Η σαπουνόπερα της Δεξιάς

Του Γ. Λακόπουλου

 

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κανονικά  ένα κόμμα με την ιστορία της ΝΔ στο οποίο σκέφτεται να βάλει υποψηφιότητα για αρχηγός ο Άδωνις Γεωργιάδης θα έπρεπε να κατεβάσει τα ρολά και να βάλει ταμπέλα: κλειστόν λόγω διολίσθησης.

Μέχρι πριν τρία χρόνια  υπασπιστής του Καρατζαφέρη, σήμερα θέλει να  γίνει και αφεντικό  στο κόμμα των Καραμανλήδων. Του Σαμαρά τα κατορθώματα. Αυτό  πάντως θα ήταν το θέμα των ημερών αν δεν υπήρχε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι  εφημερίδες γράφουν ότι η μεγάλη κυρία της ΝΔ  παροτρύνει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι υποψήφιος  για  -κανονικός- αρχηγός. Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα επισήμως και ο επίτιμος θα του δώσει την ευχή του- ελπίζοντας προφανώς ότι θα εξουδετερώσει την κατάρα του ονόματος.

Για σιγά, τι γίνεται εδώ πέρα;  Η Ντόρα στρέφεται κατά του αδελφού της, ακόμη και αν δεν είναι η ίδια υποψήφια; Δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα και στηρίζει ανοιχτό Μεϊμαράκη;  Έχουμε δηλαδή μπροστά μας μια συνταρακτική σαπουνόπερα με θέμα τη  διάσπαση μιας  δυναστείας;  Κράμερ εναντίον Κράμερ. Ή μήπως το αντίθετο: στηρίζει τον Μεϊμαράκη γιατί είναι εύκολος αντίπαλος για την οικογένεια. Για το αδελφό της δηλαδή; Όχι ακριβώς.

Στην πολιτική ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια και  στα παρασκήνια γράφονται αυτή την περίοδο πολλά σενάρια. Κάποιοι άρχισαν να πονηρεύονται ότι το θέμα της Ντόρας δεν είναι πως δεν θα γίνει αρχηγός ο αδελφός της. Δεν το κρατάει δηλαδή μανιάτικο επειδή δεν μίλησε το 2010. Όταν τη διέγραψε ο Σαμαράς, δεν την ακολούθησε στο εγχείρημα της να ηγηθεί κόμματος και τελικά έγινε υπουργός του  εχθρού της οικογένειας. Το θέμα της είναι πως θα γίνει  αρχηγός ο …γιος  της.  

Οι  πληροφορίες που φέρνουν τον Κώστα  Μπακογιάννη ενδιαφερόμενο για την ηγεσία της ΝΔ, σέρνονται από καιρό. Το σενάριο ήταν να μετακομίσει η Ντόρα στις Βρυξέλλες ως επίτροπος, να αδειάσει η θέση της στην Α Αθήνας και να μετακομίσει ο νεαρός Μπακογιάννης. Από περιφερειάρχης στην  κεντρική πολίτικη σκηνή. Αλλά το χάλασε ο Σαμαράς.

Το ενδιαφέρον ωστόσο για  τον υιό παραμένει -σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα. Επισήμως δεν έχει εκδηλωθεί τίποτε, αλλά η σαπουνόπερα της Δεξιάς κεντρίζει διαρκώς το ενδιαφέρον.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το μεγάλο θύμα της ΝΔ. Πολιτικός πρώτου μεγέθους, με διεθνή κυκλοφορία  και συμπαγή ομάδα τα πήγε καλά με τον Καραμανλή ως υπουργός του, ήταν σίγουρη διάδοχος του, αλλά έχασε την ηγεσία της ΝΔ από τον πρώην αποσυνάγωγο του κόμματος,  λόγω του … Θησέα.

Για όσους δεν ξέρουν την ιστορία. Ως  δήμαρχος ο Δημ. Αβραμόπουλος είχε τοποθετήσει στο Σύνταγμα ένα άγαλμα του μυθικού ηρώα των Αθηναίων. Μόλις ανέλαβε η Ντόρα τη δημαρχία  το απομάκρυνε αμέσως ως… κακόγουστο. Χειρότερη προσβολή δεν μπορεί να κανείς στον νυν επίτροπο : έκοψε της παρτίδες  με το Μητσοτακέικο και έβγαλε αρχηγό τον Σαμαρά.  

Αυτός έδειξε ότι δεν άλλαξε αισθήματα για την οικογένεια που τον ανέδειξε. Παρ’ ότι η ΝΔ δεν έχει και πολλούς με το δικό της εκτόπισμα η Μπακογιάννη  δεν πήρε κανένα αξίωμα επί των ημερών του. Ακόμη και όταν υιοθέτησε και των υστέρων τη δίκη της στάση στο Μνημόνιο -για την οποία τη διέγραψε.

Εάν δεχθούμε τα θρυλούμενα στο παρασκήνιο  για τους χειρισμούς της στις τρέχουσες  εσωκομματικές  αρχαιρεσίες η Ντόρα  δεν θέλει να γίνει ένα είδος βασιλομήτορος. Είναι αποφασισμένη να πάρει τη εκδίκησή της  από πολλούς στη ΝΔ στηρίζοντας ένα σενάριο που πετάει στα μπάζα  μισή ντουζίνα  διεκδικητών της ηγεσίας. Δεν θα πλήξουμε.