Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ο εταίρος που θα ήθελαν όλοι

 

Του Γ.Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Αν κάποιοι στην πολιτική έχουν αστέρι ανάμεσα τους βρίσκεται και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.  Αν ο Φώτης Κουβέλης δεν έκανε διαδοχικά σφάλματα για τον εαυτό του, δεν θα γινόταν αρχηγός κόμματος μόλις στα 35 του. Και αν ο Παπανδρέου δεν είχε διασπάσει το ΠΑΣΟΚ  δεν θα  διεκδικούσε την είσοδο του στη Βουλή μόλις μερικούς μήνες αργότερα, ως εταίρος της Φώφης Γεννηματά και πρώτος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Ο διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας από τη Βέροια έχει κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά  που σπανίζουν στον σύγχρονο δημόσιο βίο. Πρώτον, έγινε αρχηγός ενός κόμματος χωρίς να είναι επαγγελματίας της πολιτικής. Δεύτερον, δεν πήρε το δακτυλίδι από τον απερχόμενο αρχηγό αλλά αντίθετα εξελέγη με κανονικές εσωκομματικές διαδικασίες και ανταγωνιστές. Τρίτον, είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος της Κεντροαριστεράς που διακήρυξε το στόχο της συνεργασίας σ’ αυτόν το χώρο και σε μερικούς μήνες τον υλοποίησε κιόλας. Και τέταρτον, έχει τα γνωρίσματα του πολιτικού που θα ήθελαν όλα τα κόμματα ως εταίρο τους.

Ενεχομένως όλα αυτά δεν εγγράφονται ιδιαιτέρως στη μεγάλη εικόνα του εγχώριου δημόσιου βίου καθώς πρόκειται για ένα κόμμα που στις  τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να πιάσει ούτε τη μονάδα. Μόνο που ο Θεοχαρόπουλος εκλεγόμενος, δεν λειτούργησε ως συνέπεια της εκλογικής συντριβής, αλλά ως φορέας αναστροφής της.

Οι παλαιοί στην πολιτική πιάτσα λένε ότι αν κατέβαινε αυτόνομα στις εκλογές θα είχε πολύ καλύτερη τύχη από τον κυρ- Φώτη. Για την ακρίβεια θα ξανάδινε στη ΔΗΜΑΡ το χαρακτήρα της αξιοπρεπούς λύσης για κάποιον που δεν θέλει να γυρίζει στη Χαρ. Τρικούπη ούτε να φτάσει ως την Κουμουνδούρου. Με την απογοήτευση που αναδύουν όλα τα ψηφοδέλτια σ’ αυτές τις εκλογές γιατί να μην ψηφίσει κάποιος ένα νέο παιδί με φωτεινό πρόσωπο;

Αν στις επιδιώξεις του είναι να ξαναστήσει τη ΔΗΜΑΡ στα πόδια της, εξασφάλισε την πρώτη προϋπόθεση να το κάνει: την παρουσία του στη Βουλή. Χάρη στους χειρισμούς του, το ισχνό υπόλειμμα  κόμματος που παρέλαβε θα έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Ο Θεοχαρόπουλος δεν προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Το ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε έχει τίτλο: ‘Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούμενο από τα κόμματα: α) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – ΠΑΣΟΚ και β) Δημοκρατική Αριστερά  – ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννηματά και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος).

Είναι μια σχέση win-win. Ο ίδιος αρχίζει από καλύτερη θέση και η  Φώφη έχει κάτι φρέσκο και άφθαρτο στο αριστίνδην ψηφοδέλτιο της. Αν ως εδώ τον έφερε αστέρι του, τα υπόλοιπα θα κριθούν από την κοινοβουλευτική παρουσία του. Τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει ένας νέος πολιτικός στη θέση του;