Η τουρκική δημοκρατία πρέπει τώρα να ενισχυθεί

Του Μεχμέτ Γιλμάζ *

 

20-81804MehmetYYilmazLeftΠρώτα πρέπει να βγάλουμε έναν στεναγμό ανακούφισης. Η Τουρκία πέρασε μια επικίνδυνη στροφή. Σχεδόν κάναμε πίσω από την άκρη του γκρεμού. Στο εξής, η 15η Ιουλίου θα μείνει στην ιστορία ως ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος κατεπνίγη σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους και στάθηκαν απέναντι στα τανκς. Ας μην ξεχνάμε πως όταν αυτοί οι άνθρωποι κλήθηκαν να βγουν στους δρόμους, δεν ήταν ακόμη γνωστό, ούτε καν στους ανώτατους αξιωματούχους, τι τροπή θα έπαιρνε το πραξικόπημα. Όπως δεν ήταν γνωστό ποιο κομμάτι του στρατού ήταν αναμιγμένο στην απόπειρα πραξικοπήματος. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και εμπόδισε τους στασιαστές.

Αυτή η απόπειρα σχεδιάστηκε άραγε από αξιωματικούς που ήταν οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν ή συγκροτήθηκε ένα είδος συμμαχίας με τη συμμετοχή Γκιουλενιστών; Το θέμα αυτό πρέπει να διερευνηθεί ώστε να εντοπιστούν οι τυχόν κρυφοί σύνδεσμοι των στασιαστών στους κόλπους του στρατού. Η Τουρκία πέρασε μια σοβαρή δοκιμασία στον αγώνα της για τη δημοκρατία. Από την πρώτη στιγμή, μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους στασιαστές με τα πολιτικά της κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ένα σημαντικό μέρος του στρατού. Ας ελπίσουμε ότι η καταστροφή που αποφύγαμε θα διδάξει σε όλους ότι η δημοκρατία μας πρέπει να ενισχυθεί.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, χωρίς να πανικοβληθεί, αντιτάχθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, πετυχαίνοντας το αποφασιστικότερο πλήγμα στους στασιαστές. Έτσι, η χούντα που ήλπιζε να ανατρέψει τον Ερντογάν τον οδήγησε αντίθετα στο απόγειο της δύναμής του, στην κορυφή της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Ο άνθρωπος που κέρδισε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, που κράτησε το κόμμα του στην εξουσία για πολλά χρόνια, που εξουδετέρωσε άλλα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, έχει πλέον και τον τίτλο του «ηγέτη που συνέτριψε ένα πραξικόπημα».

Από εδώ και στο εξής, μοιάζει απίθανο να συμβεί οτιδήποτε που δεν θα το θέλει ο Ερντογάν. Η μορφή που θα λάβει η Τουρκία εξαρτάται από τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν τη δύναμή του. Τι απόφαση θα πάρει; Πώς θα χρησιμοποιήσει αυτή την απόλυτη εξουσία; Θα επιβάλει μια αυταρχική κυβέρνηση ή θα εργαστεί για να αποκτήσει η Τουρκία μια πλουραλιστική και ισχυρή δημοκρατία;

Η αλήθεια είναι πως αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να αλλάξει τον Ερντογάν. Στο κάτω-κάτω, αυτοί που νίκησαν τους πραξικοπηματίες ήταν οι άνθρωποι που ξεχύθηκαν στους δρόμους. Κι αν ένα από τα κίνητρά τους εκείνη την ώρα ήταν η αγάπη τους για τον Ερντογάν, ένα άλλο κίνητρο ήταν η πίστη τους και η αφοσίωσή τους στη δημοκρατία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει άραγε μια ανάλογη ανάλυση ή θα πιστέψει ότι το πραξικόπημα κατεπνίγη χάρη στη δική του αποφασιστικότητα και την αγάπη που τρέφει γι’ αυτόν ο λαός; Η αξιολόγηση που θα κάνει θα καθορίσει και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Θα ήταν καλό για το μέλλον της χώρας μας και της δημοκρατίας μας αν οι σώφρονες άνθρωποι που ελπίζουμε να υπάρχουν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βοηθήσουν τον Ερντογάν να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

(Πηγή: hurriyetdailynews.com- ΑΠΕ ΜΠΕ)

* Ο Μεχμέτ Γιλμάζ είναι αρθρογράφος της Χουριέτ.