Η κομματική αγωγή των υπουργών  Φίλη και Σκουρλέτη

ΦΩΤΟ: i-efimerida.gr

 

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Δεληγιάννης

 

Παίξτο ξανά-το βίντεο από τη συνεδρίαση της Βουλής, αμέσως μετά την  επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος  από τους ακροδεξιούς τραμπούκους. Παίξτο ξανά γιατί είναι απίστευτο:  μέλος του  Κοινοβουλίου καταγγέλλει αιμόφυρτο από την επίθεση που δέχθηκε και  δυο παριστάμενοι υπουργοί του απαντούν ότι την ευθύνη φέρει το … κόμμα του.

Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης δεν είχαν καν την ευαισθησία να σιωπήσουν- ακόμη και αν ο παθών υπερέβαλε εν βρασμώ ψυχής, στις επικρίσεις του εναντίον τους. Και η μητέρα του Παύλου Φύσσα απειλεί -με το δίκιο της- στο δικαστήριο τον δολοφόνο του γιου της. Δεν σκέφθηκε κανείς να της καταλογίσει ευθύνη .

Η στάση  που  κράτησε  στην Βουλή κυβέρνηση στο περιστατικό κορυφαίας ανωμαλίας  που σημάδεψε το δημόσιο βίο προβληματίζουν εξ ίσου  με όσα είχαν προηγηθεί μπροστά στον  Άγνωστο Στρατιώτη.  Το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης των δυο υπουργών ήταν ακατανόητο.

Ένας από τους πιο ευπρεπείς βουλευτές εδάρη ανηλεώς. Δεν μπορούσαν να δείξουν κατανόηση ;

Σε τελευταία ανάλυση η  αστυνομία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για όσα συνέβησαν  μπροστά στις δυνάμεις της  και την ευθύνη για την αστυνομία έχει η κυβέρνηση, όχι η αντιπολίτευση.

Εκτός από το αίμα στο πρόσωπο του Κουμουτσάκου υπήρξε και το αίμα στο πρόσωπο του  Κωστή Χατζηδάκη  και του Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Θυμούνται οι Συριζαίοι πως αντιδρούσαν τοτε; Όταν συνέδεαν την καταδίκη τη βίας που τους έβγαινε με το τσιγκέλι,  με την ‘δικαιολογημένη οργή του λαού για το Μνημόνιο;

Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τις   συμπεριφορές των οπαδών τους παλαιότερα με τους τραμπούκους της περασμένης Πέμπτης, αλλά και με φαινόμενα σαν  τους προπηλακισμούς  των αξιολογητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μια  μέρα νωρίτερα.

Το  ίδιο νήμα συνδέει και τα περιστατικά στα όποια η κυβέρνηση είναι θύμα πλέον. Π.χ. δυο τουλάχιστον υπουργοί  φυγαδεύτηκαν το τελευταίο διάστημα απειλούμενοι από ομάδες που έκαναν αυτό ακριβώς που έκαναν οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Η βία δεν έχει καμιά νομιμοποίηση. Εκείνοι  που οργανώσουν προπηλακισμούς δεν έχει σημασία αν είναι φασίστες  ή αριστεροί, αν έχουν δίκιο ή άδικο, αν  λειτουργούν αυτόνομα ή διατεταγμένα.  Οι διαχωρισμοί που έκαναν τα περασμένα χρονιά οι Συριζαίοι, η συνάφεια  με τους ‘Αλληλέγγυους’ και με τους νοσταλγούς του Δεκέμβρη του 2008,  πλήττουν τη δημοκρατική τάξη όσο και οι δράστες κατά του Κουμουτσάκου. Στη Βουλή κανείς δεν επιτρέπεται να μεταφέρει την κομματική αγωγή του.