Η ΝΔ,  το αυγό του  Κολόμβου και ο Καραμανλής

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Όλη κι όλη η δήλωση ήταν 105 λέξεις.  Όπως το συνηθίζει πλέον πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ο  πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έδωσε το στίγμα του. Από αυτές τις λέξεις, οι 88 ταιριάζουν απόλυτα στο ρόλο που έχει επιλέξει για τον εαυτό του από το 2009 και εντεύθεν:

‘Οι εκλογές της 20ης  Σεπτεμβρίου είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για τον τόπο. Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί κι άλλος χρόνος και είναι αδιανόητο να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων. Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Μόνο έτσι θα βγούμε επιτέλους από την κρίση και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Στις 21 Σεπτεμβρίου η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική κυβέρνηση, με ευρεία κοινωνική αποδοχή. Αυτή την προοπτική διασφαλίζει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία’

Είναι το τροχιοδεικτικό μήνυμα ενός πολιτικού που δεν διεκδικεί τίποτε από το κόμμα του, αλλά ενδιαφέρεται χωρίς προσποιήσεις για την πορεία της χώρας που διοίκησε για πέντε χρόνια και την ενότητα της παράταξης της οποίας ηγήθηκε για δώδεκα χρόνια. Κλασσικός Καραμανλής, θα έλεγε κανείς: λιγόλογος, εύστοχος , προβληματισμένος και συμμέτοχος δια της απουσίαςτου. 

Ωστόσο οι τελευταίες 17 λέξεις προσφέρονται για άλλες ερμηνείες.

“ Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη νίκη της παράταξής μας’

Λογικό θα πει κανείς. Τι άλλο να έλεγε για να βγει από την υποχρέωση απέναντι σε ένα παλαιό συνεργάτη του που του προέκυψε ξαφνικά επίγονός του.

Θα μπορούσε να ήταν αυτή η αληθής ερμηνεία, αν όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα δεν υποψιάζονταν ότι αυτές οι 17 λέξεις, έτσι όπως βρίσκονται στο τέλος μοιάζουν σαν να τις προσέθεσε επίτηδες τελευταίες για να τις προσέξουν αυτοί στους οποίους απευθύνονται πρωτίστως: οι δελφίνοι της ΝΔ.

Δηλαδή όσοι αντιμετωπίζουν τον Μεϊμαράκη ως προσωρινό αρχηγό της ΝΔ, ακόμη και αν γίνει πρωθυπουργός. Ή όσοι μπορεί να σκεφθούν ότι θα πάψει να είναι προσωρινός, αν γίνει πρωθυπουργός και άρα για να μείνει προσωρινός καλό είναι να μην γίνει πρωθυπουργός. Και αυτοί είναι μπόλικοι -του Αντώνη Σαμαρά συμπεριλαμβανόμενου.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι εν αναμονή ηγέτες της ΝΔ αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων την ενδεχομένη νίκη του Μεϊμαράκη στις 20 Σεπτεμβρίου σαν το αυγό του Κολόμβου: ο Μεϊμαράκης έφερε νίκη, ή η νίκη φέρνει τον Μεϊμαράκη;

Το ενδεχόμενο να πάει καλά στις εκλογές τους κάνει να μένουν ξάγρυπνοι και … εξαφανισμένοι. Ειδικά αν γίνει πρωθυπουργός θα μείνει και αρχηγός της ΝΔ μέχρι να χάσει και όταν χάσει θα έλθει κάποιος από την άλλη παράταξη, οπότε θα περιμένουν μέχρι να χάσει κι αυτός για να παίξουν μπάλα οι ίδιοι. Θα γεράσουν περιμένοντας.  Και φυσικά ύστερα θα  έλθουν οι μέλισσες…

Επειδή στην πολιτική τίποτε δεν είναι αθώο δεν αποκλείεται  οι ενδιαφερόμενοι για την  ηγεσία της ΝΔ να ετοιμάζουν χουνέρι στον Μεϊμαράκη, φοβούμενοι ότι θα γίνει Μπουμπάρακ.  Ο αντιπρόεδρος του Άσαντ ανέλαβε προσωρινά την εξουσία στην Αίγυπτο μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι  βαρόνοι του καθεστώτος τις διαφορές τους, αλλά τους καθάρισε αυτός κι  έμεινε για  δεκαετίες. Πλάκα έχει να πάθουν το ίδιο και στη Συγγρού και να πάει στράφι η προετοιμασία τόσα χρόνια…

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, διαγενομένου του Σαββάτου να ξαμολήσουν τα εξαπτέρυγά τους ανά την επικράτεια και μέχρι να ξημερώσει η Κυριακή να τραβηχτούν χαλιά και χαλιά κάτω από το πόδια του ‘ Βαγγέλα’, από νομό σε νομό. Έχει ξαναγίνει: μετράνε τις ψήφους μέχρι να εξασφαλίσουν την έδρα οι ίδιοι και πετάνε τα περισσεύματα σε άλλους. Έτσι ο προσωρινός  θα παραμείνει προσωρινός και μετά τις εκλογές θα ξανανοίξει το δελφινάριο για νέες παραστάσεις…

Όμως εκεί που έφτασε ο Μεϊμαράκης αυτό θα είναι άδικο. Και το άδικο δεν το θέλει ούτε ο Θεός, ούτε ο Καραμανλής. 

Προφανώς αυτό το νόημα έχει η ακροτελεύτια φράση της δήλωσής του. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι οι άγραφοι κανόνες της πολιτικής και το έντιμο παιχνίδι, επιβάλλει, αν ο Μεϊμαράκης πάει καλά στις εκλογές, -έστω και δεύτερος, αν είναι με καλή επίδοση, να κρατήσει τη θέση.

Συνεπώς, όποιος επιχειρήσει να τον υπονομεύσει θα τον βρει απέναντι. Και στη ΝΔ μάλλον κανείς δεν θέλει θέση απέναντι στον Καραμανλή. 

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού αυτή τη φορά δεν σκοπεύει να ανεβάσει το ηθικό των οπαδών της παράταξης. Σκοπεύει να ρίξει και το ηθικό όσων θα έμπαιναν στον πειρασμό της ζαβολιάς.  Είναι μια δήλωση που αυθόρμητα παραπέμπει σε μια ατάκα με την οποία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας προειδοποιούσε τους γιους του να φερθούν ευγενικά στη Μάρω Κοντού στην ταινία ‘Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι” του Σακελλάριου: ‘Προσέξτε  ρεμάλια..