Τρίτη 6 Δεκέμβριος 2016 Βρείτε μας στο FacebookΒρείτε μας στο GooglePlus

Καρυδόπιτα, χειμωνιάτικη και γιορτινή

20151129_114032

Της Πάολας Ψαρρού

PPS (1)

Στην παραδοσιακή συνταγή της καρυδόπιτας μετράμε τα καρύδια σε κουταλιές. Με το ίδιο μέτρο, υπολογίζοντας ίση ποσότητα μετράμε την ζάχαρη και το σιμιγδάλι.
Όσες κουταλιές μετρήσαμε από αυτά τα υλικά, τόσα πρέπει να είναι και τα αυγά που θα βάλουμε.
Η συνταγή (με βάση το 9) πού ακολουθεί είναι για ένα μεσαίο ταψί.
Βγάζει 12 μεγάλα ή 18 μεσαία κομμάτια.

ΥΛΙΚΑ

9 κ.σ. καρύδια (χοντροκοπανισμένα)
9 κ.σ. ζάχαρη
9 κ.σ. σιμιγδάλι
9 αυγά
30 ml κονιάκ
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. κανέλλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλο

Για το σιρόπι:
3 φλ. νερό
2 1/2 φλ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλας
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το baking powder και το κονιάκ.

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.

Προσθέτουμε τα καρύδια στο μείγμα των κρόκων και στη συνέχεια με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τη μαρέγκα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε στους 170°C για 40′.

Βγάζουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά (για 10′) και την χαράζουμε σε κομμάτια.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλλα για 12′-15′. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι.

Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι την καρυδόπιτα. Την αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να σερβίρουμε.

 

Σημ.: Πριν ρίξουμε το σιρόπι, τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα κάθε κομμάτι της καρυδόπιτας σε 4-5 σημεία. Έτσι θα απορροφηθεί καλύτερα.

Καλή επιτυχία!

LinkedIn