Η Σικελική εκστρατεία του κ. Τσίπρα *

Άρθρο του Λευτέρη Κουσούλη  στο “Βήμα της Κυριακής”

 Δεν θα σας ακολουθήσω στη Σικελική σας εκστρατεία, κύριε Τσίπρα.
Αν και θα ήθελα πολύ, καθισμένος σε μια κουπαστή, να παρακολουθήσω από κοντά το ταξίδι. Να βλέπω στην πλώρη τον ιδεολογικό πλοηγό κ. Λαφαζάνη να ορίζει πορεία και συντεταγμένες.
Να τον ακούω να μεθερμηνεύει ενθουσιαστικά στα πληρώματα τον μαρξισμό – λενινισμό στις συνθήκες της τρικυμισμένης θάλασσας.
Φαντάζομαι ότι η πρώτη πυξίδα σας θα είναι οι ανάγκες του λαού! Δεν αγνοώ βέβαια – είναι δύσκολο να με παραπλανήσετε σε αυτό, κύριε Τσίπρα – ότι η πραγματική σας πυξίδα είναι οι ιδεοληψίες των νεανικών σας χρόνων που διαβάσατε στις μπροσούρες και στις βουλγκάτες.
Θα ήθελα να σας πω, κύριε Τσίπρα, άνθρωπος της θάλασσας εγώ – γεννημένος στο κύμα της -, ότι ο καπετάνιος πρέπει να είναι παντός καιρού.
Οι κίνδυνοι στο ανοιχτό πέλαγος είναι μεγάλοι. Δεν μπορούμε να ρίξουμε άγκυρα ούτε να δέσουμε κάβους ούτε λιμάνια θα βρούμε κοντά μας αν μας παρασύρει η μέθη του ταξιδιού.
Ο Θουκυδίδης, κύριε Τσίπρα, στα Σικελικά (Ζ 87,6) εξιστορεί την απόπειρα των Αθηναίων να κατακτήσουν τη Σικελία. Η απόπειρα κατέληξε σε πανωλεθρία.
Το πλήθος αδημονούσε, κύριε Τσίπρα, να αποπλεύσει – η περιγραφή του Θουκυδίδη είναι υπέροχη – για να κατακτήσει τη Σικελία. Και ο Θουκυδίδης γράφει ότι «έρως ενέπεσεν τοις πάσι εκπλεύσαι». Ενα λεξικό, κύριε πρόεδρε, είναι πάντα χρήσιμο για την κατανόηση των κειμένων.
Δεν γνωρίζω αν είχατε χρόνο να διαβάσετε ποτέ τη Σικελική εκστρατεία. Τώρα που ο λαός μάλλον θα σας απαλλάξει από τα καθήκοντά σας θα ήταν χρήσιμο να το κάνετε. Εκτός από τον ενθουσιασμό του απόπλου, υπάρχει εκεί η οδύνη του τέλους.
Δεν θα σας ακολουθήσω στη Σικελική σας εκστρατεία, κύριε Τσίπρα. Ούτε πρόκειται να σας αποχαιρετήσω αφελής από τον μόλο. Βιάζομαι να βρεθώ στο ενδότερο μέτωπο.
Εκεί που χειμάζονται οι συμπολίτες μου από τη σχεδιασμένη καταστροφή που έφερε ήδη η πολιτική σας.
Την Κυριακή, με τη σκέψη μας στην επόμενη ημέρα, αποφασίζουμε εμείς για την τύχη μας. Και τη Δευτέρα, με δύναμη την απόφαση του λαού και την ενότητά του, θα αποπλεύσουμε με επίγνωση στο ανοιχτό πέλαγος του σύγχρονου κόσμου.
 Δεν θα σας ακολουθήσουμε στη Σικελική σας εκστρατεία, κύριε Τσίπρα.
* Ο  Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.
ΠΗΓΗ: Το Βημα της Κυριακής (4-6-15)