Θέλουν να καθυστερήσει τo νέο δελτίο τιμών φαρμάκων…

 

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣΔεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά, κατά την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια «εκβιαστική» πρακτική.

Συγκεκριμένα, μία εμφανώς «εκβιαστική» έναντι του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού επικοινωνιακή πολιτική εξαπολύουν αυτές τις ημέρες κύκλοι της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος τους είναι να επιτύχουν μακρόσυρτη καθυστέρηση στην κατάρτιση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την σχετική συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Υγείας με το κουαρτέτο!

Και που υπάρχει το ψευδές και το «εκβιαστικό»; Ιδού:

  • Στο ισχύον δελτίο τιμών φαρμάκων έχουν λάβει τιμές εκατοντάδες νέα γενόσημα και πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα.
  • Ουδεμία αίτηση για απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων έχει κατατεθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με όσα προβλέπει ρητώς η κείμενη νομοθεσία της χώρας μας.

Παρ’ όλα τα δύο ως άνω «σκληρά» δεδομένα, λοιπόν, σειρά δημοσιευμάτων μερίδας του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται γενικώς και αορίστως κύκλους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), “θέλουν” εκατοντάδες (!) off patent και γενόσημα να αποσύρονται από την ελληνική αγορά, αν δεν έχουν ήδη αποσυρθεί, μάλιστα…

Δεν μπορεί κανείς να διατηρεί την παραμικρή αμφιβολία. Είναι προφανές ότι ο κύριος στόχος των εν λόγω δημοσιευμάτων, τα οποία επικαλούνται γενικόλογα και αορίστως κάποιους κύκλους της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, δεν είναι άλλος από τον ίδιον τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να αδρανοποιηθεί σχετικά, προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η έναρξη της διαδικασίας για την κατάρτιση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων…