Η θεατρική συνεργασία Εθνικού- Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζοντας την επιτυχημένη παράσταση «Το ρολόι», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Παραστάσεις και εργαστήρια σε μουσεία του ΠΙΟΠ

Το ρολόι του Εθνικού χτυπά στα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς. H συνεργασία μεταξύ Εθνικού Θεάτρου και Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με την οργάνωση θερινών εργαστηρίων σε επιλεγμένα μουσεία του ΠΙΟΠ ανά την Ελλάδα έχει με στόχο την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας στην ελληνική περιφέρεια.Το Εθνικό Θέατρο κάνει πράξη τον προσδιορισμό του  ως «εθνικό» και ταξιδεύει εκτός Αθήνας, σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ. Με ελεύθερη είσοδο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την παράσταση «Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη στα μουσεία του Ιδρύματος σε Σπάρτη και Βόλο.

_DSC4052

 Η παράσταση, που αναδείχθηκε από τον περσινό θεσμό της «Ανοιχτής Πλατφόρμας», στοχεύει να προσεγγίσει τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και να ανιχνεύσει τις συνδέσεις με τη σύγχρονη εποχή. Επτά ηθοποιοί και ένας επί σκηνής μουσικός ζωντανεύουν τρεις από τις ανθρώπινες ιστορίες εγχώριου και ξένου φασισμού που περιγράφει ο Μενέλαος Λουντέμης, άλλοτε σκύβοντας δημιουργικά στη μπρεχτική παράδοση και στο αφηγηματικό θέατρο, και άλλοτε υπηρετώντας με πάθος ένα αυθόρμητο σωματικό θέατρο, εκφραστικό και έντονα συγκινησιακό.

H συνεργασία μεταξύ Εθνικού Θεάτρου και Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς θα συνεχιστεί με την οργάνωση θερινών εργαστηρίων σε επιλεγμένα μουσεία του ΠΙΟΠ ανά την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας στην ελληνική περιφέρεια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

  • Παρασκευή 8 Απριλίου (10:30): Παράσταση για σχολικές ομάδες (απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου). Μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εισαγωγής στην τέχνη του θεάτρου.
  • Σάββατο 9 Απριλίου (20:30): Παράσταση για γενικό κοινό.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

  • Παρασκευή 15 Απριλίου (10:30): Παράσταση για σχολικές ομάδες (απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου). Μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εισαγωγής στην τέχνη του θεάτρου.
  • Σάββατο 16 Απριλίου  (20:30): Παράσταση για γενικό κοινό.

Ταυτότητα παράστασης

synergasia-ethniko-theatro-me-politistiko-idryma-peiraios_2
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα, η παράσταση, στοχεύει να προσεγγίσει τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και να ανιχνεύσει τις συνδέσεις με τη σύγχρονη εποχή. Επτά ηθοποιοί και ένας επί σκηνής μουσικός ζωντανεύουν τρεις από τις ανθρώπινες ιστορίες εγχώριου και ξένου φασισμού που περιγράφει ο Λουντέμης, άλλοτε σκύβοντας δημιουργικά στη μπρεχτική παράδοση και στο αφηγηματικό θέατρο, και άλλοτε υπηρετώντας με πάθος ένα αυθόρμητο σωματικό θέατρο, εκφραστικό και έντονα συγκινησιακό.

Διασκευή: Κωνσταντίνος Μπιμπής – Sui Generis

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη

Μουσική: Κώστας Γάκης

Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασσόπουλος

Μουσική και ηχητικά περιβάλλοντα: Στέφανος Τορτόπογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Δώρα Βεστάρχη

Μουσικός επί σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου

Παίζουν: Αγάπη Ηλιάδου, Αντωνία Καζάκου, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Έκτορας Λιάτσος, Κυριακή Μακέδου, Βίκτωρας Πέτσας

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΙΟΠ ΕΔΩ

hb_Program_gr