Η “Χίλαρι” και ο “Μπένι” μαζί; Κάτι κακό θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ!

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

 ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Όσοι γνωρίζουν τα αμοιβαία αισθήματα μεταξύ του Βαγγέλη Βενιζέλου και της  Άννας Διαμαντοπούλου το μόνο που δεν περιμένει  είναι να τους συναντήσει στο ίδιο πάνελ. Ακόμη  περισσότερο να  διαπιστώσει ότι  τα “μαγαζιά τους” συνεργάζονται!  Το αδιανόητο για πολλούς θα συμβεί στις 22 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση με θέμα την παιδεία  και προς τιμήν του Κ. Σοφούλη, που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Είναι προφανές ότι και το θέμα και ο ομιλητής είναι το πρόσχημα για να συνυπάρχουν  η “Χίλαρι”- όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά την Άννα στο ΠΑΣΟΚ όταν έβαλε ένα βιβλίο με εξώφυλλο παρόμοιο με της Κλίντον την ίδια περίοδο- και ο “Μπένι”, όπως λένε οι φίλοι του τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  Παρίστανται και χαιρετίζουν.

Αλλά δεν συνυπάρχουν απλώς. Είναι και συνδιοργανωτές – εδώ χάνεται η μπάλα. Στην πρόσκληση αναφέρεται ότι  η εκδήλωση είναι προϊόν της συνεργασίας του “Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη” και του “Κύκλου ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση”.

Πίσω από αυτά τα βαρύγδουπα  βρίσκονται ένας προσωπικός μηχανισμός, δίκην κόμματος,που συντηρεί η Διαμαντόπουλου από χρόνια και  ο φορέας που δημιούργησε ο Βενιζέλος ως πρόσχημα για να οργανώνει εκδηλώσεις εκτός ΠΑΣΟΚ. Αξιόλογα και τα δυο, αλλά κάπως  προσχηματικά και καθυστερημένα.

Η  μια έστησε το “Δίκτυο” μετά τις διαδοχικές αποτυχίες της στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ. Ο άλλος  έκανε αυτό που του είχε… απαγορεύσει ο  Γ. Παπανδρέου τον Φεβρουάριο του 2008. Μετά από μια συνάντησή τους στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ  -τα πρακτικά της οποίας θα είχαν  πολύ ενδιαφέρον και θα εξηγούσαν  πολλά από όσα επακολούθησαν. Μέχρι να υπάρξει  μια άλλη αντίστοιχη συνάντησή τους  ύστερα από τα πορίσματα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που παρήγγειλε ο Βενιζέλος, όταν διαδέχθηκε τον ΓΑΠ. Αλλά αυτά είναι άλλη ιστορία.

Το ερώτημα τώρα  είναι τι έφερε  τόσο κοντά δυο πολιτικούς που δεν μπορεί ούτε να μυρίσει ο ένας τον άλλον. Η Διαμαντόπουλου έφυγε από το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τον Βενιζέλο. Και ο Βενιζέλος θα την έδιωχνε έτσι κι αλλιώς γιατί δεν μπορεί να αισθάνεται κανέναν δίπλα του.

Αν πάμε λίγο πίσω η Άννα και ο Βαγγέλης ήταν οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Γ. Παπανδρέου μετά τη  δεύτερη εκλογική ήττα του το 2007. Αλλά το “σύστημα”- που είχε αναδείξει τον Σημίτη- προέκρινε τον Βενιζέλο. Η  Διαμαντοπούλου ήταν “εφεδρική” , όπως  εξομολογήθηκε στον Στέφανο Τζουμάκα, μέλος του ΕΓ τότε, εκπρόσωπος του συστήματος , όταν τον παρακάλεσε να μην επιτίθεται στον υποψήφιο “τους”. Χωρίς αποτέλεσμα βεβαίως αφού ο Τζουμάκας, με την ευθύτητα που τον διακρίνει, το κατήγγειλε στο ΕΓ. Παρόντος του Βενιζέλου, ο οποίος  την ώρα που αυτοκτονούσε αυτοπαρουσιάζονταν ως “αυριανός  ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης”- κατά τη δήλωσή του. Αλλά κι αυτά είναι άλλη υπόθεση.

724c0f3b14af5eeb063e27153434ffc3Το πρώτο που σκέφτεται όποιος ξέρει τα παρασκήνια του ΠΑΣΟΚ  για τη συγκεκριμένη  συνύπαρξη, είναι ότι αν πρόκειται για  το πρώτο βήμα μιας συμπορευσης, όσο ετερόκλιτη και αν δείχνει. Σ’ αυτή την περίπτωση μάλλον κάτι κακό θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Η  Φώφη Γεννηματά πρέπει να ανησυχεί, καθώς ο στόχος θα είναι η ίδια. Εκτός και αν  προλάβει και κάνει αυτό  που δεν έκανε  Βενιζέλος, όταν ο Παπανδρέου, ως μέλος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωνε πως …ιδρύει νέο κόμμα για να το διασπάσει.

Σε κάθε περίπτωση δεδομένου ότι η έξοδος του Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ θεωρείται θέμα χρόνου θα έχει ενδιαφέρον αν η Διαμαντόπουλου τον ακολουθήσει ως υπαρχηγός του. Μια δεύτερη σκέψη – επίμονη σε κάποιους- είναι ότι όλα αυτά δεν μπορεί παρά να έχουν σχέση με τον  πολιτικό  σχεδιασμό του … Κυριάκου Μητσοτάκη  που θέλει να εμφανίσει  ότι “κατακτά” το κέντρο με τον προσεταιρισμό  πρώην Πασόκων.

Κατά τη Διαμαντόπουλου αυτά είναι απλώς επιθυμίες του προέδρου της ΝΔ και όχι δικές της επιδιώξεις. Σε ό,τι αφορά τον Βενιζέλο, είναι προφανές ότι πιο λογικό θα φαινόταν να περάσει μια θηλιά στο λαιμό του ο Κυριάκος παρά να επιχειρήσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Βενιζέλο.

Έτσι  επιστρέφουμε στην αρχή  και στα πραγματικά περιστατικά. Έχουμε μια ανέλπιστη κοινή εμφάνιση που φαίνεται να κρύβει μια ανέλπιστη συνεργασία. Δεν θα πλήξουμε…