσικά ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ  στις γυναίκες που προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν.  Δυστυχώς οι θεραπείες αυτές έχουν ποσοστό επιτυχίας που δεν φθάνει το 100% το οποίο , άλλωστε, ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι υπάρχει.

Η ειλικρίνεια στην ενημέρωση του ζευγαριού υπήρξε και είναι βασική μας προτεραιότητα.  Προσωπικά είμαι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ υπερήφανος που διαχρονικά  υπήρξα πρωτοπόρος στην εφαρμογή των νέων μεθόδων αντιμετώπισης της υπογονιμότητας των ζευγαριών  φέρνοντας την πρόοδο της επιστήμης στην Ελλάδα σχετικά γρήγορα και με επιτυχία την οποία κάναμε γνωστή μέσω των ΜΜΕ, γεγονός που ενθάρρυνε τα ζευγάρια να  τολμήσουν  και  να επωφεληθούν από την πρόοδο αυτή παρά τους όποιους , αρχικά , κοινωνικούς , θρησκευτικούς  ή ηθικούς δισταγμούς.

Παράλληλα οργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες-συνέδρια με διάσημους ξένους  και Έλληνες ιατρούς που ευρίσκονταν στα κέντρα της προόδου στον τομέα της θεραπείας της υπογονιμότητας δώσαμε την δυνατότητα στους  ιατρούς τους ασχολούμενους με την υπογονιμότητα των ζευγαριών να ενημερωθούν και να αποκτήσουν τις κατάλληλες και σύγχρονες γνώσεις  προς όφελος των ζευγαριών και του υγιούς επιστημονικού  ανταγωνισμού . Με την πάροδο του χρόνου και άλλοι ιατροί που μετεκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό επανήλθαν στην Ελλάδα και έφεραν την πρόοδο και έτσι φτάσαμε σήμερα στο ζηλευτό σημείο όχι μόνο να έχει σταματήσει η ανάγκη μετάβασης στο εξωτερικό για θεραπεία, όπως συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό  μέχρι τότε, αλλά να έρχονται ζευγάρια  από άλλες χώρες στην Ελλάδα για  την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας τους.

Συγκεκριμένα την δεκαετία 1978-1988 τότε που δεν υπήρχε η εξωσωματική στην Ελλάδα με την εφαρμογή της μικροχειρουργικής τεχνικής στις επεμβάσεις πλαστικής επί των σαλπίγγων και των ωοθηκών δώσαμε την δυνατότητα σε εκατοντάδες γυναίκες με πρόβλημα στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες να γίνουν μητέρες και να μπορούν σήμερα τα παιδιά τους να τους εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Το 1986 αρχίσαμε να εφαρμόζουμε την μέθοδο της κλασσικής εξωσωματικής γονιμοποίησης σε όσες γυναίκες  με πρόβλημα στις σάλπιγγες ή με ενδομητρίωση  απέτυχαν ή δεν ήθελαν να υποβληθούν σε επέμβαση μικροχειρουργικής. Το  καλοκαίρι του 1987 γεννήθηκε το πρώτο παιδί με κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση που έγινε στην Ελλάδα. Η  επιτυχής εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα ήρθε σχετικά γρήγορα αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο παιδί στον κόσμο γεννήθηκε στην Αγγλία το 1978 , το πρώτο παιδί στις ΗΠΑ το 1982 και το πρώτο παιδί στην Ρωσία το 1986. Από τότε και κάθε ημέρα  γίνονται μητέρες που σήμερα εορτάζουν  γυναίκες που αλλιώς δεν θα μπορούσαν.

Το 1993 γεννήθηκαν τα πρώτα παιδιά στην Ελλάδα με την εξωσωματική μικρογονιμοποίηση, μέθοδο η οποία πρωτοεφαρμόστηκε επιτυχώς στο εξωτερικό το 1992, και η οποία έφερε την επανάσταση στην αντιμετώπιση της βαρείας  ανδρικής υπογονιμότητας. Με την εξωσωματική μικρογονιμοποίηση περιορίστηκε σημαντικά  η ανάγκη των ζευγαριών να καταφύγουν στην χρήση ξένου σπέρματος. Έτσι  σώθηκαν πολλοί γάμοι και έγιναν γονείς ζευγάρια τα οποία μέχρι τότε ήταν εξαιρετικά σπάνιο ή αδύνατο να νοιώσουν την ικανοποίηση της πατρότητας και της μητρότητας .  Στην Ελλάδα από τότε γεννιούνται εκατοντάδες παιδιά τα οποία αλλιώς δεν θα είχαν γεννηθεί και δεν θα μπορούσαν σήμερα να ευχηθούν Χρόνια Πολλά  στις μητέρες τους.

Μαιευτήρας Γυναικολόγος- Ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας των ζευγαριών -www.facebook.com/sarrisspiros