Η μεγάλη αρπαχτή του κράτους!…

 Toυ Φάνη Ζουρόπουλου

ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣΑργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος 4387/2016 ο λεγόμενος και «νόμος Κατρούγκαλου», που αλλάζει άρδην το ασφαλιστικό τοπίο στην χώρα μας. Ο νόμος ισχύει από την επομένη 13 Μαίου με όλες τις διατάξεις του να μπαίνουν σε λειτουργία, ενώ το δεύτερο μεγάλο κύμα αλλαγών θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2017 ημερομηνία που τίθεται σε λειτουργία το νέο υπερταμείο με την ονομασία ΕΦΚΑ (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), και μαζί ξεκινούν οι αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των δημοσίων υπαλλήλων.

Για να καταλάβουμε την φορολογική καταιγίδα που ξεκίνησε σε βάρος όλων των εργαζομένων, ας δούμε ένα πολύ αναλυτικό παράδειγμα:
Ας πάρουμε έναν εργαζόμενο που έχει μισθό 2.000 ευρώ (μεγαλόμισθο με τα σημερινά δεδομένα…) ακαθάριστο ή μεικτό, 24.000 το χρόνο δηλαδή. Ο άνθρωπος έχει ΙΚΑ ή από 1/1/2017 ΕΚΦΑ, διάδοχο του ΙΚΑ και όλων των ταμείων. Ο εργοδότης κρατάει και αποδίδει στο ΕΚΦΑ 3.600. Κρατάει επίσης τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος, μαζί με την εισφορά, την δήθεν έκτακτη και δήθεν αλληλεγγύης που ανέρχονται σε 2.400 ευρώ ( και που στην ουσία είναι μία προσαύξηση του φόρου εισοδήματος…).

Σύνολο κρατήσεων υπέρ του κράτους 6.000. Στο λογαριασμό λοιπόν του εργαζόμενου μπαίνουν 18.000 ευρώ, δηλαδή το 25% της αμοιβής του. Με αυτά πρέπει να περάσει τη χρονιά του. Ας υποθέσουμε ότι καταναλώνει από αυτά 10.000 ευρώ για να συντηρηθεί, είτε είναι παντρεμένος με παιδιά, χωρίς, ή ελεύθερος… Καταναλώνοντας για να ζήσει, θα πληρώσει σε ΦΠΑ κυρίως χονδρικά ένα 23%, δηλαδή 2.300 ευρώ, που θα μπουν πάλι στο κρατικό ταμείο, άρα το σύνολο που αρπάζει το κράτος από την τσέπη του εργαζόμενου φθάνει στα 8.300 ευρώ.

Έστω ότι ο άνθρωπος μας διαθέτει διαμέρισμα 80 τ.μ., σε μεγάλη επαρχιακή πόλη ή σε συνοικία της Αθήνας, οπότε θα πληρώσει άλλα 455 ευρώ για ΕΝΦΙΑ, ενώ αν έχει και αυτοκίνητο έστω των 1.400 κυβικών θα δώσει άλλα 245 ευρώ, άρα μαζί με τους υπόλοιπους φόρους ανεβάζει την συμβολή του ανθρώπου μας στην κάλυψη των κρατικών δαπανών στα 9.000. Του μένει λοιπόν το, καθόλου ευκαταφρόνητο, ποσό των 15.000 ευρώ.

Με αυτό θα πληρώσει τα ακριβότερα τέλη κινητής τηλεφωνίας μιλώντας στο κινητό του, θα πληρώσει την ΔΕΗ του μαζί με μια πανάκριβη ΕΡΤ, θα βάλει βενζίνη πληρώνοντας έναν από τους τέσσερις ακριβότερους φόρους της Ευρώπης, θα πληρώσει άλλους δύο φόρους κατοικίας, αλλά και τέλη για την επιδότηση ενεργειακών πηγών φιλικών προς το περιβάλλον, ακριβά τσιγάρα και ποτά αν πίνει και καπνίζει και εισφορά στην συνδρομητική τηλεόραση και το internet του, που πέρναγε κάποιες ώρες δωρεάν σερφάροντας…

Και το σπουδαιότερο που πολλοί δεν υπολογίζουν σαν εισόδημα τους γιατί δεν έρχονται σε άμεση επαφή μαζί του: Ο εργοδότης του, η επιχείρηση στην οποία εργάζεται, έχει πληρώσει για αυτόν, στο όνομα δηλαδή της δικής του εργασίας το ποσό των 5.900 ευρώ, το χρόνο, που λέγεται ΙΚΑ, ή στο εξής ΕΚΦΑ εργοδότη!…

Άθροισμα δηλαδή φόρων το 62% της ακαθάριστης αμοιβής του εργαζόμενου μας που θα φθάσει στο 65% ίσως και στο 67%, μόλις ψηφιστούν και αναλυθούν οι νέοι φόροι που έχουν ψηφίσει ο Τσίπρας και οι 153 ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…

Με λίγα λόγια από τα 3 ευρώ που κερδίζει ένας εργαζόμενος τα 2 θα του τα παίρνει το υπερδιογκωμένο παμφάγο κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που θέλουν κι από πάνω, να μας πείσουν με την Σταλινό – Γκαιμπελική προπαγάνδα τους ότι «πέτυχαν μεγάλη νίκη, απέναντι στους τοκογλύφους της Ε.Ε.».
Ας τα έχετε υπ όψιν σας όλα αυτά, όταν και αν ξαναβρεθείτε μπροστά σε κάλπες!…


* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)- 
zourop@otenet.gr