Η Χρυσή Πλατεία ανθίζει και πάλι!!!!!

Γράφει η Καλυψώ

IMG_1230IMG_1228Όταν στην Ελλάδα γιορτάζουμε τα φεγγάρια τον Αύγουστο, οι Βρυξέλλες γιορτάζουν το ανθισμένο τους χαλί, σύμβολο πια της πόλης.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 διάφορα μικρά χαλιά λουλουδιών εμφανίστηκαν σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης. Αυτά αποτέλεσαν και την πηγή έμπνευσης του αρχιτέκτονα τοπίου Ετιέν Stautemas. Το 1971 λοιπόν για πρώτη φορά, ο Ετιέν και η ομάδα τους έστρωσαν στην Grand-Place ένα υπέροχο, τεράστιο χαλί από λουλούδια. Η ιδέα αναπαράχθηκε και σε άλλες πόλεις στο Βέλγιο αλλά και σε όλον τον κόσμο. Καμιά όμως δεν κατάφερε να φτάσει την βέλγικη τέχνη.

Το χαλί των Βρυξελλών δεν είναι ένα έργο one-shot, αλλά μια γιορτή που γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο από τις 12 μέχρι τις 15 Αυγούστου. Με 75 μέτρα μάκρος και 24 πλάτος, αυτό το χαλί αποτελείται από 600.000 λουλούδια που συναρμολογούνται από 100 άτομα σε τέσσερις ώρες.

Τα λουλούδια αυτά είναι μπιγκόνιες, που έχουν καλλιεργηθεί και αναπτυχθεί στην Ανατολική Φλάνδρα – ειδικά την περιοχή γύρω από Γάνδη (το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο μπιγκόνιας, 60 εκατομμύρια κόνδυλοι ανά έτος, εκ των οποίων το 80% εξάγεται κυρίως στις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ).

Η μη κερδοσκοπική ένωση Tapis de Fleurs, συγκεντρώνει μια επιτροπή επαγγελματιών (εικονογράφους, γραφίστες, αρχιτέκτονες τοπίου) που προτείνουν έργα μεγάλης κλίμακας, κι έτσι κάθε έκδοση απεικονίζει ένα διαφορετικό θέμα.

Μόλις το θέμα έχει διαμορφωθεί με τη μορφή ενός μοντέλου και τα σύμβολα, υπολογίζεται ο αριθμός των λουλουδιών και οι συνδυασμοί χρωμάτων. Αρκετές ημέρες πριν από τα εγκαίνια, ένα σχέδιο πραγματικού μεγέθους εκτελείται σε φύλλα μικρο-διάτρητου πλαστικό που στρώνεται πάνω στα καλντερίμια της Grand-Place. Στη συνέχεια περισσότεροι από 100 εθελοντές θα συμπληρώσουν το σχέδιο με τις εκατοντάδες χιλιάδες λουλουδιών που τοποθετούνται πολύ σφιχτά, το ένα πάνω στο άλλο μερικές φορές- περίπου 300 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

f01_0Φέτος, για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη διπλωματική αναγνώριση μεταξύ της Ιαπωνίας και του Βελγίου, το χαλί έχει δύο σχεδιαστές. Τον Mark Schautteet, που διαδέχθηκε τον Stautemas μετά τον θάνατό του και το νεαρό Ιάπωνα σχεδιαστή Fujie Suzuki.

Στα ιαπωνικά η έκφραση« kacho fugetsu », η οποία αποτελείται από τους χαρακτήρες kanji για λουλούδι, πουλί, τον άνεμο, και το φεγγάρι. Αυτό μεταφράζεται στα αγγλικά ως « οι ομορφιές της φύσης » και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ομορφιά των ζώων ,του φυσικού τοπίου αλλά και το πώς αυτά απεικονίζονται σε καλλιτεχνικά έργα. Η φράση δείχνει επίσης την αγάπη και το σεβασμό για τη φύση.

Ο Suzuki δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να εκφράσει την ομορφιά της ιαπωνικής φύσης μέσα από τη φυσική ομορφιά των λουλουδιών και την αγάπη με την οποία καλλιεργούνται στο Βέλγιο.

Η τελετή ανοίγματος έγινε με light show και μουσική που βασίζεται στη Madama Butterfly του Πουτσίνι και ολοκληρώθηκε με πυροτεχνήματα που φώτισαν το χαλί με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Τέσσερις μέρες λοιπόν κάθε δεύτερο χρόνο, ένα μοναδικό θέαμα στην χρυσή Πλατεία των Βρυξελλών, οργανωμένο και εκτελεσμένο από χέρια εθελοντών!f02_0