Κατερίνα Πολέμη: Δύο κόσμοι, μία μουσική

Από την Καλυψώ

images (1)
Φέτος το καλοκαίρι, ξεκίνησε από την Άνδρο. Συνέχισε με μια περιοδεία στα Δωδεκάνησα και θα καταλήξει στη Βραζιλία όπου θα εμφανιστεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στο Ρίο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών. Μετά στη Βιτόρια, στο Σαν Πάολο και πάλι στο Ρίο για τους Παραολυμπιακούς.

Πριν λίγα χρόνια, σε μια οικογενειακή γιορτή φίλων μας, η Κατερίνα τραγούδησε και μας μάγεψε!

Αργότερα  διαβάσαμε γι αυτήν και τις επιδόσεις της  στο διεθνή τύπο και τελικά απολαύσαμε πραγματικά τη μουσική της στη ” Μικρά Αγγλία” .

Μουσικός, συνθέτης, καλλιτέχνης και εκφραστική ερμηνεύτρια είναι μόνο λίγα λόγια για να περιγράψει κανείς  αυτό το πολυτάλαντο κορίτσι. Με φυσικό ταλέντο και εξαιρετική αγάπη σε ότι κάνει δημιουργεί μουσική που εμπνέει την ψυχή.

Η Κατερίνα γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βραζιλία. Η ίδια λέει ” μεγάλωσα ανάμεσα σε δύο παραλίες. Στα ‘Αχλα στην Άνδρο και στις παραλίες της πολιτείας Espirito Santo στη Βραζιλία”.  Απόφοιτη από το διάσημο Berklee College of Music, η Κατερίνα ξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι  μόλις  τεσσάρων ετών.

Έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ελληνικό-Βραζιλιάνικη οικογένειά της  και τη μουσική που άκουγε:  τραγούδια μουσικά της δεκαετίας του ’50 και του ’60, βραζιλιάνικη μουσική της δεκαετίας του ’60, το gospel, ακόμα και τα τραγούδια του Stevie Wonder και του Dinah Washington. Με τη τζαζ ήρθε σε επαφή από έναν δάσκαλο που την ενέπνευσε ακόμα κι αν δεν ήταν πραγματικά εξοικειωμένη  με αυτό το είδος της μουσικής.

singing_katerina_polemiΗ Κατερίνα συνηθίζει να λέει ότι αισθάνεται πως  η μουσική την επέλεξε και όχι αυτή τη μουσική. Και αυτή συντάχθηκε σε αυτό σαν να ήταν το πεπρωμένο της, ακριβώς όπως άλλοι άνθρωποι γεννιούνται με άλλα ταλέντα και αποστολές στη ζωή.  Έμπνευση βρίσκει στην ζωή. Όταν ζεις πραγματικά τη ζωή και όχι σε επιφανειακό επίπεδο, λέει. Διψάει για εξέλιξη και για μάθηση. Είναι πολύ αυθόρμητη και αγαπάει πολύ την φύση.

Παίζει πιάνο και κιθάρα και τραγουδάει στα ελληνικά, πορτογαλικά, αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά. Αφού κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Spread the Music Not the Name” , συνέχισε με τη ” Μεγάλη Χίμαιρα”   πριν μας προσφέρει  το soundtrack για την ταινία “Μικρή Αγγλία”  και να συνεχίσει   με πολλά ακόμα.

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, τη Βραζιλία και την Ελλάδα και από τζαζ κλαμπ μέχρι φεστιβάλ μουσικής. Στο Carnegie Hall, το Boston Symphony Hall, το Στραβίνσκι Αμφιθέατρο στην Ελβετία και στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής στην Ελλάδα για να αναφέρουμε μερικά.

Πραγματικά μεγάλα επιτεύγματα σε τόσο νεαρή ηλικία!

.
.

Για την ίδια ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μέχρι στιγμής είναι η συνεισφορά της στη  ” Μικρή Αγγλία” .  Δεν είχε φανταστεί ή ονειρευτεί ποτέ  να συμμετέχει σε μια ταινία.  Η ίδια  είπε ότι  “όταν αυτή η ευκαιρία ήρθε στη ζωή μου πήδηξα σε αυτό, χωρίς καν να  σκεφτώ  αυτό που περίμεναν από μένα. Απάντησα με μια,  ας το κάνουμε! ”  Η ταινία απαιτούσε μια μουσική που να ταιριάζει ειδικά σε ό, τι είχε ήδη γράψει το σενάριο. Οι επιλογές της έπρεπε να παντρευτούν  σωστά με τις σκηνές. Όλα αυτά ήταν μια μεγάλη έκπληξη, αλλά  και μια τεράστια εμπειρία για εκείνη. Στο τέλος  κατάφερε να συνθέτει και να τραγουδήσει  και να είναι σε θέση να κατακτήσει  έναν νέο χώρο.

Φέτος το καλοκαίρι, ξεκίνησε από την Άνδρο. Συνέχισε με μια περιοδεία στα Δωδεκάνησα και θα καταλήξει στη Βραζιλία όπου θα εμφανιστεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στο Ρίο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών. Μετά στη  Βιτόρια, στο Σαν Πάολο και πάλι στο Ρίο για τους Παραολυμπιακούς.

Η μέχρι τώρα πορεία της στη ζωή και την τέχνη, όπως χαρακτηριστικά λέει, την έμαθε να έχει ανοιχτό μυαλό και καρδιά. Την έκανε πιο ταπεινή και μέσα από την ταπεινότητα δίνει αξία στον εαυτό της.