Μήπως συμφέρει πλέον τον Τσίπρα η απόρριψη απο το ΣτΕ;

 

Του Γ. Λακόπουλου

 

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)
Σε πρώτη ανάγνωση η σπουδή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη να προκαταλάβει την απόφαση του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες μοιάζει με γκάφα. Ένα αψυχολόγητο αυτογκόλ.

Υπαγορεύοντας την απόφαση και το σκεπτικό της οδηγεί τους δικαστές να πράξουν το αντίθετο από την επιθυμία του- για να μην δείξουν χειραγωγούμενοι.

Είναι έτσι τα πράγματα; Μπορεί να έκανε ένα τόσο σοβαρό λάθος ένας υπολογιστής πολιτικός;

Καθώς κατακάθεται η σκόνη της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται μια νέα διάσταση: το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να μπλοφάρει με τις άδειες.

Είτε γιατί έτσι το σχεδίασε εξ αρχής, είτε για να βελτιώσει το συσχετισμό δύναμης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που είναι εμφανώς εναντίον του.

Δηλαδή να τον συμφέρει η  απόρριψη  απο το ΣτΕ, επειδή  τελικά  θα βγεί  διπλά κερδισμένος..

Η υπόνοια της μπλόφας προέρχεται από τις αναλύσεις της συνταγματικής τάξης. Για την ακρίβεια, όπως λέει κορυφαίος συνταγματολόγος – χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις, κατά την ερμηνεία του καταστατικού χάρτη η πιθανότερη απόφαση του ΣΤΕ θα έχει δύο σκέλη.

-Το ένα θα κηρύσσει συνταγματική την διενέργεια του διαγωνισμού από τον υπουργό Επικρατείας -από τη στιγμή που δεν υπήρχε Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, εξ αιτίας της άρνησης της ΝΔ να συμπράξει στη διαμόρφωση της πλειοψηφίας που απαιτεί η συγκρότηση του.

Μη υπάρχοντος του ΕΣΡ η κυβέρνηση αναζήτησε τον πλησιέστερο τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού -που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- και να μεγιστοποιήσει το δημόσιο συμφέρον. Αρά σ’ αυτό δεν αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή.

Αντίθετα, κατά τον ίδιο συνταγματολόγο, είναι ενδεχόμενο το ΣΤΕ να αποφανθεί διαφορετικά από την κυβέρνηση για τον αριθμό των αδειών, συνδυάζοντας τις ψηφιακές δυνατότητες και την ανάγκη για πολυφωνία που ορίζει το Σύνταγμα.

Σ’ αυτή τη περίπτωση είναι ιδιαιτέρως πιθανό να αποφασίσει το ίδιο το Συμβούλιο να υποδείξει την αύξηση του αριθμού των αδειών κατά δυο ακόμη.

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.

Προσποιούμενη ότι κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, θα πειθαρχήσει στην απόφαση και θα εκχωρήσει δύο ακόμη άδειες. Καθώς το ίδιο το ΣΤΕ θα κρίνει ως ανεπίτρεπτη την αφαίρεση των αδειών που δόθηκαν ήδη δεν θα τίθεται θέμα ακύρωσης των παραχωρήσεων συχνότητας στους τέσσερις. Προφανώς αυτή τη νομική πλευρά έχει κατά νου η ΝΔ όταν διευκρινίζει ότι αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα αφαιρέσει ό,τι δόθηκε.

Με την αναγκαστική διεύρυνση του κύκλου των αδειών η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μείωση του τιμήματος που έχει εξασφαλίσει για τις τις τέσσερις, αλλά ούτε και να προκηρύξει τις δυο επιπρόσθετες. Θα ανακηρύξει υπερθεματιστές του δυο επιλαχόντες που έχουν ήδη καταθέσει προσφορές.

Έτσι θα πετύχει πολλά τρυγόνια ταυτόχρονα. Θα δείξει ότι εφαρμόζει τη απόφαση του δικαστηρίου. Θα πάρει άλλα 120 εκατ.. Και θα βρεθούν με άδειες ο Κοντομηνάς και ο Σαββίδης –που έχουν ήδη διαθέσει από 61 εκατ. περίπου ο καθένας  και κατά το νόμο θεωρούνται επιλαχόντες.

Συμπέρασμα:

Έξι κανάλια, 460 εκατ. είσπραξη και πλήρης συμμόρφωση προς το ΣτΕ. Αυτό θα είναι νέος θρίαμβος για την κυβέρνηση και τη μεγιστοποίηση που ενδεχομένως ήθελε να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός κάνοντας πως παρεμβαίνει.

Ταυτόχρονα μια τέτοια απόφαση θα είναι και καταστροφή για την ΝΔ, η τακτική της οποίας είναι ακατανόητη και δείχνει να υπαγορεύεται από τους ενδιαφερόμενους. Σ’ αυτή τη περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί να απομακρύνει πολλούς από το περιβάλλον του.