Κάλπες εν όψει: η κυβέρνηση δημιουργεί “εκλογικό κλίμα”

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΕρώτηση: πόσο κοντά σε αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες βρισκόμαστε; Απάντηση: εξαρτάται από την ανάγνωση της κυβερνητικής συμπεριφοράς. Από τη μια υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργό για εκλογές σε 3,5 χρόνια. Από την άλλη υπάρχουν  δηλώσεις και συμπεριφορές  του Πρωθυπουργού και υπουργών με τροχιοδεικτική λειτουργία που τις τοποθετούν σε  3,5 εβδομάδες.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία με την πλειοψηφία των 153 εδρών, που διαθέτει τυπικά, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται επικοινωνιακά και .. ψυχολογικά για εκλογικό αιφνιδιασμό επί της ουσίας.

Ας αρχίσουμε με τις ενδείξεις τελευταίας εσοδείας- μια ομοβροντία υπουργικών παρεμβάσεων συστηματικής προετοιμασίας του εκλογικό κλίματος στο οποίο η κυβέρνηση έχει προσέλθει με συγκεκριμένη γραφή: τη γνωστή θεωρία για τη μάχη τους κακούς ξένους.

Προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος  δήλωνε ότι ‘αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές,  το λόγο θα έχει ο λαός’. Συμβαίνει όμως ο συγκεκριμένος υπουργός να γνωρίζει ότι οι ‘κόκκινες γραμμές’, ειδικά στο συνταξιοδοτικό που ‘καίει ‘ την κυβέρνηση, έχουν ήδη παραβιαστεί και θα παραμείνουν παραβιασμένες ως το τέλος, και ενδεχομένως να προετοιμάζεται περαιτέρω παραβίαση. Γιατί  σπεύδει να εκτεθεί  δηλώνοντας ότι είναι απαραβίαστες αν δεν πρόκειται για προαναγγελία εκλογών κατ’ ουσίαν;

Η προϋπόθεση που θέτει για μην γίνουν εκλογές δεν ισχύει και το γνωρίζει. Ή αλλιώς ο λόγος τον οποίο επικαλείται για να μιλήσει ο λαός’ ήδη υπάρχει. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά συγκεντρώθηκε η εσωκομματική φράξια των 53 της οποίας ηγείται και …απέρριψε τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση για το προσφυγικό. Δηλαδή κατασκεύασε ένα καλό επιχείρημα ‘αριστερού τύπου’ για προεκλογική χρήση, κυρίως έναντι της Ζωής και του Λαφαζάνη, που θα επιχειρήσουν να πάρουν πίσω τις κομματικές δυνάμεις που τους στέρησε ο Τσίπρας.

Λίγα 24ωρα αργότερα ο  Νίκος Παππάς, ο πιο κομβικός παράγων του κυβερνητικού συστήματος, δηλώνει ότι η επιδίωξη της διεύρυνσης είναι για τη κυβέρνηση ‘θεμιτή, συνεχής και εφικτή’. Δηλαδή; Προφανώς αυτό που λέει είναι αυτονόητο. Αλλά γιατί το λέει τώρα και χωρίς καμιά  συγκεκριμένη αφορμή;

Μέχρι στιγμής η κυβερνητική πλειοψηφία αντί να διευρύνεται μειώθηκε, έστω κατά έναν βουλευτή. Από που προκύπτει ενδεχόμενη διεύρυνσή της; Ποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  θα προσχωρήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή από ποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρεθεί … διευρυνσίας; Άλλος τρόπος από αυτούς δεν υπάρχει.  Άρα η διεύρυνση στην οποία αναφέρεται ο υπουργός δεν μπορεί να προκύψει πάρα μόνο ως διεύρυνση των… ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Πως και με ποιους δεν γνωρίζουμε, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, αλλά είναι ηλίου φαεινότερον ότι η έμπνευση γι’ αυτή τη δήλωση είναι εκλογική και τίποτε άλλο.

Τρίτος υπουργός, ο  Γ. Κατρούγκαλος αυτή τη φορά, διαβεβαιώνει από την κομματική εφημερίδα ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις -που έχουν ήδη κοπεί- με την έννοια ότι στις συζητήσεις του με την τρόικα κάνει ο ίδιος υπολογισμούς με … κομμένες  κύριες συντάξεις. Άρα ξέρει ότι αυτό που λέει δεν ισχύει. Ότι σπεύδει όμως να πει ταυτόχρονα ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις κάτω από ..1300 ευρώ,  τι άλλο  από προεκλογικό τρικ μπορεί να είναι;

Ειδικά αν υπολογιστεί  ότι αυτή τη ρητορική την επαναλαμβάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρέχοντας διαβεβαιώσεις που ξέρει ότι δεν είναι ακριβείς: ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Το όριο που θέτει ο υπουργός του συνιστά διευκρίνιση και με αυτό το όριο θα προσέλθει στις εκλογικές ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας την επίσπευσή τους ως απάντηση στην επιδίωξη της τρόικας να το παραβιάσει.

Τέλος υπάρχουν οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του  Πρωθυπουργού στις οποίες παρατηρείται  ένας συνδυασμός τουλάχιστον παραπληροφόρησης για τις κοινοτικές αποφάσεις και ειδικής ανθρωπιστικής ρητορικής υπέρ των προσφύγων. Είναι  χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του και από τις  Βρυξέλλες και από τη Σμύρνη. Αλλά περισσότερο χαρακτηριστική είναι η ομιλία του σε μια συνάντηση επί γαλλικού εδάφους των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας.Ένας πρωθυπουργός που καίγεται  για πρακτικές λύσεις  για τη χώρα και χρειάζεται  επειγόντως την  ευρωπαϊκή βοήθεια προσφεύγει σε  ξαναζέσταμα της σούπας:

 ‘Πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας προσπάθειας, να επιβάλει η Ευρώπη των 28 τους δικούς της κανόνες, τον μονόδρομο της σκληρής λιτότητας, σε μία χώρα που αποφάσισε δημοκρατικά να επιλέξει κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα’.

Σταχυολογώντας την επικαιρότητα βρίσκει κανείς πολλές ενδείξεις προετοιμασίας εκλογικής ατμόσφαιρας από την κυβερνητική πλευρά. Και δεν θα ήταν πολύ τολμηρό εάν στοιχηματίσουμε με καλές πιθανότητες ότι οι εκλογές, αν δεν είναι μονόδρομος, είναι επιλογή την οποία ήδη προετοιμάζει το επιτελείο Τσίπρα, προσπαθώντας να συνθέσει αφηγήματα που να τις νομιμοποιούν.

Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με αυτές τις εκλογές προσπαθεί να αποφύγει τις δυσκολίες  -που προέκυψαν εξ αιτίας της πολιτικής του- ή αν προσπαθεί να .. διαφύγει γενικώς ο ίδιος και να δώσει τα αναμμένα κάρβουνα σε άλλους. Στην πρώτη περίπτωση δεν πρόκειται να πετύχει απολύτως τίποτε γιατί αυτή τη φορά δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό να κάνει. Στη δεύτερη υπάρχει μια λεπτομέρεια: θα κάνει τις εκλογές αμέσως μόλις σιγουρευτεί ότι θα τις χάσει.