Βέλγιο, Ιούνιος 1815- Ελλάδα, Ιούνιος 2015: πως φτάνει κανείς στο Βατερλό (του)!

Απο την Καλυψώ


«Βατερλό δεν πρόκειται να υπάρξει. Μέγας Ναπολέων δεν είμαι ούτε εγώ ούτε ο Αλέξης Τσίπρας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο δείπνο που οργάνωσε η “ΑΡΓΩ” στις Βρυξέλλες, όπως έγραψε ο Σχολαστικός!

Η αναφορά του προφανώς συνδέε τα χάλια μας και με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτές τις ημέρες για τα 200 χρόνια από την ιστορική μάχη .

Υπάρχει όμως μια πτυχή του Waterloo, που συχνά παραβλέπεται: δεν ήταν η μεγαλύτερη μάχη της εποχής του Ναπολέοντα. Είναι παρερμηνεία ότι το Βατερλό ήταν η τιτάνια μάχη για τον τερματισμό όλων των μαχών.

Ήταν μια σημαντική μάχη, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά σε σύγκριση με άλλες, το Βατερλό ήταν αρκετά μικρότερη.

Γιατί λοιπόν το Βατερλό κέρδισε τη θέση του στην ιστορία;

Προφανώς διότι αυτή ήταν πραγματικά η οριστική μάχη που οδήγησε στο τέλος έναν εικοσαετή πόλεμο. Αν υπάρχει μια λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει πραγματικά την κατάσταση στο Βατερλό στις 18 Ιουνίου του 1815  είναι: σύγχυση. Αυτό επισημαίνεται από διάφορους συγγραφείς και ιστορικούς.

Ακόμη και οι πολύχρωμες στολές δεν άφηναν εύκολα περιθώριο να διακρίνει κανείς τον φίλο από τον εχθρό.

Για παράδειγμα το βρετανικό τάγμα 12ο Light Dragoons , φορούσε μπλε παλτά, σε αντίθεση με τα λαϊκότερα “κόκκινα παλτά» που φορούσε το βρετανικό πεζικό. Η Πρωσική μαύρη στολή εύκολα μπερδευόταν με τη γαλλική μπλε. Αυτό το φαινομενικά απλό λάθος μπορεί να κόστισε στο Ναπολέοντα τη μάχη και την αυτοκρατορία του.

Το Βατερλό είναι ένα κλασικό παράδειγμα της ομίχλης του πολέμου. “Φαίνεται ότι ο Ναπολέων χρησιμοποιώντας ένα χάρτη που ήταν λανθασμένα τυπωμένος έχασε τη μάχη, ή τουλάχιστον θα μπορούσε το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικά”, εξηγεί ο Robert Kershaw, συγγραφέας του βιβλίου «24 ώρες στο Waterloo: 18 Ιουνίου 1815 ».

Ένα τοπογραφικό σφάλμα μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μιας μάχης, ειδικά όταν η μάχη αυτή όπως εξηγείται από τον Wellington ήταν ” σώμα με σώμα”.

Κατά τη διάρκεια της μάχης είναι σαφές ότι κανένας δεν ξέρει τι στο διάολο συνέβαινε”, δήλωσε ο O’Keeffe. ” Αλλά αργότερα ο Δούκας του Ουέλινγκτον αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε απολογισμό της μάχης.

Το μόνο που είπε ήταν ότι η μάχη είναι σα μια μπάλα: δεν ξέρει κανείς τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της. Με απλά λόγια κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε πέρα από τον τομέα του.

Σαφώς δεν είναι Μέγας Ναπολέων ο Βαρουφάκης – ούτε ο Τσίπρας. Αλλά σε κάτι του μοιάζουν: δεν έχουν τον σωστό χάρτη και βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση!!!!