Η δίκη των Χρυσαυγιτών  

Νίκος Μιχαλολιάκος (Photo Naftemporiki.gr)
 Η έρευνα στάθηκε ιδιαίτερα στο που βρισκόταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Αν επικοινώνησε μαζί του ο τμηματάρχης της οργάνωσης ή όχι. Το πρώτο καταστατικό του συνδέσμου αποτελεί αποδεικτικό υλικό και μέρος του κατηγορητηρίου.  Αρχικά είχε τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμορφώσεως εθνικοσοσιαλιστών (ναζιστών), με αρχηγό  τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο.  Ύστερα μεξελίχτηκε σε  πολιτικό σχηματισμό  “κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Adolf Hitler, με κυρίαρχο, πάντοτε, τον “Αρχηγό” και στόχο την εξόντωση των “εχθρών του Έθνους”,  ξένων μεταναστών, Ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν στη (Αρία) Λευκή Φυλή.

  Η οργάνωση είχε διοίκηση, -βουλευτές, περιφερειάρχες, πυρηνάρχες- και λειτουργούσε με στρατιωτική δομή, με απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ιεραρχικά ανώτερων. Με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο και προκαθορισμένους κανόνες δράσης, “δρούσε, εκτός των γραφείων της ως άνω οργανώσεως, πάντα, υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στελέχους, από επίλεκτες ομάδες μελών της (“τάγματα εφόδου”), με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, ειδικά εκπαιδευμένων υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν στην εκπαίδευση των υπηρετούντων στις επίλεκτες μονάδες των ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας”.

Η ομοιόμορφη ενδυμασία, μαζί με την χρήση όπλων και βίας, ή τα στρατιωτικά παραγγέλματα του Κασιδιάρη κ. α. -όσο η οργάνωση προέβαινε σε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών ή  βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, ληστείες, εκβιάσεις κλπ.- δεν απαγορεύεται από κανένα νόμο, αλλά αποδεικνύει την ύπαρξη στρατιωτικού τύπου οργάνωσης.

Ενδιαφέρον είναι το κατηγορητήριο σε ότι αφορά την σύζυγο του αρχηγού της οργάνωσης:

 

Το ερώτημα, όμως, τι γεννά τον φασισμό και τον ναζισμό, -που υπάρχει πέρα από την συγκεκριμένη οργάνωση- στην κοινωνία, δεν πρόκειται να απαντηθεί στα δικαστήρια. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που ακόμα συλλαβίζει τις λέξεις ελευθερία και δημοκρατία.