Η επιστροφή των άκρων στη …ΝΔ!

 

Του Κώστα Βιδάλη

foto5Πριν περίπου μια δεκαετία, όταν ο Κώστας Καραμανλής ήταν Πρωθυπουργός, έλεγε συνεχώς μια φράση που αποτελούσε «οδηγό» για τα κεντρικά στελέχη, τους βουλευτές και τα μέλη: «δεν συνομιλούμε με τα άκρα». 

Ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ν.Δ. είχε εξ αρχής χαράξει διαχωριστική γραμμή με τα άκρα που τότε εξέφραζε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ γνωρίζοντας ότι είχε και εντός του κόμματός του αρκετούς ακραίους ποτέ δεν διανοήθηκε να τους δώσει χώρο.

Ακόμα και όσοι αξιοποιήθηκαν, υποχρεώθηκαν, χάριν της κοινής προσπάθειας και της συλλογικότητας της κυβέρνησης, να …«πνίξουν» τις ακραίες απόψεις τους. Επί των ημερών του Καραμανλή στην προεδρία της Ν.Δ. κυριαρχούσε ο μετριοπαθής, ήπιος και συναινετικός λόγος.

Όλα άλλαξαν με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. το 2009 και το κόμμα μετατοπίστηκε προς τα δεξιά, ενώ το πάνω χέρι για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν πρόσωπα με υπερεθνικές θέσεις σε μια σειρά ζητήματα.

Η κεντρώα φυσιογνωμία της Ν.Δ. που εκφραζόταν επί Καραμανλή εξαφανίστηκε από την προεδρία Σαμαρά που είχε επιλέξει να δώσει ρόλο και θέσεις ευθύνης σε πρόσωπα με ακραίες απόψεις, με τις οποίες και ο ίδιος κατά καιρούς ταυτιζόταν, υιοθετώντας επί της ουσίας το δόγμα των συντηρητικών Ρεμπουπλικανών, τον εθνοκεντρισμό και τη θρησκευτικότητα. 

Δημιουργήματα και πολιτικά τέκνα του Αντ. Σαμαρά (θιασώτη του «εθνομπολσεβικισμού, όπως έλεγε ένα ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς για την αυλή του πρώην Πρωθυπουργού) είναι ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης (για όσους δεν το ενθυμούνται ήταν στην νεολαία της Πολιτικής Άνοιξης, μετά την αποχώρησή του από την ΟΝΝΕΔ) και η βουλευτής και τομεάρχης Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (βαφτισιμιά του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου).

Τα όσα φοβερά ακούστηκαν από τους δυο βουλευτές εκφράζουν την ηγεσία της Ν.Δ. που τους έχει δώσει ρόλο; Υπηρετούν την στρατηγική περί διεύρυνσης προς το κέντρο που επιθυμεί διακαώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Γιατί άλλο να κάνει κανείς κριτική και άλλο να λέει, όπως η Ασημακοπούλου, για πρακτικές της κυβέρνησης που θυμίζουν παρακράτος και προσομοιάζουν με την εξόντωση των Εβραίων από τον Χίτλερ. Είναι άλλο ένα αστικό κόμμα να συγκρούεται στο πεδίο των ιδεών και άλλο ο αντιπρόεδρός του να λέει, αγνοώντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το ΚΚΕ, να αναφέρει ότι «σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή, όμως στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο».

Πρωτοφανή πράγματα γίνονται αποδεκτά από την ηγεσία της Ν.Δ. που αρέσκεται να βλέπει συνταξιούχους πολιτικούς όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος να καλούν σε εθνική συστράτευση υπό τον Κυριάκο για να φύγουν οι νεοκομμουνιστές και οι κατσαπλιάδες!

Με το σκουπόξυλο θα είχαν φύγει από τον Καραμανλή εν μία νυκτί!