“Θαλασσάκι” στην Τήνο: Όταν η έμπνευση μπαίνει στην κουζίνα

 

Από την Καλυψώ

IMG_1944[1]

Φτάσαμε στο “Θαλασσάκι” αργά ένα μεσημέρι μετά το μπάνιο μας και που για μεγάλη μας τύχη είχε μπουνάτσα, πράγμα σπάνιο για την Τήνο..

Πρώτη ματιά, ο χώρος λιτός κι όμορφος, ακριβώς στη προβλήτα πάνω από τη θάλασσα. Κατευθυνθήκαμε προς ένα τραπέζι δίπλα στο νερό για ν’ αγναντεύουμε χωρίς εμπόδιο…

-Να σας ενημερώσουμε ότι σε αυτά τα τραπέζια υπάρχει ενδεχόμενο κύματος, αν περάσει καράβι. Μας είπε ο σερβιτόρος που ήρθε να μας υποδεχτεί.

-Δεν πειράζει, θα βραχούν λίγο τα πόδια μας…

Το τραπέζι μας, ζωγραφισμένο όμορφα και το πλεκτό Τηνιακό καλαθάκι που ήρθε αμέσως με τα μαχαιροπήρουνα και το ψωμί αμέσως μας έσπρωξαν να παρατηρήσουμε κι άλλες λεπτομέρειες γύρω μας. Όπου έπεφτε το μάτι, χαιρότανε! Κι αμέσως μετά ο κατάλογος, ” το μενού” ! Με πόσο μεράκι έγινε αυτή η σύνθεση;

-Αν και οι γεύσεις είναι ανάλογες, πέσαμε σε διαμαντάκι, είπαμε κι οι δύο συγχρόνως.

IMG_1958[1]Μας πήρε ώρα να τον μελετήσουμε κι ακόμα πιο πολύ να αποφασίσουμε πόσα πιάτα αντέχουμε να δοκιμάσουμε! Για το μόνο που δεν διστάσαμε ήταν το τι θα πιούμε. Φυσικά μπύρα ΝΗΣΟΣ!

Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο χταπόδι (σιγομαγειρεμένο με ξύδι, πετιμέζι και ακέραιο σκόρδο), στα κυδώνια αχνιστά και την ταραμοσαλάτα με φρέσκο μελάνι σουπιάς, για να αρχίσουμε… Ακολούθησαν τα αμπελοφάσουλα (σήμα κατατεθέν της Τήνου μα εδώ σερβιρισμένα με σπόρους κολοκύθας και ήλιου και σάλτσα φρέσκιας τομάτας), η σαλάτα Θαλασσάκι (τομάτα πεντανόστιμη, κομμένη σε ροδέλες και στολισμένη με λεπτοκομμένα κολοκυθάκια, ξερή τομάτα και φλούδες γραβιέρας Τήνου), κολοκυθάκια (σοταρισμένα με λουίζα, σκορδάκι και φλούδα λεμονιού πάνω σε φρυγανισμένο μαύρο ψωμί) και πίτα κατσικάκι.

Ελληνική δημιουργική κουζίνα, με υλικά από ντόπιους παραγωγούς. Τίποτα το εξεζητημένο. Κάθε πιάτο όμως έχει φτιαχτεί με μεγάλο μεράκι και φροντίδα.

Εδώ τα καλά υλικά στα χέρια μιας ευφάνταστης μαγείρισσας παρουσιάζονται μπροστά μας σε πιάτα μεγάλης καλλιτεχνίας και προσφέρουν σε όλες μας τις αισθήσεις την απόλυτη απόλαυση! Δεν πρέπει να παραλείψω να πω ότι η μουσική που μας συνόδευσε ήταν ότι καλύτερο για την ώρα, το μέρος και το γεύμα!

IMG_1955[1]-1Ζητήσαμε να γνωρίσουμε τους δημιουργούς αυτής της υπέροχης γωνιάς. Η Αντωνία και ο ‘Αρης κάθισαν για λίγο μαζί μας. Κι οι δύο από το νησί, αποφάσισαν πριν 15 χρόνια να βάλουν το μεράκι και τα ταλέντα τους και να στήσουν κάτι ντόπιο και ποιοτικό, που θα κάνει τη διαφορά. Σήμερα στο Θαλασσάκι εργάζονται 17 άνθρωποι (εκτός από αυτούς τους δύο) οκτώ μήνες τον χρόνο. Συνεργάζονται με Τηνιακούς παραγωγούς, οι οποίοι έμαθαν να καλλιεργούν όλα όσα τους παραγγέλνουν για τις ανάγκες τους. Μια μικρή μονάδα πρότυπο που δίνει καλή δουλειά ακόμα και τώρα με την κρίση.

Η Αντωνία, λιγομίλητη, με βλέμμα καθαρό, λέει λιγότερα από όσα κάνει. Δεν δούλεψε ποτέ σαν κοινωνική λειτουργός – που σπούδασε- αλλά αυτό που κάνει είναι σίγουρα λειτούργημα! Δεν ακούσαμε τίποτα ” δήθεν”. Αντίθετα χαρήκαμε με όλα όσα ανταλλάξαμε και σιγουρευτήκαμε ότι αυτό το ζευγάρι θα συνεχίσει να χαρίζει απόλαυση σε όσους αποφασίζουν να περάσουν από το “Θαλασσάκι” τους.