Κατρουγκαλισμός: το ανώτατο στάδιο του δοκησισοφισμού

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αν και δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για τσιπρισμό, ήδη μιλάμε για κατρουγκαλισμό. Ίσως επειδή ο συνταγματολόγος, ευρωβουλευτής, υπουργός -με σπουδές στην Σορβόννη- ανήκει στους “θεωρητικούς” του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, με ειδικότητα την “ανάλυση” τόσο των αντιμνημονιακών, όσο και των …μνημονιακών αγώνων. Με την ίδια άνεση.

Στις συγκεντρώσεις των “Αγανακτισμένων” ξεχώρισε- με τον Βαρουφάκη- για την άποψή του πως το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος. Στη Βουλή, τώρα πια ξεχωρίζει για τις αναλύσεις του πως …είναι μονόδρομος. Πρόσφατα στην Καλαμάτα εξήγησε στον λαό- εν μέσω διαμαρτυριών- πάντα πρόθυμος να τον “διαφωτίσει” πως την πολιτική που εφαρμόζει η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση την εφάρμοσε και ο …Πινοσέτ.

“Τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένος αποσταγμένος νεοφιλελευθερισμός που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ και δυστυχώς για την Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονταν σε όλες τις χώρες, άρα το στοίχημά μας ήταν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πως θα αναστρέφαμε αυτή την συνταγή που μας είχε προταθεί ως φάρμακο”. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, όπως είπε, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Ο κόφτης που «καθιερώθηκε για να αποκρούσουμε μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας” δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Και αν ενεργοποιηθεί έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να προστατεύουμε τους ευάλωτους και αδύναμους και να μην πειράζουμε μισθούς και συντάξεις»!

0c8d33c9a5fb52c0b0fab1b1d7400655“Ο δοκησίσοφος έλαβε από τη φύση του το χάρισμα του να έχη μεγάλην ιδέαν δια τον εαυτόν του, δια τας γνώσεις του” γράφει ο Λασκαράτος. “Ο δε τοιούτος και ζη μεγάλος με τη φαντασία του, έως ότου η περίστασες του το επιτρέπουνε, έως ότου απαντήματα με ανυπομόνους δεν τον εχθέτουνε σε δυσάρεστα ξεγελάσματα.           Καλά γεμάτος από την ιδέα του, και συνηθισμένος ακολούθως να μιλή ως από καθέδρας δια πράγματα που κάπως εννοεί, ξεθαρρεύει αγάλι΄ – γάλι, και απλώνεται να φλυαρή με τον ίδιον διδαχτικόν τρόπον και δια πράγματα εις τα οποία δεν έχει διόλου γνώριση. Ότι δε η μεγάλη ιδέα του εαυτού του φυσικώ τω λόγω τόνε φέρνει στη φλυαρία, ευκόλως ημπορεί να εννοηθή· επειδή, αφού έφθασε να πείση τον εαυτόν του ότι είναι κάτοχος μιας σπανίας νοημοσύνης, μιας σωστότητος κρίσεως αλανθάστου”.

Ο καθηγητής  δεν έχει αντιληφθεί πως οι συντάξεις από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν 1300 ευρώ κατώτατο μισθό, έχουν ήδη μειωθεί…λιγάκι. Τώρα -η κατώτατη σύνταξη των 700 ευρώ- ξεχάστηκε. Το ΕΚΑΣ, Γιώργο, καταργήθηκε. Η κυβέρνηση θα κριθεί ως επιτυχημένη, αν διασφαλίσει σύνταξη 384 ευρώ ή με βάση τις αρχικές της υποσχέσεις; Kαι πόσοι τρόποι υπάρχουν να μην μειωθεί μια σύνταξη κι άλλο αλλά να χάσει την αγοραστική της δύναμη, από την έμμεση φορολογία;

Οι ομιλίες του στην Πλατεία Συντάγματος παίζονται στο διαδίκτυο για μαζοχιστική διασκέδαση, αλλά ο υπουργός- και ταξικός αποστάτης- δεν πτοείται που “έχουμε παραδώσει τα κλειδιά της χώρας- την εθνική κυριαρχία” όπως έλεγε τότε.Τότε που έλεγε πως η συμφωνία δεν ισχύει. Τώρα την εφαρμόζει, αλλά θα υπάρχει κάποια εξήγηση γι΄αυτό. Την έχει δώσει ένας άλλος καθηγητής- υπουργός: “Δεν έχει σημασία η συμφωνία, αλλά ποιος την εφαρμόζει”. Κι ένας ακόμα υπουργός συμπληρώνει: “Μας κατηγορούν που αυξήσαμε τις συντάξεις”!


 katrougkalos_giorgosΠαλιός Κνίτης στην Νομική Σχολή,  ο Γιώργος, όπως και τόσοι άλλοι αντιμετώπισε την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού με μια επιθετική πρόταση για αλλαγή όλης της Ευρώπης. Η ιδεολογική σύγχυση δεν είναι απόρροια του πολιτικού αναπροσανατολισμού- λαϊκά “κωλοτούμπες- αλλά προϋπήρχε. Ως δικολάβος, ο συνταγματολόγος, είχε ήδη με το γραφείο του αναδείξει σε επάγγελμα την υπεράσπιση των “μαζικών κινημάτων”. Ήταν μέλος συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους.

“Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετείχε ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών” αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του. Μέσα σε όλα! Πιθανόν όμως όλα αυτά να μην είναι τόσο αποκαλυπτικά, όσο η φωτό που αποκάλυψε το “Πρώτο Θέμα” που τον δείχνει να πατάει στις μύτες για να  φαίνεται πιο ψηλός στην οικογενειακή κυβερνητική φωτογράφιση!

Η ανάλυση που προσέφερε στον μαρξισμό ήταν πως η πάλη των τάξεων διεξάγεται ανάμεσα στους μεγαλοδικηγόρους- όπως ο ίδιος, τους “μαντηλάκηδες” και τους νέους δικηγόρους. Όπως και σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους θα τα πάρει η κυβέρνηση και θα τα δώσει στους “αδύναμους”. Μόνο που στο τέλος της ανατροπής των ταξικών σχέσεων πρέπει να τα πάρει από τους -πλέον …υψηλόμισθους- συνταξιούχους για να τα δώσει στους νέους -πτωχευμένους- αδύναμους. Δεν έχει σημασία. “Δεν έχει σημασία τι διδάσκεις στα παιδιά- λέει ο Νιλ. ‘Αρκεί να μην τους αρέσει!”

Ο Κατρουγκαλισμός είναι η προσπάθεια να εξηγείς τα αντίθετα πράγματα με τα ίδια επιχειρήματα -και τον ίδιο στόμφο. Αν εμείς εφαρμόζουμε πολιτικές του Πινοσέτ, τότε ποιος είναι ο εχθρός; Και ποιοi -επιτέλους!- είμαστε εμείς; “Πρέπει να φύγουμε, καταστρέφουμε τη Χώρα” έλεγε μια γελοιογραφία για την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις …διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης!

Οι αναλύσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας- από την οποία προέρχεται, αλλά μάλλον θέλει να το ξεχάσει, ο Κατρούγκαλος ήταν πάντα αυτού του τύπου. Από την εποχή του Πολυτεχνείου, όταν οι καταληψίες ήταν προβοκάτορες του Ρουφογάλη κι αφού η χούντα ήθελε την κατάληψη εναντίον της, τότε η ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ ήταν …εναντίον της κατάληψης που ήθελε η χούντα. Πέρασαν πολλά χρόνια αφότου ετέθη το ερώτημα πως η οργάνωση συμμετείχε σε μία κατάληψη με την οποία …διαφωνούσε.

 Από τότε όλοι όσοι πέρασαν από τα θρανία της ΚΝΕ- και του “υπαρκτού σοσιαλισμού” και αποχώρησαν μετά την κατάρρευση έχουν ένα ερώτημα να απαντήσουν. Είτε πριν, είτε μετά, ένα από τα δύο- η ένταξη ή  αποχώρηση- ήταν λάθος. Αλλά δεν μπορεί να κάνει λάθος, ο κάτοχος του “σωστού”, της μοναδικής “αλήθειας”. Από δω αρχίζουν ορισμένα προβλήματα, εμφανή στα άλματα λογικής, τα κενά μνήμης, τις απίθανες δηλώσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να συνοψισθούν στο κλασσικό ερώτημα: “Ποιος είμαι;’

imageΗ άποψη του θεωρητικού των νέων μαζικών κινημάτων- που όπως είδαμε συμμετείχε στην Επιτροπή για το Χρέος- είναι απλή, σαφής και καθαρή. Θέλουμε να διαγράψουμε το χρέος -και να σκίσουμε το μνημόνιο, αλλά τελικά θα εφαρμόσουμε ένα νέο μνημόνιο, που δεν … θέλουμε να εφαρμόσουμε. Δεν είναι πολύ μακρυά από την ιστορική φράση του Γκαλμπρέιθ “ο καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός ακριβώς το αντίθετο”. Ούτε από ένα σκίτσο του Αρκά που λέει πως “θέλω να βγω από το αδιέξοδο, αλλά δεν θυμάμαι από που μπήκα”.

Την κρίσιμη στιγμή της “συνθηκολόγησης” πολλοί μιλούσαν για νέα Βάρκιζα. Τότε ο Κατρούγκαλος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. “Αφού δεν είχαμε όπλα, δεν ήταν Βάρκιζα”! Το βασικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιστρέψουμε στο βιοτικό επίπεδο μιας εποχής που μας “κατέστρεψε”. Και το βασικό ερώτημα: ‘Είχαμε ανεξαρτησία και την χάσαμε ή δεν είχαμε, οπότε δεν την χάσαμε;”

Η χώρα έχει μπει ήδη σε ένα επικίνδυνο για το μυαλό παιχνίδι παράνοιας. Αλλά δεν πειράζει. Οι συντάξεις των 384 ευρώ δεν θα μειωθούν- αν και τελικά θα μειωθούν άμεσα ή έμμεσα. “Στο κάτω- κάτω”- είπε ο …Σουσλόφ του ΣΥΡΙΖΑ- “μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς καφέ και τσιγάρα”! Όπως την εποχή του Λένιν στην Ουγγαρία, που ήταν ένας κομμουνιστής που όταν πήρε την εξουσία απαγόρευσε τα τηλέφωνα και τα καφενεία ως “μικροαστικές συνήθειες”. Δεν έμεινε πολύ στην εξουσία. Τον κρέμασαν οι χωριάτες. Την εποχή που ο Λένιν, είχε αρχίσει τις …ιδιωτικοποιήσεις.

“Ναι, κύριε Χ, αλλά σεις βέβαια θα γνωρίζετε με πόσην επιτυχίαν ο Dnieper καταπολεμεί αυτά τα οποία πρεσβεύετε” γράφει ο Ανδρέας Λασκαράτος στο “Ιδού ο Άνθρωπος”.” Α, τον Dnieper εγώ τον εδιάβασα απ΄ αρχής έως τέλους· αλλά τα επιχειρήματά του είναι σαθρά”. “ Έχετε υπομονήν, κ. Χ, αλλά ο Dnieper δεν είναι συγγραφεύς. Είναι ποταμός εις την Ρωσίαν”.