Κάντο όπως τα ΕΛΠΕ 

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

7e1acdc74a693950225e1a86abf8171d ΔεληγιάννηςΤα γεγονότα είναι γνωστά. Το πιο άρτιο Κέντρο  Ταυτοποίησης – hot spot-  λειτουργεί ήδη στη Χίο, στο  χωριό Χαλκειός.  Μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1.100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους με υψηλές προδιαγραφές: διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό  σε κοιτώνες έπιπλα και συστήματα ψύξης θέρμανσης  και τους απαραίτητους χώρους υγιεινής.

Εκεί η Ελλάδα δίνει τις καλύτερες εξετάσεις της  σε ότι αφορά τη βούλησή της να  σηκώσει με αξιοπρέπεια και πληρότητα  το βάρος του προσφυγικού κύματος ,καθώς η Χίος ειναι ο δεύτερος κατά σειρά προορισμός μετά τη Λέσβο.  Το 2015 έφτασαν 125.000 πρόσφυγες από μόλις 6.500 το 2014.

Aυτό που καθιστά το  Hot spot  της  Χίου αξιοπρόσεκτο είναι ότι  αποτελεί αποτέλεσμα παρέμβασης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: για την ακρίβεια είναι έργο των ΕΛΠΕ.

Η  εταιρία, συνεργαζόμενη με τις κρατικές και τοπικές αρχές προσέφερε την υποδομή, τον εξοπλισμό, την επίβλεψη και πρωτίστως την ευθύνη με την οποία έσπευσε να συνδράμει. Πρακτικά δημιουργήσει έναν υποδειγματικό  χώρο  με  υψηλή ποιοτικά στάνταρτ μέσα στις προθεσμίες.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλός Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Γρηγόρης Στεργιούλης : ‘Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, απόδειξη πως απόδειξη πως όταν εταιρείες συνεργάζονται με τις τοπικές κοινωνίες, δεν υπάρχει τίποτα να μας φοβίζει‘.

αρχείο λήψηςΣ’ αυτή την επισήμανση βρίσκεται η ουσία της παρουσίας των ΕΛΠΕ στο νησί-αιχμή των προσφυγικών ροών. Υποδηλώνει πως αν υπήρχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας  και η Πολιτεία έσπευδε  εγκαίρως να τις  παροτρύνει να αναλάβουν την κατασκευή των Κέντρων εξ αρχής,  ο θόρυβος  λόγω των καθυστερήσεων που ζημίωσε τη χώρα θα είναι αποφευχθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση τα ΕΛΠΕ  πήραν μόνα τους την πρωτοβουλία, αλλά είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση την αξιοποιούσε ως αφορμή για να ζητήσει η ίδια και από άλλους  επιχειρηματικούς ομίλους ανάλογες δραστηριότητες θα έβρισκε ανταπόκριση.8c2a92fd-6859-4160-af81-3623c6f77894

Σε κάθε περίπτωση η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων “HELPE Village” αναδεικνύει την ευχέρεια που έχει η χώρα να αντιμετωπίζει  προβλήματα αυτού του είδους και αυτής της κλίμακας με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. ‘ Με άλλα λόγια : ‘Κάντο όπως τα ΕΛΠΕ”. 

Μεταξύ των άλλων η προπαρασκευαστική συνεργασία των εκπροσώπων της εταιρίας με την αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς βουλευτές και τους άλλους φορείς του νησιού απέτρεψε αντιδράσεις σαν αυτές που προκάλεσε η κυβερνητική απόπειρα να δημιουργηθούν τα υπόλοιπα hot spots σε  άλλες περιοχές. Αλλιώς μπορεί να μιλήσει στην τοπική κοινωνία  μια επιχειρηματική ομάδα και αλλιώς  τα κόμματα και οι κυβερνήσεις.

Ενδεχομένως είναι και θέμα εμπιστοσύνης. Μια εταιρία δεν έχει να κερδίσει κάτι συνδράμοντας μια τέτοια προσπάθεια, πέρα από την ικανοποίηση   της έμπρακτης αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς και της Εταιρικής Ευθύνης της,  όπως απαιτεί η σύγχρονη επιχειρηματική κουλτούρα. Μεleros_hotspot-thumb-large τις κυβερνητικές δράσεις οι πολΊτες είναι επιφυλακτικοί.

boyrnoys_18Εν πάση περιπτώσει ότι τα ΕΛΠΕ εξασφάλισαν τη συμπαράσταση των κατοίκων στη δημιουργία του Κέντρου και το αποτέλεσμα που παρέδωσαν  διασφαλίζει διαμονή με αξιοπρέπεια σε όσους θα φιλοξενήσει, υποδεικνύει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφεί η πολιτεία στα επόμενα βήματα αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η υποστήριξη των ΕΛΠΕ υπερβαίνει τα όρια της οικονομικής και τεχνικής συνδρομής και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο. Το κλειδί  είναι αυτό που είπε ο δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, υποδεχόμενος το κλιμάκιο του Ομίλου: ‘Η  δωρεά σας βοηθάει την κοινωνία να διαχειριστεί με καλύτερη οργάνωση όλο το ζήτημα της μετανάστευσης στο πλαίσιο, της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής’