Κάπου αλλού (προσ)βλέπουν οι φαρμακοποιοί…

 

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος

Η απεργία διαρκείας την οποία ξεκινούν οι φαρμακοποιοί όλης της  χώρας αποτελεί  ένα πολύ μεγάλο ρίσκο για τον κλάδο.Το κύριο και βασικό ερώτημα είναι:

Πότε θα μπορούσε να λήξει μία απεργία διαρκείας σαν αυτή, όταν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και αποφασισμένη να εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θα δίνεται το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν και να λειτουργούν σειρά  ιδιωτικών φαρμακείων στην χώρα μας;

Είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης και θα βραχυκύκλωνε την συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών η ΚΥΑ να εκδοθεί πάραυτα, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Θα είναι μία κίνηση η οποία θα τραβούσε το «χαλί» κάτω από τα πόδια της συνδικαλιστικής ηγεσίας των φαρμακοποιών και θα αντέστρεφε όλα τα βασικά ερωτήματα, προς την πλευρά του κλάδου αυτή τη φορά…

Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξάνθος (ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΊΤΑΣ)
Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξάνθος (ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΊΤΑΣ)

Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών δεν έχει προβλέψει τα ως άνω ερωτήματα και προβλήματα πριν προχωρήσει στην  απόφαση για έναρξη της πανελλαδικής απεργίας διαρκείας του κλάδου. Κάτι άλλο συμβαίνει, προφανώς.

Εκείνο το οποίο μπορεί να συμβαίνει είναι η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών, αφού βλέπει τον κλάδο να χάνει τη μάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών φαρμακείων στη χώρα μας, να προετοιμάζει τον κλάδο προκειμένου να μην χάσει την επόμενη μάχη: Τον επανακαθορισμό των δικτύων διανομής για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)!

Η απαίτηση των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση είναι τα αρμόδια υπουργεία  να θεσπίσουν μέχρι το τέλος του 2015 το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως από τον Ιούνιο του 2016 η διανομή των ΜΥΣΥΦΑ. Με άλλα λόγια, προκειμένου τα ΜΥΣΥΦΑ να μπουν ακόμη και στα ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας μας.

OADAΤο ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι τα ΜΥΣΥΦΑ θα διανέμονται αποκλειστικά και μόνον από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αυτή φαίνεται ότι είναι η μάχη την οποία δίνουν από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι φαρμακοποιοί της χώρας μας: Η οριστική και αποκλειστική παραμονή της διανομής των ΜΥΣΥΦΑ από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας.

Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών οδηγεί τον κλάδο σε πανελλαδική απεργία διαρκείας, ενώ η ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό μπορεί να έχει εκδοθεί μέσα στις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας…

Μάλλον πιο μπροστά (προσ)βλέπουν οι φαρμακοποιοί και, εάν πράγματι συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί ο κλάδος να έχει ακόμη δυνατότητες άσκησης πίεσης, ασφυκτικής πίεσης, προκειμένου να μην δούμε ΜΥΣΥΦΑ, φάρμακα κανονικά δηλαδή, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δίπλα στα κοτόπουλα και τις αντζούγιες…

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΤΑΡΤΖΗ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΤΑΡΤΖΗ