Η μεγάλη ανατροπή της ΝΔ

Toυ Mελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

Είναι βέβαιο ότι το μεγάλο νέο αυτής της εβδομάδας που ξεκίνησε όσον αφορά την πολιτική ιστορία αυτού του τόπου, δεν είναι άλλο από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της ΝΔ μέσα μάλιστα από μεγάλη ανατροπή.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών είχε λήξει υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με 11 μονάδες διαφορά, 39% και 28% αντίστοιχα, ενώ σύμφωνα με τα  αναμενόμενα αποτελέσματα του 2ου γύρου, τα ποσοστά θα κινηθούν περίπου στο 53 % και 47% υπέρ του Κ. Μητσοτάκη.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία μεγάλη νίκη, τόσο προσωπική όσο και συλλογική αλλά πάνω απ΄ όλα θεωρώ ότι είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα  για την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και για την ίδια την χώρα.

Για την ίδια τη ΝΔ σηματοδοτεί μια καθαρή ιδεολογική προσέγγιση με στόχο τον φιλελευθερισμό και της αρχές της ελεύθερης οικονομίας, που ξεφεύγει από την λογική της άκριτης συναίνεσης που μπορεί να συμπαρασύρει την αντιπολίτευση στα νερά του Σύριζα με μεγάλη παράταση του κυβερνητικού βίου.

Επιπρόσθετα, για την χώρα είναι ένα σοβαρό μήνυμα που έστειλαν απ΄όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό ακόμα, απλοί ψηφοφόροι και όχι μόνο του κόμματος, ότι απαιτείται ανανέωση, ρήξη με το παρελθόν και σοβαρές τομές σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι το μήνυμα που αποστέλλεται στους θεσμούς και δανειστές της χώρας και σε όλα τα όργανα της ΕΕ.

Πρόκειται για μήνυμα μεταρρυθμιστικό, με όρους αγοράς, φιλικό προς τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και την αξιοκρατία.

Οι παραπάνω έννοιες λίγο ως πολύ ξεχασμένες για πάνω από ένα χρόνο, βάζουν την Ελλάδα στα μάτια των θεσμών σε τροχιά ανάπτυξης και σοβαρών πολιτικών πρωτοβουλιών.

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο, είναι ότι το μήνυμα αυτό έρχεται από την βάση του κόμματος που εκπροσωπούν ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος πανελλαδικά και όχι από συνέδρους που θα εκπροσωπούσαν συγκεκριμένες τάσεις και συμφέροντα.

Πέρα όμως από αυτή την μεγάλη επιτυχία και ανατροπή, πρέπει ο ίδιος ο πρόεδρός της να προβεί σε οργανωτικές ανακατατάξεις που έχει ήδη ανακοινώσει, ώστε η ΝΔ να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να γίνει ένα ανοικτό, πολυσυλλεκτικό ευρωπαϊκό κόμμα που δύναται να εκφράσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το εγχείρημα σίγουρα δεν θα είναι εύκολο καθώς υπάρχουν, όπως σε όλα τα μεγάλα κόμματα, τάσεις και εντάσεις, φατρίες και μικροσυμφέροντα, που δεν αφήνουν το μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία.

Αυτά που θα πρέπει να επιδιώξει άμεσα ο νέος Πρόεδρος, για να φέρει και απτά αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • Προκήρυξη άμεσα ενός έκτακτου συνεδρίου όπου θα συζητηθούν νέες οργανωτικές αλλαγές και η δομή του κόμματος, σ’ένα πιο ανοικτό μοντέλο.
  • Σύσταση επιτροπών διαλόγου πανελλαδικά ανά κλάδο της οικονομίας ώστε να συμμετέχουν ενεργά πολίτες και εκτός ΝΔ, δίνοντας ιδέες και τεχνογνωσία.
  • Χάραξη μιας σύγχρονης αντιπολιτευτικής τακτικής με λόγο που δε φοβάται το πολιτικό κόστος, δεν υπόσχεται αλόγιστες παροχές και προτάσει την αλήθεια προς τους πολίτες, όποια και αν είναι.
  • Δημιουργία μιας ηγετικής ομάδας με έμπειρους αλλά και νέους ανθρώπους πετυχημένους, που αφενός θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο σε σύνθετα ζητήματα, αφετέρου δεν θα είναι όμως αποκομμένη από την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος και την βάση του.

Είναι βέβαιο πώς το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε θα είναι πολύ ενδιαφέρον πολιτικά, καθώς η αναδιάρθρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την αλλαγή προεδρίας, θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα υπόλοιπα κόμματα, όπως το Πασόκ και το Ποτάμι που ενδέχεται ν’αποτελέσουν δεξαμενές άντλησης στελεχών και ψηφοφόρων το επόμενο διάστημα.

Όποια και αν είναι η εξέλιξη, ευχόμαστε να συνδράμει η ΝΔ, ώστε με κατάλληλες ενέργειες να βγει η χώρα από το οικονομικό και κοινωνικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και ν’ αξιοποιήσει το τεράστιο απόθεμα που παραμένει δυστυχώς αναξιοποίητο τόσο σε πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

 Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.