Η πολιτική κρεατομηχανή και 8+1αλήθειες για τα υποκλαπέντα emails

Γράφει ο Συγκλητικός

Η αλήθεια είναι σχετική για πολλούς στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Οι κρίσεις γίνονται πάντα υπό των πρίσμα συγκεκριμένων συμφερόντων.  Πχ  πολλές φορές πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται με  οικονομικούς παράγοντες, αγνοούν ηθελημένα τα  πραγματικά περιστατικά. Η ρητορική τους εντάσσεται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην υπόθεση των emails του ανώτατου δικαστικού του ΣτΕ.   Το θέμα εξακολουθεί να  βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά με διαστρεβλώσεις . Δεν είναι   η  <Αυγή>  που  <εστησε> αυτό το σκηνικό  και σήκωσε, ευλόγως, θύελλα εναντιον της.  Απλώς τη βαρυνει  οτι προσχώρησε σε  ενα παιχνίδι που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, για όποιον λογο και αν το έκανε.

Αν πάρουμε  τα γεγονότα με τη σειρά θα καταγράψουμε οκτώ αλήθειες:

  1. Η υπόθεση με τα e-mails που αφορά το μέλος του ΣτΕ αναρτήθηκε στο site zougla.gr το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Δεν αποκαλύπτονταν τα ονόματα των δυο πρωταγωνιστών της ιστορίας.
  2. Το email, κατά τις πληροφορίες, υπεκλάπη το 2014 επί πρωθυπουργίας Σαμαρά – πιθανόν από υπηρεσίες του κράτους.
  3. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχει πρώην γαλάζιος υπουργός της Ν.Δ. που είχε σαφή και λεπτομερή γνώση από το 2014 της υπόθεσης
  4. Αν και η ιστορία ήταν αντικείμενο συζήτησης σε δικαστικούς και πολιτικούς κύκλους, η ανάδειξή της έγινε από αντιπολιτευόμενη κυριακάτικη εφημερίδα, με το θέμα που είχε τον τίτλο: «Η Δημοκρατία του Μαύρου». Στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά στο email, χωρίς βέβαια να αναγράφεται το όνομα του δικαστή.

Ως “ωμός εκβιασμός και δράση παρακρατικών κύκλων” ερμηνεύεται η διαρροή των e-mail για την εξωσυζυγική σχέση ανώτατου δικαστή , την παραμονή της κρίσιμης διάσκεψης της Ολομέλειας  του ΣτΕ από την οποία θα κρινόταν η συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Η απόφαση αναβλήθηκε για τρίτη φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προηγούμενες συνεδριάσεις ο εν λόγω δικαστής, ο οποίος θεωρείται υψηλότατου κύρους, αντιτάχθηκε με ισχυρά επιχειρήματα στον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου και στην εισήγηση περί συνταγματικότητας του νόμου.

Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση υποκλοπής e-mail και συνομιλιών, έγραφε η ίδια εφημερίδα.

  1. To όνομα του δικαστή γνωστοποίησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1.
  2. Ο ραδιοφωνικός σταθμός επικοινώνησε με τον δικαστικό στα πλαίσια της δεοντολογίας, όπως ειπώθηκε, αλλά αυτός επικαλέστηκε τη θεσμική του ιδιότητα και δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο.
  3. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας  Τζαβάρας επικαλέστηκε το όνομα του δικαστή, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό – την ίδια μέρα, μετά την παρέμβαση Νικολόπουλου. «Μένω κατάπληκτος, διότι ο κ. … δεν είναι ένας τυχαίος δικαστής. Πρόκειται για τον πιο καταρτισμένο δικαστή του ΣτΕ και τον άνθρωπο που διαθέτει το μεγαλύτερο κύρος».
  4. Ο Κ. Τζαβάρας  εμφανίζεται να γνωρίζει  και τι θα ψηφίσει ο εν λόγω δικαστής, λέγοντας: «Η εναντίον του λάσπη εκτοξεύεται αφού έχει ήδη πει την άποψή του για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά».

Υ.Γ.  Αυτή είναι η χρονική σειρά των περιστατικών, προτού αναμειχθει η <Αυγή> και το υπουργειο Δικαιοσύνης  . Σε τέτοιες υποθεσεις δεν είναι εύκολη η διάκριση ποιος εκβιαζει ποιόν και ποιός προστατευει ποιός.

Αλλά το ζήτημα από τα emails δεν είναι η αισθηματική  σχέση ενός  δικαστή. Αυτό είναι προσωπικό δεδομένο και δεν αφορά κανέναν. Δεν είναι καν η θέση του στην επίμαχη υπόθεση που θα κρίνει το Συμβούλιο. Ειναι η δικανικη κριση του.  Και επ αυτού μένει να πει ο ιδιος αν αισθάνεται εκβιαζόμενος και απο ποιόν.

Η  ουσία όμως ειναι  αν βοήθησε ή όχι την τότε υποψήφια και νυν δικαστή να εισέλθει στο Δικαστικό Σώμα. Δηλαδή αν πάσχει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός και συνεπώς και τα αποτελέσματα που  παρήγαγε-άρα δεν είναι αθώα περιστερά  ο συγκεκριμένος δικαστής. Τα υπόλοιπα αφορούν την πολιτική κρεατομηχανή της συγκυρίας και όχι τη Δικαιοσύνη.