Θεόδωρος Πάγκαλος: Ο ατελείωτος κατήφορος του ανθρώπου που θα γινόταν βασιλιάς

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)“Η ιθύνουσα ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, όλοι αυτοί, είναι εγκληματική σπείρα. Είναι κοινού ποινικού δικαίου, έχουνε μπροστά τους έναν κατάλογο υποθέσεων και επιχειρήσεων τις οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να κερδοσκοπήσουν και δεν τους νοιάζει τίποτε άλλο…. Είναι άθλιοι, είναι εγκληματίες, είναι καθάρματα. Γλοιώδεις και τερατώδεις εγκληματίες…. Η Χρυσή Αυγή είναι συμπολίτευση, γιατί έχει κάνει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ…”

Δεν είναι κουβέντες  από χαμαιτυπεία και πεζοδρομιακούς ρήτορες. Ακούστηκαν στον αέρα ραδιοφωνικού σταθμού από πρώην πολιτικό. Συνεπώς δυο ενέργειες πρέπει να επακολουθήσουν. Ή να κληθεί ο εισαγγελέας ή να κληθεί ο ψυχίατρος. Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει.

Δεν είναι πλάκα.  Όσα αναφέρονται στην εισαγωγή εκστομίσθηκαν από τον πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Πάγκαλο.  Αν δεν είναι θέμα ψυχιατρικής  εκδήλωσης  ασφαλώς είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της χώρα αποτελείται από “εγκληματίες και καθάρματα”  προφανώς πρέπει να επέμβει και να τους στερήσει το δικαίωμα να κυβερνούν. Το λέει άλλωστε ο ιδιος: “Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο για το πολίτευμα του λαού και τα συμφέροντα της πατρίδας, δεν κάθεσαι να συζητάς τι είδους ενότητα θα κάνουμε, ποιος θα γίνει πρόεδρος και τι κοινό πρόγραμμα θα φτιάξουμε”.

Το άλλο ενδεχόμενο είναι να λογοδοτήσει αυτός που απευθύνει αυτές τις κατηγορίες  εφόσον δεν μπορεί να τις αποδείξει. Αυτές δεν είναι πολιτικές απόψεις. Είναι συγκεκριμένες  κατηγορίες ποινικού περιεχομένου. Αν μείνουν έτσι  τότε νομιμοποιείται ο καθένας να λείε ότι νομίζει και θα γίνουμε ζούγκλα.

Πολλοί σκέπτονται ότι “έξεστιν  Κλαζομενίοις ασχημονείν” ή ” εκ στόματος κόρακος κρα εξελεύεται” οπότε δεν χρειάζεται να  ασχοληθεί κανείς. Και φέρνουν προς απόδειξη ότι δεν υπάρχει πρόσωπο το οποίο δεν έχει καθυβρίσει ο Πάγκαλος. Από τον Κώστα Λαλιώτη μέχρι τον Κ. Σημίτη, ή και τον Γ. Παπανδρέου τον οποίο εν συνέχεια εκθειάζει. Κατά το πρότυπο “εκεί που φτύνει γλύφει”.   1975307

Άλλοι -και κυρίως οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ- θεωρούν ότι κάποιος πρέπει να τον σταματήσει γιατί  έχει αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμούν ότι εκτός από τον Σαμαρά -που δημιούργησε το αντιμνημονιακό πλαίσιο και μετέτρεψε τον ακτιβισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζική πολιτική- ο επόμενος ευεργέτης του κόμματος που  κυβερνάει σήμερα είναι  ο Πάγκαλος. Χωρίς τις ύβρεις του ο  Τσίπρας δεν θα κατάφερνε να κερδίσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων.

Βέβαια ο πρώην υπουργός είναι γνωστός και μη εξαιρετέος.  Όπως του έχει καταλογίσει ο πρώην  συνάδελφος του Πάρις Κουκουλόπουλος, τον οποίο προσέβαλε και άλλοι,  βαρύνεται με πολλά ατοπήματα. Ακόμη και χυδαιολογίες, κυρίως  μπροστά την κάμερα. Ενίοτε μάλιστα υπερηφανεύεται γι’ αυτά.

Είναι ο άνθρωπος που αποκάλεσε τον Ανδρέα Παπανδρέου “δωρολήπτη”. Εξέθεσε τη χώρα  όταν αναγκάστηκε να ζητήσει ταπεινωτικά συγγνώμη από τη Γερμανία  επί των ημερών  του. Στο υπουργείο Εξωτερικών διωκόμενος παρεδόθη στους διώκτες του, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ γιατί συκοφάντησε με ελεεινό τρόπο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

Το θέμα με τον Θόδωρο Πάγκαλο είναι τι ακριβώς  είναι αυτό που έκανε έναν ταλαντούχο πολιτικό με σημαντική διαδρομή στην πολιτική ζωή –  και μάλιστα  κάποτε θα μπορούσε να είναι  υποψήφιος πρωθυπουργός- να πάρει την κατηφόρα του που τον  καθιστά γραφικό  αθυρόστομο χωρίς όρια. Γιατί εξέπεσε “ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς”;  Τι οδηγεί  έναν χαρισματικό πολιτικό με δύναμη  λόγους και ευχέρεια επιχειρημάτων να  μην σέβεται   τους κανόνες του δημοσιου διαλόγους και τους όρους της πολιτικης αντιπαράθεσης;

Πάντα ήταν αμετροεπής, με απύλωτο στόμα, αδέσποτος και προσβλητικός. Αλλά από τότε που το εκλογικό σώμα στην περιφέρεια του τον αποδοκιμάστε και έστειλε στη Βουλή την Χριστοφιλοπούλου έκοψε την αλυσίδα. Τώρα στέφεται και εναντίον του εαυτού του δηλώνονται ότι ψήφισε τη ΝΔ και εν πάσει περιπτώσει τάσσεται στο πλούτο του κόμματος του Κυριάκος Μητσοτάκη.

Τα “Άπαντα” του Θ. Πάγκαλου στο ραδιοσταθμό “Βήμα FM” θα έκαναν οποιονδήποτε έχει σχέση με το δημόσιο βίο να ντρέπεται. Αν τη τι άλλο γιατί  διασύρει την  έννοια του πολιτικού. Είναι σαν κάποιος να έχει χάσει τον έλεγχο  και να μην έχει συναίσθηση των λόγων του. Φτάνει στο σημείο να του ζητούν  να μιλήσει για να σπάσουν πλάκα.  Τουλάχιστον ,  όπως είπε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου για  αυτόν: “Ας τον φωτίσει ο Θεός” να σταματήσει- για να προστατεύσει όσον αυτοσεβασμό του απέμεινε.